Karabaş otu yağı nasıl yapılır? Nasıl kullanılır? Faydaları ve yan etkileri

14 Ekim 2020   |    10 Mart 2021    |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Karabaş otu yağı, lavanta ailesinden bir bitki olan karabaş otunun çiçeklerinden elde edilen esansiyel bir yağdır. Güzel kokusu ve içerdiği antioksidan bileşenler sayesinde uzun yıllardır hem parfüm yapımında hem de bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. İltihap giderici özelliği ile özellikle saç ve cilt sorunlarında etkilidir. Bunun dışında uyku sorunlarına yardımcı olabilir, kaygıyı azaltabilir, yanık ve yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlayabilir. Endüstriyel olarak buharla damıtma yöntemiyle elde edilen karabaş otu yağının evde basit malzemelerle de yapımı mümkündür. Nadir olarak yan etkilere neden olsa da yağı kullanmaya başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Karabaş otu nedir?

Karabaş otu (Lavandula stoechas), lavanta ailesine ait, güzel kokulu çiçekleri olan bir bitkidir. Çiçekleri, sıradan lavantanın çiçeklerinden daha sağlamdır ve tıpkı lavanta gibi tıbbi faydaları ve güzel kokusu nedeniyle binlerce yıldır yetiştirilmektedir. Bakımı kolaydır, sadece yoğun sıcak hava dalgalarında sulamaya ihtiyaç duyar. Günümüzde parfüm ve uçucu yağların yapımında kullanılan karabaş otu, Avustralya ve İspanya’nın bazı bölgelerinde, istilacı bir yabani ot olarak kabul edildiği için ekilmemektedir.

Karabaş otunun faydaları neledir? Çayı nasıl hazırlanır?

Karabaş otu yağı nasıl elde edilir?

Karabaş otuna kokusunu veren saplarının tepesinde küçük kümeler halinde büyüyen canlı menekşe renkli çiçeklerdir. Esansiyel yağı, bu çiçeklerin buharla damıtılması işlemiyle elde edilir. Çiçekler buharda pişirilir ve buhar bir sıvının içine yoğunlaştırılır. Bu işlem ekipman, beceri ve sabır gerektirir. Ancak damıtma dışı yöntemler kullanarak evde kendiniz de karabaş otu yağı yapabilirsiniz. Yazımızın devamında karabaş otu yağının evde yapımı ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

Lavanta neye iyi gelir? Yağı nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları

Karabaş otu yağı faydaları nelerdir?

Mantar enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir

Yapılan araştırmalar karabaş otu yağının ciltte hastalığa neden olabilen özellikle C. albicans gibi belirli mantar türlerinin büyümesini engellemede etkili olabileceğini düşündürmektedir. Aynı zamanda ayak ve saç mantarının tedavisinde de etkili bulunmuştur.

Karabaş otu yağının saça faydaları

  • Saç dökülmesini önler ve sağlıklı uzamasını destekler,
  • Antimikrobiyal özelliği sayesinde kafa derisindeki kepeği ve enfeksiyonları önleyebilir,
  • Biti önlemeye veya öldürmeye yardımcı olabilir

Saç dökülmesi neden olur, nasıl önlenir? En etkili tedavi yöntemleri

Karabaş otu yağı saça nasıl uygulanır?

  • Karabaş otu yağını jojoba veya hindistan cevizi yağı ile eşit miktarlarda karıştırın. Banyo sonrası bu karışımla saç diplerinize masaj yapın. 5-10 dakika bekledikten sonra durulayın. Bu işlemi haftada bir gün yapmanız yeterlidir.
  • Yağı şampuan ya da saç kreminize ekleyebilirsiniz. Ürünün miktarına göre 10-15 damla yeterli olacaktır. Dilerseniz her uygulama öncesi avucunuzdaki saç ürününe 2-3 damla damlatabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?

Kaygı bozukluğu ve depresyon belirtilerini hafifletebilir

Yapılan araştırmalar, lavanta yağını ağızdan almanın ve lavanta aromaterapisinin anksiyetesi ya da depresyonu olan bazı kişilerde semptomları iyileştirebileceğini göstermektedir. Karabaş otu da lavanta ailesinden olduğu için benzer tıbbi faydalara sahiptir.

Karabaş otu yağı ayrıca kadınlarda adet öncesi sendrom olarak bilinen duygusal semptomları da hafifletebilir.

