Çörek otu yağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları

Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Çörek otu yağı, binlerce yıldır kullanılan çok faydalı şifalı bir yağıdır. İlaç, gıda ve kozmetik ürünlerinde kullanılmaktadır. Romatoid artrit, astım, alerjik rinit gibi pek çok hastalığın tedavisine yardımcı olur. Çörek otu yağı, sedef, akne, vitiligo gibi cilt hastalıkları için de kullanılmaktadır. Ayrıca saç için yenileyici ve onarıcı etkiye sahiptir. Kuru ve cansız saçlara parlaklık verir. Özellikle kış aylarında kuru ve çatlayan ciltlerde kullanılan çörek otu yağı, cildi yumuşatır ve çatlakları azaltır. Ayrıca antioksidan, anti-inflamatuar özellikleri vardır ve iltihap tedavisine yardımcı olur. Kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışınız.

Çörek otu yağının özellikleri

Çörek otu, mavi ve beyaz çiçekleri olan küçük bir bitkinin (Nigella sativa’nın) siyah tohumlarıdır. Bu siyah tohumlar ve bu tohumlardan elde edilen yağı binlerce yıldır doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Çörek otu yağının içerdiği antioksidan ve antienflamatuar bir bileşik olan timokinon, birçok hastalığın geleneksel tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. (1)

Ayrıca timokinonun anti-kanser etkisi de yapılan birçok araştırmada gözlenmiştir. Yan etkisi son derece düşüktür ve klasik ilaçlara alternatif olabilecek etkilere sahiptir.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Çörek otu yağı kapsül şeklinde veya topikal olarak kullanılabilir. Masaj yağlarına, şampuanlara ve  ev yapımı cilt bakım ürünlerine eklenebilir. Ayrıca kalitesi yüksek olduğu için yemeklerde, soslarda ve içeceklerde de kullanıma uygundur.

Çörek otu yağının faydaları

Romatoid artrit semptomlarını iyileştirebilir

Yapılan çalışmalarda çörek otu yağının anti-inflamatuar ve antioksidan özellikleri sayesinde romatoid artrit hastalarında iltihabı iyileştirebildiği ve oksidatif stresi azaltabildiği gözlenmiştir. (2) Yapılan bir araştırmaya göre, 2 ay boyunca 500 mg çörek otu yağı kapsülü kullanan hastalarda anlamlı düzeyde eklemlerdeki şişlik ve sertliklerde azalma görülmüştür. (3)

Romatoid artrit nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri

Kanser tedavisinde kullanılabilir

Çörek otu yağı, kanserle mücadele gücüne sahip bir bileşik olan, timokinon açısından son derece zengindir. Farelerle yapılan deneylerde tümörleri küçülttüğü, büyümelerini yavaşlattığı ve ayrıca dokuları radyasyon hasarına karşı koruduğu gözlenmiştir. Ancak daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. (4)

Bazı cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir

  • Sedef hastalığı

Sedef hastalığı, kaşıntılı ve ağrılı olabilen yaygın otoimmün bir cilt rahatsızlığıdır. Yapılan bir çalışmada çörek otu yağının topikal kullanımının cilt koruyuculuğunu arttırdığı ve sedef hastalığı semptomlarını azalttığı bulunmuştur. Başka bir çalışmada ise topikal ve oral yolla kullanımının etkiyi daha da arttırdığı gözlenmiştir. (5)

Sedef hastalığı (psoriasis) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

  • Akne vulgaris

Yapılan pek çok çalışmada topikal uygulanan çörek otu yağının hafif veya orta şiddetli akne vulgaris tedavisinde etkili olduğu, iltihap ve lezyonu azalttığı bulunmuştur. Ayrıca yan etkilerinin diğer ilaçlara göre daha az olduğu tespit edilmiştir.

  • Vitiligo

Vitiligo, astaların çoğunda önemli psikolojik sorunlara neden olabilen hipopigmentasyon bozukluğudur. Yapılan araştırmalarda topikal ya da oral yolla kullanılan çörek otu yağının vitiligo lezyonlarında azalmaya yardımcı olduğu gözlenmiştir. (6)

Vitiligo (ala hastalığı) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Kolesterolü dengeler

Kolesterolün dengeli olmasında yağ asitlerinin çok büyük önemi vardır. Çörek otunun yağı, içerdiği linoleik ve oleik asitler sayesinde kolesterolü düşürür ve kolesterol değerinin dengelenmesine yardım eder. (7)

Astım semptomlarını azaltır

Anti-inflamatuar etkiye sahip olan bu yağ, astım semptomlarının baskılar. Solunum yollarındaki iltihabın azalmasını sağlayarak bronşit semptomlarını da hafifletebilir. (8)

Astım nedir? Nedenleri, belirtileri, tedavisi ve hastalara öneriler

Mide sorunlarını giderir

Çörek otu yemek mide ağrılarını, mide kramplarını ve reflüyü azaltır. Yağı ise gaz, karın şişkinliği ve ülser üzerinde yatıştırıcı etkiye sahiptir.

Çörek otu yağı nasıl kullanılır?

Çörek otu yağının kalitesi çok yüksektir. Yemeklerde, soslarda, çorbalarda ve içeceklerde lezzet vermek için kullanılabilir.

Ayrıca sağlık desteği için oral yoldan takviye olarak kullanılabilir. Eczanelerde jel kapsüller halinde satılan takviyeleri yardımıyla vücudun ihtiyaç duyduğu timokinon miktarı düzenli olarak günlük alınabilir.

