Ginseng nedir, nasıl kullanılır? Çayı ve yağının faydaları nelerdir?

Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Ginseng, doğu tıbbında yüz yıllardır tedavi amacıyla kullanılan ve son zamanlarda batı tıbbında da popüler hale gelen şifalı bir bitkidir. Kanserden Alzheimer hastalığına, stres ve yorgunluğun giderilmesinden iktidarsızlık tedavisine kadar çok geniş bir kullanım alanı vardır. Ginseng kökü kurutulmuş olarak veya toz haline getirilmiş şekilde tüketilebilir. Kökün kurutulmuş parçalarından elde edilen çayı, yağı ve toz haline getirilmesiyle elde edilen tabletler, eczane ve aktarlarda satılmaktadır. Baharat olarak kullanıldığı için yan etkisi çok azdır, kan değerleri üzerindeki etkisi nedeniyle tansiyon ve kalp gibi rahatsızlığı olanların dikkatli ve doktor kontrolünde tüketmesi önerilir.

Ginseng nedir?

Çin tıbbında yüzlerce yıldır kullanılan Ginsengin Amerikan, Asya ve Sibirya’da yetişen farklı çeşitleri vardır. Ancak en çok kullanılan türleri Amerikan ve Asya Ginsengidir. Bu iki tür de içindeki aktif maddeler, yoğunluk ve vücuda etkilerine göre farklı amaçlarla tüketilebilir. Kurutulan kökleri insan vücuduna benzediği için ayırca adam kökü de denilmektedir.

Ginsengin özellikleri

Etli kökleri olan bu kısa bitki, ne kadar büyüdüğüne bağlı olarak taze, beyaz veya kırmızı ginseng olarak sınıflandırılır. Hasat edilme süreleri farklıdır. Tazesi 4 yıldan önce, beyaz ginseng 4-6 yıl arasında ve kırmızısı ise 6 yılda hasat edilir.

Deve dikeni tohumu ve yağının faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır?

Ginseng ginsenosidler ve gintonin olmak üzere iki önemli bileşik içerir. Bu bileşiklerin tıbbi faydaları ile ilgili pek çok araştırma yapılmıştır. Asya ve Amerikan ginsenglerinde farklı oranlarda ginsenosid bulunur. Ayrıca vücut üzerindeki etkileri de farklıdır. Amerikan ginsengi vücudu rahatlatırken Asya ginsenginin daha çok canlandırıcı bir etkisi vardır.

Ginseng

Ginseng kökü

Ginseng ne işe yarar?

Vücudun enerjisini arttırır, bilişsel yeteneği geliştirir, erkeklerde iktidarsızlık probleminin tedavisine yardımcı olur, stresi azaltır, alkolün vücuttaki toksik etkilerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur, iltihaplanmayı önler, adet sancısı ve menopozla ilgili sorunların giderilmesine yardımcı olur, cinsel performansı artırır, bağışıklık sistemini güçlendirir.

İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler

Ginsengin faydaları

Güçlü bir antioksidan ve anti-inflamatuardır

Yeni yapılan araştırmalarda, özellikle Kore kırmızı ginsenginin iltihabı azalttığı, hücrelerdeki antioksidan kapasiteyi artırdığı ve egzama hastalarında cilt yenilenmesine yardımcı olduğu gözlenmiştir. Ayrıca oksidatif strese karşı da koruyucu olan ginseng, sinir iltihabını azaltabilir ve omurilik yaralanmalarında motor fonksiyon iyileşmesini hızlandırabilir.

Bilişsel işlevleri güçlendirebilir

Araştırmalar henüz çok yeterli olmasa da ginsengde bulunan antioksidanların beyinde plak ve serbest radikallerin birikmesine engel olduğu düşünülmektedir. Böylece demans, Alzheimer ve diğer bilişsel bozuklukları önleyebilir.

İktidarsızlığa iyi gelir

Bitki, erkeklerde erektil disfonksiyonun (iktidarsızlık) tedavisinde yararlı bir alternatif olabilir. Kırmızı ginsengin içindeki bileşikler, penisteki kan damarlarında ve dokularda bulunan oksidatif strese engel olur ve normal fonksiyonun geri kazanılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca nitrik oksit üretimini destekleyerek, peniste kas gevşemesini ve kan dolaşımını artırabilir.