Ağrıyı azaltabilir

Karabaş otu yağının içerdiği linalil asetat ve linalool gibi anti-inflamatuar bileşenler ağrı kesici olarak işlev görebilir:

  • Bu yağ ile yapılan masaj ya da yağı solumak adet kramplarını ve bel ağrısını azaltabilir.
  • Ameliyat sonrası daha az ağrı kesici kullanılmasına yardımcı olabilir.
  • Karabaş otu aromaterapisi doğum sırasında ağrının süresini olmasa da yoğunluğunu azaltabilir.
  • İçerdiği polisakkaritler artrit ve romatizma gibi enflamatuar hastalıkları iyileştirmede etkilidir.

Sarı kantaron yağı neye iyi gelir? Faydaları nelerdir? Nasıl kullanılır?

Uykuyu düzenlemeye yardımcı olur

Yastığa damlatılan birkaç damla yağ, uykuyu teşvik etmeye ve uykusuzlukla savaşmaya yardımcı olabilir. Uyku başlangıcını, kalitesini ve süresini iyileştirebilir.

Karabaş otu yağının cilde faydaları

Sivilce için karabaş otu yağı

Bakterileri öldürme özelliği sayesinde karabaş otu sivilce oluşumunu önleyebilir ve iyileştirebilir. Cildinize sürdüğünüzde gözenekleri açar ve iltihabı azaltır. Ancak cilde uygulamadan önce karabaş otu yağını hindistan cevizi yağı veya başka bir taşıyıcı yağ ile seyreltin ve yüzünüzü yıkadıktan sonra cildinize uygulayın.

  • Yüz toniği: İki damla karabaş otu yağıyla bir çay kaşığı cadı fındığı yağını karıştırın ve pamuk yardımıyla nazikçe yüzünüze sürün.
  • İnatçı sivilceler: Bir damla karabaş otu yağıyla bir damla argan yağını karıştırın ve günde iki kez doğrudan sivilcenin üzerine koyun.

İltihaplı sivilce neden olur? Ne iyi gelir, nasıl geçer?

Egzama ve kuru cildi yatıştırır

Karabaş otu yağının mantar önleyici ve iltihabı azaltıcı özellikleri egzama ve sedef hastalığı tedavisine yardımcı olabilir. Ayrıca cilt temizliğinde kullanıldığında, kızarıklığı ve tahrişi azaltabilir.

Uygulanışı:

  • İki damla karabaş otu yağını iki damla çay ağacı yağı ve iki çay kaşığı hindistancevizi yağı ile karıştırın ve cildinize uygulayın. Bu karışımı günlük olarak kullanabilirsiniz.

Yüz kırışıklıklarını azaltır

Karabaş otu yağı içerdiği antioksidanlar sayesinde cildi, yüzdeki ince çizgiler ve kırışıklıklardan sorumlu serbest radikallere karşı koruyabilir.

Uygulanışı:

  • İki damla karabaş otu yağını bir çay kaşığı hindistan cevizi yağıyla karıştırın. Bu karışımı günde bir veya iki kez nemlendirici olarak kullanabilirsiniz.

Sedef hastalığı (psoriasis) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Yanık ve yaraların kolay iyileşmesini sağlar

Karabaş otu yağı yanık, kesik, sıyrık veya başka bir yaranın iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olabilir. Yağın ağrı kesici etkisi iltihabı yatıştırmaya yardımcı olurken, yağdaki beta-karyofilen de doğal bir anti-enflamatuar görevi görür.

Uygulanışı:

  • Yanık iltihabı: 1-3 damla karabaş otu yağıyla 1-2 çay kaşığı moringa veya hindistan cevizi yağını karıştırın. Karışımı günde üç defa uygulayabilirsiniz.
  • Güneş yanığı: Bir sprey şişesinde çeyrek bardak aloe vera suyu, 2 yemek kaşığı saf su, 10 damla karabaş otu yağı ve jojoba yağını karıştırın. Şişeyi çalkalayın ve güneş yanığının üzerine püskürtün. Yanık iyileşene kadar spreyi günde iki veya üç kez kullanın.
  • Küçük yaralar: 3-4 damla karabaş otu yağını birkaç damla hindistan cevizi veya tamanu yağı ile karıştırın. Karışımı pamuk yardımıyla yaranın üzerine sürün. İyileşmiş yaraların izlerinin azalmasına da yardımcı olabilir.