Cilt kullanımı için evde yapılan kürlere, kremlere, losyonlara ve şampuanlara katılabilir. Cilt tarafından hızlıca emildiği için masaj yağı olarak da uygulanabilir.

Çörek otu yağı ve alerji

Alerjik rinitin (saman nezlesi) tam bir tedavisi bulunmamaktadır ancak çörek otu yağının semptomları ve şiddetini gözle görülür düzeyde azaltabildiği araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Alerjik rinit (saman nezlesi) nedir? Belirtileri ve tedavisi

68 alerjik rinit hastasıyla yapılan küçük çaplı bir çalışmada, hastalar aktif ve kontrol grubuna ayrıldı. Aktif gruptaki hastalar 6 hafta boyunca burun damlası olarak çörek otu yağı, kontrol grubundakiler ise gıda yağı kullandılar. 6 haftanın sonunda 10 kişiden 9’unda hapşırma, göz kaşıntısı, burun tıkanıklığı ve diğer semptomların azaldığı veya tamamen düzeldiği gözlendi. Normal gıda yağı kullanan grupta ise sadece 10 kişiden 3’ünde düzelme gözlendi. (9)

Çörek otu yağı zayıflatır mı?

Bu şifalı yağ, trigliserid seviyelerini düşürerek vücut kitle endeksinin azalmasına destek olur. Bunun yanı sıra insülin seviyesini de kontrol ederek metabolizmayı da hızlandırabilir. İnsulin seviyesinin dengelenmesi ile glukoz kontrolü sağlanır. Bu sayede açlık hissinde bir azalma oluşur. Açlık hissinin azalması ve metabolizmanın hızlanması sayesinde kilo vermeyi kolaylaştırabilir.

Çörek otu yağının zayıflamaya yardımcı olan diğer özelliği ise iltihap kurutucu, ödem attırıcı etkisidir. Çörek otunun içinde bulunan timokinon isimli antioksidan vücuttaki şişliği ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur.

Çörek otu yağını kapsül olarak kullanacaksanız sabit bir kullanım dozu yoktur. Günlük 2 grama kadar güvenlidir ve yan etkiye neden olmaz. Ancak günde iki kez 500 mg’la başlamak ve ihtiyaç dahilinde yavaş yavaş arttırmak daha iyi sonuç almanızı sağlayabilir. Doktorunuza danışmadan kullanmayın, çörek otu yağı bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.

İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler

Çörek otu yağı saç için kullanımı

İçerdiği timokinon yardımıyla saçların uzamasına yardımcı olan çörek otu yağı aynı zamanda saç dökülmesini de önlemektedir. Saçın uzamasını teşvik eder, saç kuruluğunu azaltır ve saçtaki kepek oluşumunu engeller. Saç derisi üzerinde oluşan egzama ve iltihaplı yaraların kurutulmasına da yardımcı olur ve düzenli kullanımda saçın parlak, yumuşak ve sağlıklı olmasını sağlar.

Kullanımı:

  • Duştan yarım saat önce saç diplerine ve uçlarına yağ ile masaj yapın.
  • 30 dk. bekledikten sonra yıkayın.
  • Bu kürü haftada 2 kez tekrarlayın.

Çörek otu yağı tek başına çok baskındır. Bu yüzden kullanmadan önce hindistancevizi yağı veya zeytinyağı ile seyreltin.

Çörek otu yağı kremi

İyi bir nemlendirici olan çörek otu yağı kremi, cildi besleyip yumuşatır. Yaşlanma karşıtı olarak kullanılan bu kremin ciltteki lekeleri ve doğum sonrası oluşan çatlakları azalttığı görülmektedir. Sivilce ve iltihaplı yaraları kurutmaya yardımcı olur ve sonrasında oluşabilecek izlerin de yok olmasını sağlar. Krem, her yaşta rahatlıkla kullanılabilir.

Çörek otu yağı kapsülü

Çörek otu yağı, takviye olarak eczanelerde, aktarlarda ya da internet ortamında satılan kapsül formuyla kullanılabilir. Kapsüller 500 mg veya 1000 mg olarak satılabilmektedir. Oral yolla ve tok karnına alınır.

Çörek otu yağının fazla kullanımı vücutta hasara sebep olabileceği için doktora danışmadan kullanmayın. Ayrıca piyasada pek çok farklı marka takviye bulabilirsiniz. Sağlık onaylı, bilinen markaları tercih edin.

Çörek otu nedir? Faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Çörek otu yağının zararları

  • Aşırı kullanımı karaciğer ve böbrek hasarlarına neden olabilir.
  • Bazı ilaçlara etkileşime girebilir. Düzenli kullandığınız bir ilaç varsa doktorunuzu bilgilendirin.
  • Hamilelikte ve emzirirken kullanımı ile ilgili doktorunuza danışın.
  • Topikal kullanımda bazı insanlarda alerjik döküntüye sebep olabilir. Bu nedenle cildin küçük bir bölümünde test etmeden kullanmayın.
  • İçildiği zaman bazı mide rahatsızlıklarına, şişkinliğe, kabızlığa, mide bulantısına ve kusmaya sebep olabilir.
  • Kan basıncını düşürür ve kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır. Bu sebeple kanama riskini arttırabilir.

Kaynaklar ve Referanslar:

1- Benefits of Black Seed Oil2- Schwarzkümmel

YAZIYI PAYLAŞ


YORUMUNUZ VAR MI?

avatar
Araç çubuğuna atla