Kanser hastalarında bağışıklığı güçlendirir

Cerrahi ya da kemoterapi tedavisi alan kanser hastaları üzerinde yapılan bazı çalışmalarda ginsengin hastaların bağışıklık fonksiyonlarını önemli oranda iyileştirdiği ve semptomları azalttığı gözlenmiştir. Ayrıca bitkinin ekstraktı, aşıların grip gibi hastalıklara karşı koruyuculuğunu da arttırır. Ancak sağlıklı insanların bağışıklık sistemi üzerindeki etkisini gösteren yeterince bilimsel çalışma henüz yoktur.

Tarçın nedir, nasıl kullanılır? Tarçının faydaları ve ballı tarçın çayı

Kansere karşı koruyabilir

Bitkideki ginsenosidler iltihaplanmayı azaltır ve antioksidan koruma sağlar. Bazı araştırmalara göre ginseng alan kişilerin özellikle dudak, ağız kanseri, yemek borusu, mide kanseri, kolon kanseri, karaciğer ve akciğer kanserine yakalanma riskleri azalmaktadır. Ancak konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Yorgunluğu önler ve enerjiyi arttırır

İçeriğindeki polisakaritler ve oligopeptitler sayesinde oksidatif hasarı azaltır ve hücrelerde enerji üretimini artırır. Böylece yorgunluğu azaltmaya yardımcı olur.

Kan şekerini düşürebilir

İçeriğindeki ginsenosidler sayesinde kan şekerinin kontrolüne yardımcı olur. Özellikle fermente edilmiş kırmızı formu, pankreas hücre fonksiyonunu iyileştirir, ayrıca insülin üretimini ve dokularda kan şekeri alımını arttırır.

Ginseng çayının faydaları

  • Fiziksel zindelik sağlar ve stresi azaltır.
  • İçeriğindeki vitamin ve minareller vücutta biriken toksin maddelerin ve ödemin atılmasına yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanlar içerir.
  • Kan basıncının ve kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidir.
  • Beyin fonksiyonlarını geliştirir, konsantrasyonu arttırır, hafızayı güçlendirir. Bu özelliğiyle Alzheimer hastalığının tedavisinde kullanımı önerilmektedir.
  • Cinsel performansı arttırır, erkeklerde iktidarsızlık probleminin tedavisinde kullanılır, sperm sayısını arttırdığı da gözlenmiştir.
  • Kadınlarda adet döneminde ağrıları azalttığı ve menopoz döneminde yaşanan sıkıntıların giderilmesine yardımcı olduğuna dair araştırmalar vardır

Ginseng çayı nasıl hazırlanır?

Ginseng çayı bitkinin kurutulmuş köklerinden elde edilir. Su kaynadığında altını kapatıp 2 dakika bekledikten sonra ginseng çayını suya atın ve 5 dakika demlendikten sonra süzerek için. Kök olarak alındıysa kökler rendelenerek veya küçük parçalar kesilerek üzerine kaynatılmış ve 5 dakika soğutulmuş su dökülür. Bu şekilde 6-7 dakika demlenir.

Çayın faydaları nelerdir? Yeşil ve siyah çay nasıl demlenir?

Ginseng yağının faydaları

  • Uyarıcı özelliği ile beden ve zihin işlevlerini artırır.
  • Hücreleri yenileyerek yaşlanmayı geciktirici özelliği vardır. Deride kırışıklıkları önler, cildi canlandırır ve cilt dokusunu yeniler. Bu yüzden birçok cilt bakım ürününde kullanılmaktadır.
  • Cinsel gücü arttırır, sperm sayısını ve kalitesini yükseltir. Cinsel performans ve ereksiyon sorunlarını giderir.
  • Akciğer, böbrek ve dalak üzerinde özel bir etkisi olduğunu gösteren araştırmalar vardır. Vücudun bu bölgelerinde fonksiyonların düzeltilmesi için onarıcı bakım olarak kullanılır.
  • Ateşi düşürür
  • Kan şekerini ve basıncını dengeler

Ginseng yağı nasıl kullanılır?

Bir çay bardağı suya 2-3 damla yağı damlatarak içilebilir ya da bir küp şekere aynı miktarı damlatıp yutulabilir. Ayrıcı içeriğinde ginseng yağı bulunan krem ve losyonlar cilt bakımı için kullanılabilir.

Ginseng çeşitleri

  • Panax Ginseng (Asya ve Kore ginsengi): Bu tür 4000 yıldan fazla zamandır yaygın olarak kullanılmaktadır. Dört ila altı yıl içinde hasat edilen ve güneş ışığında soyulup kurutulan türü beyaz olarak adlandırılır. Kırmızı ginseng ise altı yıldan sonra hasat edilir ve kurutulur. Günümüzde en popüler ginseng türlerinden biridir. Asya ginsengi, kan basıncını düşürmek, zihinsel performansı iyileştirmek, iktidarsızlık tedavisi ve vücut enerjisini arttırmak için kullanılabilir.
  • Yabani Ginseng (Amerikan ginsengi): Üç ila beş yaşları arasında hasat edilen bu tür yüzlerce yıldır, solunum yolu enfeksiyonlarında, diyabet tedavisinde ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılmaktadır.

Ginseng ürünleri

Hazır paketler halinde eczanelerde, marketlerde, aktarlarda bulunabilir, ayrıca internetten sipariş edilebilir. Bunun dışında aktarlardan kök olarak ya da toz halinde temin edilebilir.

Hindistan cevizi yağı neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?

Ginseng nasıl kullanılır?

Ginseng çoğunlukla çay olarak tüketilir. Ayrıca toz halinde kapsül içinde bulunabilir. Bazı kültürlerde yemeklerde baharat olarak da kullanılmaktadır fakat içeriğindeki faydalı besinlerin tam olarak alınabilmesi için çay olarak tüketilmesi daha doğrudur.

Standart bir Ginseng ürünü içeriğinde toplam %2-3 ginsenosid bulundurur. Faydasını tam olarak alabilmek için yemeklerden önce tüketilmelidir.

Ginseng ne kadar kullanılabilir?

  • Ginseng kökü çiğ olarak günde 1 ile 2 gram arası her gün tüketilebilir.
  • Eğer toz halinde tüketilecekse günde 200-400 miligram arası Kore Ginsengi alınabilir. Daha az dozlarla başlayıp zaman içinde dozu arttırmak en iyisidir.

Ginsengin uzun süreli kullanımının vücuttaki etkisini azalttığını gösteren kanıtlar vardır. Bu yüzden Ginsengi 2-3 hafta kullanıp 1-2 hafta ara vermek daha etkili olmasını sağlayacaktır.

Ginsengin zararları ve yan etkileri

  • Uyku problemleri, uykusuzluk
  • Sindirim sistemi problemleri
  • Gerginlik, rahatsızlık
  • Baş ağrısı
  • Kan basıncında ve kan şekerinde görülen değişiklikler
  • Deride alerjik tepkimeler
  • Uzun süre kullanıldığında etkide azalma
  • Sürekli kullanımda adet periyodlarında düzensizlik

Ayrıca ginsengin kafein ile birlikte kullanılması önerilmez. Bunun dışında birçok ilaç ile etkileşimi vardır, bazı ilaçların yan etkilerini arttırdığı gözlenmiştir. Eğer düzenli kullandığınız bir ilaç varsa ginseng tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Kimler ginseng kullanmamalı?

  • Ginsengin içindeki herhangi bir maddeye karşı alerjisi olanlar,
  • Kanama veya pıhtılaşma sorunları olanlar veya ameliyat olacaklar
  • Hamileler ya da hamile kalmayı planlayanlar
  • Emziren anneler
  • Diyabet, imsomnia (uykusuzluk), kanser veya şizofreni hastaları ginseng tüketmemelidir.

Ginseng gibi bitki ve besin takviyeleri daima dikkatli ve doktor gözetiminde kullanılmalıdır.


Kaynaklar: 1- Health Benefits of Ginseng, 2- Side effects of ginseng, 3- Ginseng

YAZIYI PAYLAŞ


YORUMUNUZ VAR MI?

avatar
Araç çubuğuna atla