Aloe vera nasıl kullanılır? Sağlık ve cilt için faydaları nelerdir?

Karabaş otu yağının diğer faydaları

  • Böcek ısırıklarının neden olduğu kaşıntıları azaltabilir ve ayrıca etkili bir böcek kovucudur.
  • Kan basıncını ve kalp hızını düşürebilir.
  • Astım belirtilerini giderebilir.
  • Menopozdaki sıcak basmaları azaltabilir.

Karabaş otu yağı nasıl yapılır?

Malzemeler

  • Büyük bir karabaş otu demeti
  • Kaliteli yağ (zeytinyağı, sızma zeytinyağı, hindistan cevizi yağı veya badem yağı)
  • 2 adet kapaklı cam kavanoz
  • İnce gözenekli süzgeç veya tülbent
  • Huni

Yara nasıl hızlı iyileşir? Yara çeşitleri ve tedavi yöntemleri

Not: Karabaş otunun ve yağın miktarı kullanılan cam kavanozun boyutuna bağlı olarak değişebilir.

Yapılışı:

  • Büyük bir demet karabaş otu kesin ve kurutun. Kurutmak için, kesilmiş dalları 2 ila 4 hafta kuru ve karanlık bir yerde baş aşağı asın. Güneş ışığı otu çok daha hızlı kurutur, ancak aromatik yağlarının bir kısmını parçalayabilir.
  • Kuruttuktan sonra temiz ellerle karabaş otunun çiçeklerini ufalayın, kokusunu açığa çıkarmak için temiz, ağır bir nesne ile hafifçe ezin ve temiz bir kavanoza koyun.
  • Otun üzeri tamamen kaplanana kadar yağı dökün.
  • Kavanozun kapağını sıkıca kapatın ve iyice sallayın.
  • Kavanozu 7-10 gün demlemek için doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde pencerenin yakınına bir yere koyun. Her gün sallayın.

Çörek otu yağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları

  • Bir süzgeç veya tülbent kullanarak yağı süzün. Karışımı bir huni yardımıyla temiz bir cam kavanoza dökün.
  • Yağı daha güçlü hale getirmek istiyorsanız işlemi tekrarlayın. Aynı yağı tekrar kavanoza dökün ve içine yeni bir parti karabaş otu koyun. Bu işlem 8 defaya kadar tekrarlanabilir.
  • Hazırladığınız yağ genellikle 1 sene dayanır. Yağın raf ömrü, kullanılan yağın türüne ve tazeliğine bağlıdır ancak bu süreyi uzatmak için içine birkaç damla E vitamini ekleyebilirsiniz.
  • Yağınızı koyu renkli bir şişe veya kavanozda, güneş almayan bir yerde saklayın.

Karabaş otu yağı nasıl kullanılır?

Eğer karabaş otu yağını cilde ya da saça uygulayacaksanız bir taşıyıcı yağ ile (tercihen jojoba, tatlı badem ya da hindistancevizi yağı) karıştırılması önerilir. Ayrıca banyo suyunuza birkaç damla ekleyebilirsiniz.

Kokusundan ve rahatlatıcı etkisinden faydalanmak için yastık kılıfınıza ya da bir beze birkaç damla damlatıp soluyabilir ya da yağı bir aromaterapi difüzörüne veya buharlaştırıcıya ekleyebilirsiniz.

Karabaş otu yağı zararları nelerdir?

  • Karabaş otu yağı anksiyete giderici ilaçlar ve tansiyon ilaçlarıyla etkileşime girebilir. Bu tip bir ilaç kullanıyorsanız yağı kullanmadan önce doktorunuza danışın.
  • Hamileyseniz veya emziriyorsanız, herhangi bir uçucu yağ, bitki veya takviye kullanımını doktorunuzla görüşün.
  • Karabaş otu yağı merkezi sinir sistemini yavaşlattığı için, eğer ameliyat olacaksanız 2 hafta öncesinden kullanımını bırakın.
  • Bazı insanlarda cilt tahrişine veya alerjik reaksiyona neden olabilir. Yağı kullandıktan sonra mide bulantısı, kusma veya baş ağrısı yaşarsanız, hemen kullanmayı bırakın.

Asla uçucu yağları yutmayın veya gözünüze sürmeyin. Yanlışlıkla gözünüze kaçarsa, gözlerinizi hemen soğuk suyla yıkayın.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla