Kuşburnu faydaları nelerdir? Çayı hangi hastalıklara iyi gelir?

7 Şubat 2018   |    6 Haziran 2021    |   Kategori: Sağlık Sözlüğü, Şifalı Bitkiler Print

Kuşburnu, çok eski çağlardan beri kullanılan şifalı bir bitkidir. Yüksek oranda C vitamini içerdiği için bağışıklık sistemini güçlendirir. Kışın soğuk algınlığı ve gribe karşı çok faydalıdır. Özellikle çayı ile popüler hale gelen kuşburnu, tarih boyunca aktarların şifa için yaygın kullandığı bir bitki idi. Halen C vitamini eksikliğinden kaynaklı hastalıklar başta olmak üzere, mide spazmları, mide ülserinin önlenmesi, bağırsak ve mide rahatsızlıkları için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kuşburnu çayı, ishal, kabızlık, safra kesesi ve taşları, üriner sistem ve böbrek rahatsızlıkları, gut, kilo verme ve göğüs hastalıkları için kullanılmaktadır.

Kuşburnu nedir?

Kuşburnu, yabani dikenli, bir gülü andıran, boyu 1-3 metre arasında olan güzel kokulu ve kırmızı meyveli şifalı bir bitkidir. Genellikle 5-7 yapraktan oluşan bu bitki yaz sonu gibi kırmızı parlak meyveler verir. Yeni yapılan araştırmalara göre özellikle kilo ve obeziteye karşı çok etkili bir yardımcı çözümdür. Kuşburnu eski Mısırlılar ve Kızılderililer tarafından şifa amacıyla kullanılmıştır. (1)

Kuşburnu-özü, kardiyovasküler hastalık riskini azaltarak, kilo kaybına yol açabilir. 100 gr Kuşburnu C vitamini açısından 1700 – 2000 mg. (portakal 100gr =50 mg) değerlerine karşılık gelmektedir. Bir adet portakalın sağlayacağı kadar C vitamini içermektedir.

C Vitamini hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Kuşburnunda bulunan vitamin ve mineraller

Kuşburnu bitkisinin faydaları

Kuşburnu eski toplumlarda daha çok göğüs hastalıkları için kullanılırdı. Ortaçağda çok popüler olduğu yönünde bilgiler mevcuttur. Son yıllarda bitki olarak tüketilmesinin yanı sıra, çayı, marmelatı ve reçeli doğal vitamin takviyesi görevi görmüştür. C vitamini bakımından zengin bir bitki olduğu için ayrıca müshil ve idrar söktürücü etkisi de vardır.(2)

Kuşburnu yağı ne işe yarar?

Kuşburnu içinde vitaminler, antioksidanlar ile tanen, pektin, karoten, meyve asitleri bulunur. Harici olarak kullanıldığında yüz ve cilt bakımı için faydalıdır. İçindeki C vitamini, D vitamini ve B-karoten, A vitamini ayrı birer form olarak cildin yenilenmesini sağlar. Deri yolu ile emildiğinde Kuşburnu yağı spesifik olarak oleik, palmitik, linoleik ve gama linolenik asit (GLA) içeriği sayesinde hücre zarı ve doku yenilenmesi bakımından cilde faydalıdır. (3)

İçeriğinde bulunan Linolenik asit vücudumuzun çeşitli fizyolojik fonksiyonlarını düzgün gerçekleştirebilmek için ihtiyaç durulan esansiyel yağ asitleridir. Bunlar vücut tarafından sentez edilemez; bu nedenle dışarıdan takviyelerle veya besinler yoluyla alınır.

Kudret narı neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl tüketilmeli?

Linoleik asit çoklu doymamış bir yağ asididir ve organik hücre zarlarındaki yağlarda bulunur. En çok bitkisel yağlar ve tohum yağında olur.

Linoleik asitlerin tüketimi neden önemlidir?

Linoleik asit eksikliği, doğrudan kuru cilt, kırılgan saçlar, yaraların iyileşmesinde zorluk, saç dökülmesi gibi bazı koşullar ile ilişkilidir. Linoleik asitin iyileştirici yetenekleri ile ilgili yapılan çalışmalar, linoleik asit içeren gıdaların kistik fibroz, diyabet ve dermatit gibi bazı hastalıkları gerilettiği ve tedaviye destek olduğu göstermiştir.

Kuşburnu hangi hastalıklara iyi gelir?

Yaşlanmayı geciktirir

Kuşburnu içerisinde bulunan antioksidan yaşlanmayı geciktirir. Özelikle yağı cildin daha derin bir tabakasına nüfuz edeceğinden içerdiği antioksidan sayesinde tam bir yaşlanma karşıtı bakım ve daha uzun vadede de nem dengesi sağlayacaktır. İçindeki C vitamini ve A vitamini özellikle kolajen üretimini uyarır.

A Vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

A vitamini nem dengenizi ve uzun süre bakımlı ve yaşlanma belirtilerinden uzak taze bir cilde sahip olmanızı sağlar. Cildinizin daha genç bir görünüme sahip olması için kimyasal kullanmak yerine bu şifalı bitkiden ve çayından faydalanabilirsiniz. Kırışıklık ve ince çizgiler için kalıcı etki sağlayacaktır.

Kuşburnu cildi korur

Güneşin zararlı ışınlarının neden olduğu cilt lekeleri üzerinde de etkilidir. Fazla güneşe maruz kalmış deride zamanla lekeler ve renk bozulmaları meydana gelir. (4)

Kuşburnunun içindeki antioksidanlar cilde zarar veren serbest radikallere karşı savaşarak başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Kuşburnu yağının esansiyel yağ asitleri ile kombine A vitamini, cilt tonunu, dokusunu ve pigmentasyonu iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Ancak bu kullanımın doktor kontrolünde olması önemlidir.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Egzama ve akne tedavisinde etkilidir

Egzama tedavisinde yardımcı olur, akne oluşumunu engeller. Kuşburnu içinde bulunan esansiyel yağ asitleri egzama etkilerini azaltarak, renk değişimleri ve sonradan oluşmuş izlerin giderilmesinde yardımcı olur. Bunlar aynı zamanda kimyasal şampuanların saç derisinde yarattığı kuruluğun önler.

Bağışıklık sistemini geliştirir

Kuşburnu bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuşburnu yağı, C vitamininin zengin olduğu kaynaklardan biridir. C vitamini enfeksiyonları tedavi etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemlidir. Vücudumuzun her kısmında, kemiklerimiz, cilt, tendonlar, kartilaj, kan damarları, dişler dahil mevcuttur. (5)

Bu şifalı bitki, bir antioksidan olmasının yanı sıra, vücutta kemik ve kasların yapısında önemli bir unsurdur. Ayrıca, alyuvar hücreleri üreten demir emilimi için yardımcı olur.

Kireçlenmeyi azaltır

Yapılan bir araştırmaya göre, kuşburnu çayı kullanmış kişilerde, halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit azalmıştır. Bu nedenle bugün Kuşburnu çayı vücutta inflamasyonu azaltmak için mükemmel bir seçenek olarak ifade edilmektedir. Kireçlenme yaşayan herkes Kuşburnu çayı tüketebilir. (6)

Kuşburnu çayı

Kuşburnu çayı

Ağrı kesici etkisi vardır

Düzenli Kuşburnu çayı tüketmek ağrılarınızı hafifleteceği için daha az ağrı kesici kullanabilirsiniz. Bu olgu pek çok bilimsel araştırma tarafından gösterilmiştir. Kuşburnu çayı ağrıları dindirici bir özelliğe sahiptir. Diğer yandan banyo suyuna karıştırılan kuşburnu yağı, doğal bir inflamasyon azaltıcıdır. (7)

Mideye iyi gelir

Midede oluşmuş hasarların giderilmesinde etkilidir. Ülser, mide spazmı, mide asidi eksikliğinin neden olduğu sorunları için doğal tedavi yöntemlerinden birisi Kuşburnu çayı tüketmektir. Ancak kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Çinkonun faydaları nelerdir? Eksikliği ve çinko içeren besinler

Kuşburnu, safra taşı, safra kesesi rahatsızlıkları, alt idrar yolu rahatsızlıkları, böbrek bozuklukları, ödem, gut, siyatik, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, göğüs hastalıkları, ateş ve bitkinlik gibi sağlık sorunlarına karşı koruyucu özelliklere sahiptir.

Kuşburnunun diğer faydalı özellikleri

  • Kansere karşı koruyucudur
  • Menopoz belirtilerini hafifletir
  • Kuşburnu çayı, iştahı açar.
  • Beyin fonksiyonlarını güçlendirir
  • Stresin olumsuz etkilerini azaltır

Sık karşılaşılan soğuk algınlıklarında oluşan boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, solunum yollarını temizlemek istediğinizde tıkanıklığı gidermek için Kuşburnu çayı sağlıklı nefes almanızı sağlayan mükemmel bir çözümdür. Grip, fiziksel yetersizlik, bulaşıcı hastalıklar ve iyileşme sürecinde yardımcı olan belirtilerin tedavisinde yardımcı olur.

İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler

Gribe yakalanma riskini azaltmak isterseniz, tohumları da dahil olmak üzere bütün Kuşburnunu demleyin ve her sonbahar ve kış başlangıcında günde 2-3 defa iki hafta boyunca tüketebilirsiniz.

Kuşburnunun zararları nelerdir?

Kuşburnu bitkisinin zarardan çok yararı olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak elbette yoğun kullanımlarda alternatif yöntemlerin her biri belirli yan etkilere sebep olabilmektedir. Olabilecek yan etkilerinden korunmak için kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. 

Kuşburnunun olası yan etkileri

  • Kuşburnunun yoğun tüketimi bulantı ve kusma, ishal, mide yanması, baş ağrısı, mide krampları, kabızlık, yorgunluk ve uykusuzluk gibi yan etkilere sebep olabilir.

Nar suyu ve narın faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

  • Kuşburnunun yoğun tüketimi böbrek taşına sebep olabilir.
  • Hamilelikte kullanılması ile ilgili bir bilgi yoktur. Ancak kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmalısınız.
  • Hassas bir bünyeniz varsa Kuşburnu alerjik reaksiyona sebep olabilir.
  • Kuşburnunun diyabete olumsuz etkisi konusunda çeşitli söylemler mevcuttur.
  • Diyabet hastalarının Kuşburnu tüketiminde doktora danışmaları gerekmektedir.

Kuşburnu yağı nasıl kullanılır?

Kuşburnu yağı oldukça hassastır. Çoğu kez raf ömrünün uzaması için E vitamini takviyesi yapılarak muhafaza edilir. Serin ve karanlık yerde, örneğin buzdolabında yahut ekşimesini önleyecek bir yerde tutulması gerekir. Kuşburnu yağı deride hızla emilir. Yüzünüze yahut vücudunuza masaj yaparak uygulayın. Özellikle koyu gözaltı torbaları için Kuşburnu yağı göz serumu olarak kullanabilirsiniz. Yağı günde iki defa gözaltınız için kullanabilirsiniz.

Yağlı yahut kuru cilt için önce yapılması gereken şeyin, cildin küçük bir alanında bu yağı uygulamak olduğunu unutmayın. Özellikle aktif aknelere uygulanmaması gerekmektedir. Kuşburnunu evde basitçe bir maskeleme yöntemiyle kullanabilirsiniz.

Bunun için en çok kullanılan yöntemlerden biri Kuşburnu yağını 1 çay kaşığı bal ve bir çay kaşığı yoğurt ile karıştırarak göz çevresi hariç tüm yüzünüze uygulayın. Uygulama yapacağınız alanın önceden temizlenmiş olması gerekmektedir. Maskeyi uyguladıktan sonra ise 15 dk lık bir bekleme süresinin ardından ılık su yardımı ile durulayabilirsiniz. Bu uygulamayı haftada iki kez yapabilirsiniz. Bu sayede nemlendirici ve sıkılaştırıcı etkisini fark edeceksiniz.

Kuşburnu Pekmezi Nasıl Hazırlanır?

Taze olarak alınmış 1 kg Kuşburnu, Yarım litre su
Bir miktar şeker (oluşturmak istediğiniz kıvama göre)

Yapılışı: Olgun kuşburnu, çiçek dip kısımları kesilip bekletilmeden yıkanır. Pekmez yapılacak tencereye alınır. Üzerine bir miktar su alınarak ocağa konulur. Kaynamaya başladığında ocağın altı kısılır. Kısık ateşte Kuşburnu yumuşayıp ezilecek kıvama gelinceye kadar pişirilir. Kıvamını alan kuşburnu süzgeçten geçirilerek çekirdek ve zarlarından ayıklanır. Elde edilen kuşburnu püresi tencereye konur.

Aloe vera nasıl kullanılır? Sağlık ve cilt için faydaları nelerdir?

Tekrardan kısık ateşte pişirilmeye devam edilir. Pişme devam ederken su ve şeker eklenir. Bir süre daha piştikten sonra dinlenmeye alınır. Hastalığa, özellikle gribe iyi gelir.

Kuşburnu Marmelatı Nasıl Hazırlanır?

1 kg Kuşburnu, Su
Şeker (malzemenin %30 u kadar)

Yapılışı: Olgunlaşmış turuncu- kırmızı Kuşburnu bekletmeden yıkanır. Çiçek ve dip kısımları kesilerek alınır. Marmelat yapılacak tencereye alınır. Kaynatılacak tencerede Kuşburnu, yüzeyine adar su doldurulur. Kuşburnu ezilme kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. İyice yumuşayıncaya kadar kaynama suyunun yardımı ile süzgeçten geçirilir. Tüm bu malzeme kaynadıktan sonra elekten geçirilir. Eleğin altında kalan malzeme tekrar pişirilir. Bu arada yüzeydeki köpükler sürekli atılmalıdır. Tencereyi ateşten indirmeden önce %30u kadar şeker ilave edilir. Şeker ilavesi ile ateşin üzerindeki Kuşburnu koyulaşır. Sıcakken kavanoza alınır. Tüketmek istediğiniz tarihe kadar ağzı açılmamalıdır.

Kaynaklar ve Referanslar:

1- Rose hip2- Therapeutic Applications of Rose Hips

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla