Mürver nedir? Mürverin iyi geldiği hastalıklar ve şurubunun faydaları

Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Mürver, pek çok sağlık sorununa iyi gelen şifalı bir bitkidir. Meyveleri siyah veya koyu mavi olan mürver, tatlı, şurup, reçel, jöle ve çeşitli kokteyl ve içeceklerin yapımında yaygın olarak kullanılan edilen lezzetli bir meyvedir. Çok geniş bir kullanım alanı olan mürverin şarabı çok popülerdir. Sambucus cinsinden meyvelerin çoğunun toksik olması nedeniyle dikkat edilmesi ve tüketilmeden önce mürverlerin pişirilmesi önerilir. Mürverler risklerine rağmen oldukça yararlı meyvelerdir; alerji ataklarını hafifletir, bağışıklık sistemini güçlendirir, grip ve nezle gibi hastalıkların tedavisinde çok etkilidir, bakteri ve enfeksiyonlara karşı korur, kan şekerini düşürür, kilo vermeye yardımcı olur ve kanserin yayılmasını yavaşlatır. Ayrıca kabızlık, sindirim ve solunum sistemini sorunlarına iyi gelir.

Mürver nedir?

Mürver, meyveli çalı cinsi şifalı bir bitkidir, halk dilinde terleme çayı ve patlangıç olarak da bilinir; çiçeği, meyvesi, sürgünleri gibi odunu da çok değerlidir. Meyvelerinin yüksek antioksidan özelliği vardır, lezzetidir ve tatlıdır. Porto şarabı gibi tatlı şarapların yapımında kullanılır. Bunun dışında şurup, reçel, jöle, çeşitli kokteyl ve içeceklerin yapımında da temel malzeme olarak kullanılır. Tek bir porsiyon mürver, bir kişinin günlük lif ve A vitamini ihtiyacının %40’nı karşılarken enfeksiyonla savaşmakta çok etkili olan C vitamini ihtiyacının %87’sini karşılar. Mürverdeki diğer önemli bileşenler arasında demir (günlük değerin yüzde 13’ü), potasyum, B6 vitamini ve çok sayıda betakaroten bulunur.

Mürver nasıl tüketilmelidir?

Mürver, yaban mersini veya ahududu gibi çiğ olarak yenemez, çünkü içeriğinde tehlikeli olabilecek bileşimler vardır. Tüketilmesi için ısıl işlemden geçmesi (kaynatılması, çayının yapılması yada şurubunun hazırlanması) gerekir. Bu nedenle mürveri daha çok çay yada şurup olarak soğuk algınlığı ve grip için bitkisel çay olarak servis edilirken görebilirsiniz. Genellikle zerdeçal, zencefil ve bal ile birlikte şurup olarak tüketilmektedir.

Mürverin Kalp sağlığına faydaları

Genel olarak tüm meyve ve sebzelerin kalp sağlığı için faydalı oldukları bilinmektedir ancak mürverdeki yüksek lif seviyesi, vücuttaki fazla kötü kolesterolü azaltır ve vücudun ihtiyacı olan HDL (iyi) kolesterol için yer açar. Bu, ateroskleroz nedeniyle oluşan kalp damar hasatlıklarının ortaya çıkma riskini önemli oranda azaltır.

Zencefil hangi hastalıklara iyi gelir? Faydaları nelerdir, zayıflatır mı?

Mürverdeki yüksek potasyum seviyesi de kan damarlarının ve arterlerin gerginliğini gevşeterek kalbi korur. Potasyum tansiyonu önemli ölçüde azaltabilir ve kalbinizi sağlıklı tutabilir! Tüm bu etkileri nedeniyle mürverin kalp sağlığı için çok önemli bir yeri vardır.

Mürver suyunun grip, solunum ve soğuk algınlığına faydaları

Boğaz ağrısı, öksürük, soğuk algınlığı, grip, bronşit veya solunum sistemini etkileyen herhangi bir sorun olduğunda, mürver suyu en iyi koruyucu ve şifa verici bitkidir. Birçok öksürük şurubu gibi, aktif maddeleri (kesin olarak antosiyaninler gibi biyoflavonoidler) iltihap ve tahrişleri yatıştırır ve aynı zamanda salgı bezleri içinde yabancı ajanları tutabilen balgam söktürücü özelliğe sahiptir. Kimi kaynaklar mürver suyunu, astımlı hastalar içinde tavsiye etmektedir ancak mürver tüketmeden mutlaka doktorlara danışmak gerekir.

Mürver bağışıklık sistemini güçlendirir

Mürverin insan bağışıklık sistemine etkileriyle ilgili çok sayıda bilimsel araştırma yapılmıştır; vücudun direncini arttırdığı ve hastalıklardan koruduğu kanıtlanmıştır. Mürverin içeriğinde bulunan bazı antibakteriyel ve anti-enfeksiyöz maddelerin grip ve soğuk algınlığından koruduğu saptanmıştır. Mürverler ayrıca otoimmün sorunların giderilmesinde ve AIDS gibi hastalıkların etkilerini azaltmakta bile kullanılmaktadır.

Mürverin kemik sağlığına faydaları

Mürverde bulunan antioksidan ve anti-enflamatuar bileşikler eklem ağrılarını ve iltihaplardaki ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Yüksek orandaki temel mineraller kemiklerin gücünü arttırır ve kemik dokusunun gelişimini destekler. Günümüzde, osteoporoz, milyonlarca insanın hayatını olumsuz etkilemektedir ve en iyi çözümü genç yaşta kemiklerin güçlendirilmesidir. Genç yaştan itibaren aralıklarla mürver tüketilmesi kemikleri güçlendireceği için kemik hastalıkları ve kemik erimesine karşı koruyacaktır.

Kuşburnu nedir, faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Mürverin cilt bakımına ve sağlığına faydaları

Çok geniş bir kullanım alanı olan mürver, kozmetik alanında ve cilt bakımında da kullanılmaktadır, çünkü içeriğindeki biyoflavonoidler cildin sağlıklı kalmasını desteklemektedir. Antioksidan maddeler, A vitamini ile birleştiğinde, kırışıklıkları önler, yaşlılık lekelerini azaltır ve oluşumunu önler. Bu nedenle içeriğinde mürver bileşikleri olan bakım kremleri cilt sağlığına önemli faydalar sağlayacaktır.

Mürver zayıflamaya ve kilo vermeye yardımcı olur mu?

Metabolizma hızını artırma özelliği bulunan mürver, içerdiği yüksek orandaki diyet lifi, bol miktardaki vitamin ve mineral sayesinde zayıflamak isteyenler için çok iyi bir yardımcıdır. Ancak bu şifalı bitkiyi nasıl ve ne oranda kullanacağınız konusunda mutlaka bir doktor yada diyetisyene başvurmanız gerekir. Çünkü genel sağlığınız ve özellikleriniz dikkate alınmadan tüketeceğiniz çok miktardaki mürver sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

Mürver çayının faydaları nelerdir?

  • İçindeki C vitamini sayesinde mürver çayı soğuk algınlığı ve grip tedavisinde faydalıdır
  • Günde bir fincan mürver çayı, idrar söktürücü özelliği sayesinde idrar yolu hastalıklarına karşı korunma sağlar
  • Bir bardak mürver çayını balla karıştırarak tüketmek hızlı bir müshil etkisi oluşturarak kabızlığı olanlarda rahatlama sağlar
  • Mürverlerdeki aktif antioksidan bileşenlerin bazıları, diyabetin gelişmesini ve ilerlemesini önlemektedir.
  • Mürver çayı balgam söktürücüdür
Mürver çayı

Mürver çayı

Mürver çayı nasıl yapılır?

Mürver çayını özellikle kışın tüketmek grip ve nezle gibi hastalıklarından korunmak için çok iyi bir yöntemdir. Bu şifalı bitki vücudun direncini artırıp, özellikle kış hastalıklarına karşı çok iyi korur. Mürver bitkisini taze ya da kurutulmuş olarak aktarlarda bulabilirsiniz. Mürver bitkisini aşırı kaynatmak tehlikeli olabilir ancak çiğ tüketilmesi de sakıncalıdır. Bu yüzden bitkiyi yaklaşık 10 dk. kaynamış bir fincan suyun içinde tutarak demleyin.

Mürver şurubu nasıl tüketilmelidir, tehlikeli olabilir mi?

Mürverin en yaygın kullanılan tüketim yöntemi şuruptur. Çünkü bu bitki belli bir ısıya maruz bırakılarak içindeki tehlikeli bazı bileşikler azaltılabilmektedir. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yoksa Mürver şurubunu rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Mürver şurubunun tarifi

  • Malzemeler:
  • 3 kahve fincanı siyah kurutulmuş mürver
  • 2 kaşık zencefil kökü
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın
  • yarım tatlı kaşığı karanfil tozu
  • 1 çay bardağı bal,
  • 4 bardak su

Mürver şurubu nasıl hazırlanır

Orta büyüklükte bir tencerenin içine su, mürver, karanfil ve tarçını ekleyin. Karışım biraz kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve tencerenin kapağını açın. Suyun buharlaşarak yarıya kadar azalmasını bekleyin. Kaynama işlemi devam ederken tencerenizin kapağını kapatmamaya özen göstermelisiniz. Ardından ateşten alın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Tohumlarında bulunan siyanür benzeri toksinlerinden arınması için bu işlemin gerçekleşmesi gerekmektedir. Karışım 45 dakika kaynadıktan sonra altını kapatın ve soğumaya bırakın. Ilıdıktan sonra karışımı süzün ve balı da ekleyerek iyice karıştırın. Şurubu kavanozlara doldurduktan sonra buzdolabında saklayın.

Mürver Şurubu

Mürver Şurubu

Şuruptan birer kaşık aldıktan sonra bir bardak ılık su içmek iyi gelecektir. Mürver şurubunu yetişkinlerin bir çorba kaşığı, çocukların ise bir tatlı kaşığı olarak haftada 2-3 kaşık tüketmeleri yeterlidir. Fakat eğer önemli bir rahatsızlığınız veya hastalığınız varsa kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Çünkü yoğun bir bileşim olduğu için sağlığınızı ve mevcut tedavinizi olumsuz etkileyebilir.

Mürverin zararları ve yan etkileri nelerdir?

Mürverin bilinen bir yan etkisi yoktur ama aşırı ve yanlış tüketildiğinde bulantı ve kusmaya neden olabilir. Mürverin meyveleri olgunlaşmış ise fazla kaynatılmamalıdır. Ancak kuru mürverin içinde ısı ile deaktive olması gereken Siyanojenik glikosit Sambunigrin bulunur. (bu, bir siyanür grubu bileşiktir) Ayrıca kusmaya neden olan bir alkaloid sambucine içerir ve diüretik etkilere de sahiptir. Bu yüzden kullandığınız ilaçlar var ise, mürver, diüretik etkiyi artırabilir. Mürverin insan sağlığına zarar veren bileşenleri alkaloidler veya glikozidlerin tehlikeli yönleri ısı ile devre dışı bırakılabilmektedir. Bu nedenle bir süre ağzı açık bir kapta kaynatıldıktan sonra ağzı açık olarak bekletilmesi gerekir.

Bir çok mürver türünün olgun ve pişirilmiş meyveleri yenebilir, ancak çiğ meyveler, yapraklar, dallar, kök ve tohumları zehirli etkiye sahiptir. Mavi ve siyah mürver yenilebilir fakat kırmızı mürver özellikle karaciğer ve böbrek problemleri olanlar için toksik olabilir.

Gebe ve emziren kadınlar mürver kullanabilir mi?

Mürverin hamilelikte kullanımına ilişkin herhangi bir bilgi bulunmamasına rağmen, kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışmanızı tavsiye ederiz. Güçlü bir bitki olduğu için hamile kadınların çok dikkatle kullanması gerekir. Çünkü bu tür bitkiler genellikle hamilelik döneminde önerilmez. Bu nedenle uzak durmakta fayda vardır.

Isırgan otu nedir; neye iyi gelir? Isırganotu çayının faydaları nelerdir?

Gerekli durumlarda ise mutlaka doktor onayı ile mürver çayı tüketilmelidir. Emzirme döneminde kullanılmasında bir sakınca olmadığı belirtilmektedir, mürverin anne sütünü artırıcı etkisi bulunmaktadır.

Mürveri kimler kesinlikle kullanmamalı?

Mide rahatsızlığı olan ve düzenli ilaç kullanan kişilerin mürveri temkinli kullanması ve tüketmeden önce mutlaka doktora danışması önerilmektedir. İdrar söktürücü özelliği olan bu bitkiyi idrar söktürücü bir ilaç ile birlikte kullanırsanız sakıncalı sonuçlar oluşabilir. Böbrek rahatsızlığı olan hastalar için Mürver kullanımı tavsiye edilmemektedir. Tansiyon ve şeker hastalarının kullanmaları konusunda herhangi bir uyarı yoktur ama yine de doktorunuza danışın. Herhangi bir hastalığınız için ilaç kullanıyorsanız, mürver ilacın etkisini arttırabilir yada azaltabilir bu iste tedavinizi olumsuz etkileyebilir, bu nedenle mutlaka doktorunuza danışarak kullanın. Aşırı kullanımından kaçınılmalıdır.

Kaynaklar
1- Elderberries Benefits?
2- What Are Elderberries Good For?

YAZIYI PAYLAŞ


Araç çubuğuna atla