Kinoanın faydaları nelerdir? Kinoa çayı neye iyi gelir?

4 Nisan 2022  |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Kinoa, nişastalı tahıllara alternatif olan çok faydalı bir besindir. Vitamin ve mineral açısından çok zengin olan kinoa, gluten içermediği için çok sağlıklıdır. Kinoayı diğer tohumlardan ayıran temel özelliği öğütülerek değil, pirinç ve bulgur gibi pişirilerek tüketilmesidir. Yüksek oranda protein ve antioksidan içerir. Vücudumuz için besleyici olan dokuz temel aminoasitin hepsine sahip ender bitkilerden biridir. Çok iyi bir lif deposudur. Uzun süre tok tutabildiği için zayıflamaya yardımcı olur. Kanserden diyabete, kemik sağlığından kalp sağlığına pek çok kronik hastalığa karşı koruyucu özelliği vardır.

Kinoa nedir?

Kinoa, ‘Chenopodium Kinoa’ bitkisinin tohumudur. Anavatanı Güney Amerika olan kinoa, günümüzde çok yaygın olarak kullanılan yiyeceklerinden biridir. Kinoa, nişastalı tahıllara alternatif olarak tüketebileceğiniz glütensiz bir besindir. Pancar ve ıspanakla aynı familyandan gelir ve yüzden fazla türü vardır. En yaygın kullanılan türü beyaz, kırmızı ve siyah kinoadır. İçerdiği vitamin ve aminoasitler nedeniyle son yılarda kullanımı çok artmıştır. (1)

Gluten nedir? Hangi besinlerde bulunur? Zararları ve alerjisi

Kinoanın besin değeri

Kinoanın içerdiği vitamin ve mineraller

Protein bakımından oldukça zengin olan kinoa, dokuz temel amino asidin tamamını içerir. Bol miktarda lif içerdiği için sindirimi kolaylaştırır. B6 ve E vitaminleri yanında demir, bakır, potasyum, kalsiyum, magnezyum, çinko ve fosfor gibi değerli minerallere sahiptir. Bir kase pişmiş kinoa 222 kaloridir ve bu özelliği ile pek çok diyette kullanılabilir.(2)

Kinoa hangi hastalıklara iyi gelir?

Kinoa, pek çok hastalığa iyi gelir ve kronik hastalık riskini azaltır. Bağırsak sağlığına iyi gelir. Yüksek lif içeriği sayesinde zayıflamaya yardımcı olur. Kabızlık gibi sindirim sistemi sorunları giderir. Kalbi korur, kanser gibi hastalıkları önler ve kan şekerini dengeleyerek şeker hastalığını geriletir.

 

Kinoa faydaları nelerdir?

Kinoa içerdiği vitamin ve antioksidanlar nedeniyle en sağlıklı birkaç bitkiden biridir. Bu özelliği nedeniyle son yıllarda kullanımı çok artmıştır. Pek çok diyete kolayca eklenebilir. Sindirimi kolaylaştırır, hastalıklara karşı koruyucudur. Düzenli tüketildiğinde diyabet gibi pek çok kronik hastalığın ilerlemesini yavaşlatır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. (3)

Kinoa sindirim sistemine faydaları

Çok iyi bir lif kaynağı olan kinoa, sindirim sistemini destekler ve hazımsızlığı önler. Kabızlığı tedavi edebildiği gibi kabızlığın tetiklediği hemoroidi gibi pek çok sorunu önleyebilir. Yapılan bilimsel çalışmalar bağırsak kanseri riskini azalttığını göstermiştir.

Kabızlık neden olur, ne iyi gelir? Kabızlığın ilaç ve fitille tedavisi

Şeker hastaları Kinoa yiyebilir mi?

Kinoa şeker hastaları için ideal bir besindir. Tam tahıl olmasının yanı sıra yağsız proteinler ve doymamış yağlar gibi önemli bileşenler içerir. Ayrıca, zengin lif özelliğiyle diyabete bağlı kronik hastalıkları önlemeye destek sağlar.

Kinoa kanserden korur mu?

Güçlü bir antioksidan kaynağı olan kinoa, kanserli hücre oluşumunu engellemede etkilidir. Buna ek olarak doku yenilenmesini destekler. Düzenli olarak kinoa tüketmek hem kanserli hücre oluşumunu ve kanserli hücrelerin yayılmasını önleyebilir. (4)

Kinoa kemik sağlığını korur

Yüksek oranda magnezyum manganez, ve fosfor içeren kinoa, kemik sağlığının güçlü bir destekçisidir. Kemikler için gerekli olan kalsiyum açısından da oldukça zengindir. Kemik erimesi riskini ciddi oranda azaltabilir.

Kinoa iltihabı önler

Kinoanın sahip olduğu flavonoid bileşikleri, iltihap önleyici etki gösterir. Bu içerik aynı zamanda antioksidan görevi görür. Bu sayede vücudu, serbest radikallerin neden olduğu hasardan korumaya yardımcı olur. (5)

İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler

Kinoanın kalp sağlığına faydaları

Kinoa, kalbe iyi gelen pek çok koruyucu antioksidan içerir. Bu özelliğiyle, kalp-damar sağlığı için yararlı bir besindir. Kan akışını düzenleyerek damar tıkanıklığını önler ve kalp krizine karşı korur.

Kinoa çayı neye iyi gelir?

Kinoa çayı, kan akışını dengeler. Bu özelliğiyle kalp-damar sağlığı için çok faydalıdır. Vitamin ve mineraller bakımından zengin olduğu için enfeksiyonlara karşı vücut direncini arttırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İçerdiği yüksek protein sebebiyle diyetlere eklenebilir ve zayıflamaya yardımcı olur. Ayrıca kansızlığa iyi gelir.

Kinoa çayı nasıl yapılır?

Kinoa çayını pratik bir şekilde hazırlamak için: 3 su bardağı dolusu suyu kaynatın. Kaynayan suya 1 yemek kaşığı kadar kinoa tohumu ekleyin. Ortalama olarak 5 dakika boyunca demlenmesini bekleyin ve süzün. Ilık ya da sıcak olarak tüketebilirsiniz.

Kinoa nasıl yenilir?

Kinoa, çiğ halde iken sert bir yapıya sahip olduğu için ancak pişirilerek yenilebilir. Yıkayıp 15 dakika suda bekletilmesi gerekir. Sonrasında 10-15 dakika haşlanıp süzüldüğünde hazır hale gelir. Pilavlara, yemeklere, çorbalara dahil edilebilir. Salatalara ve soğuk mezelere garnitür olarak eklenebilir. Un haline getirilerek kek, pasta, ekmek ve kurabiye hamurlarına katılabilir. Çay olarak tüketilebilir ve sağlıklı köfteler yapılabilir.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Kinoa günde ne kadar tüketilmeli?

Günde bir kase pişmiş kinoa tüketmek ideal miktardır. Bir kase kinoa yemek kanser, kalp hastalığı, solunum rahatsızlıkları, diyabet ve diğer kronik hastalıklardan erken ölüm riskini %17 oranında azaltabilir.

Kinoa çiğ yenir mı?

Çiğ halde oldukça sert olan kinoa, pişirilmeden tüketime elverişli değildir. Pişirme metodu olarak, kinoayı 15 dakika kadar suda bekletmek ve sonrasında haşlamak gerekmektedir.

Kinoa yemeği nasıl yapılır?

Kinoa yemeği için basit bir tarif: 1 bardak kinoayı 2 bardak su, et suyu ya da tavuk suyunda kaynayana dek yüksek ateşte pişirin. Su kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatarak ocağın altını kısın ve 15 dakika kadar bekleyin. Sonrasında tencereyi ocaktan alın ve 5 dakika dinlenmeye bırakın. Ardından yemeğiniz hazır!

Kinoa salatası nasıl yapılır?

Sağlıklı bir salata tarifi: 1 bardak kinoayı iyice yıkayın ve kaynamakta olan tuzlu suda 12 dakika kadar haşlayın. Diğer tarafta, taze soğan veya frenk soğanı, maydanoz, kurutulmuş domates ve kornişonları küçük küçük doğrayın. Süzmüş olduğumuz kinoayı bir kabın içerisine alın ve doğradığınız sebzelerle karıştırın. Bu aşamada tercihen mısır ilave edebilirsiniz. En son yağı, limonu ve tuzu ekleyin.

Kinoa zayıflatır mı?

Sindirimi oldukça kolay olan kinoa, bu sayede yağ yakımına katkı sağlar. Yüksek oranda lif ve protein içeriği için uzun süre tokluk hissi verir. Metabolizmayı hızlandırarak vücuttaki yağ hücrelerinin geriletir. Yemek ve salatalarınıza kinoa, ekleyerek sağlıklı şekilde zayıflayabilirsiniz.

Kinoa diyeti nasıl yapılır?

Kinoa diyeti yapmak oldukça kolaydır. Yoğurt, meyve ve tarçın karışımına ekleyerek diyet yapabilirsiniz. Smoothie yaparken ek malzeme olarak kullanabilirsiniz. Omletin içerisine katabilirsiniz. Et, tavuk, balık gibi yemeklerin yanında tüketilebilirsiniz. Salataların içerisinde garnitür olarak ekleyebilirsiniz. Kinoalı puding hazırlayarak tatlı ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Böylece sağlıklı bir kinoa diyeti yapabilir ve zayıflayabilirsiniz. (6)

Tarçın neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Ballı tarçın çayının faydaları

Kinoa zararları nelerdir?

Kan sulandırıcı bir özelliğe sahip olan kinoa, fazla tüketildiği takdirde çeşitli kanama riskini arttırabilir. İçerisinde bulunan saponin ve fitik asit yüzünden bazı vitaminlerin ve minerallerin emilimini azaltabilir. Yüksek lif içerdiği için fazla tüketimde mide ağrısı ve şişkinliğe neden olabilir. (7)

Kimler kinoa yememeli?

Kinoanın kan sulandırıcı etkisi vardır. Bu nedenle kan ile ilgili rahatsızlıkları olan kişilerin kinoa tüketmeden önce doktora sorması önemlidir. Aynı zamanda hamileler ve emziren kadınlar da doktor onayı olmadan fazla kinoa tüketiminden kaçınmalıdır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla