Kuşburnu nedir, sağlığa faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Kategori: Sağlık Sözlüğü, Şifalı Bitkiler Print


Kuşburnu, gülgiller familyasından bir bitkidir ve çok eski çağlardan beri şifa veren bir ürün olarak insanlar tarafından kullanılmaktadır. Yüksek oranda C vitamini içeren bu şifalı bitki, hastalıklara karşı koruyucudur ve özellikle kış aylarında soğuk algınlığı ve gribe karşı tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda özellikle çayı ile popüler hale gelen kuşburnu bitkisi tarih boyunca aktarların şifa amacıyla yaygın kullandıkları bir bitki türü olmuştur. Günümüzde halen C vitamini eksikliğinden kaynaklı hastalıklar başta olmak üzere, mide spazmları, mide asidi eksikliği, mide tahrişi, ülserlerin önlenmesi, bağırsak ve mide rahatsızlıkları için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kuşburnu bitkisi ve çayı ayrıca, ishal, kabızlık, safra taşları, safra kesesi rahatsızlıkları, alt üriner sistem ve böbrek rahatsızlıkları, gut, sırt ve bacak ağrısı (siyatik), diyabet, yüksek kolesterol, kilo verme, yüksek kan basınç, göğüs hastalıkları, ateş, egzersiz sırasında artan immün fonksiyon, kollarda kan akışını arttırmak ve idrar akışını arttırmak için kullanılmaktadır.

Yabani dikenli bir gülü andıran kuşburnu bitkisinin boyu 1-3 metre arasında olup güzel çiçekler açar ve kırmızı parlak meyveler verir. Genellikle 5-7 yapraktan oluşan kuşburnu bitkisi ilkbahar aylarında çiçek açan ve yaz sonu gibi kırmızı parlak meyveler veren güzel kokulu bir bitkidir. Kuşburnu meyvesi, 1,5-2 cm. uzunlukta parlak kırmızı dır. Kuşburnu çiçeği gövdesinde tohum kutucukları vardır. Kuşburnu üzerine yapılan yeni çalışmalara göre bu şifalı bitki özellikle kilo ve obeziteye karşı etkili bir yardımcı çözümdür.

Kuşburnu özünün kardiyovasküler hastalık riskini azaltarak, kilo kaybına yol açabileceğini düşündürmektedir. 100 gr Kuşburnu C vitamini açısından 1700 – 2000 mg. (portakal 100gr =50 mg) değerlerine karşılık gelmektedir. Bu haliyle bir adet portakalın sağlayacağı C vitamininden yüzde elli daha fazla C vitamini içermektedir.

Kuşburnu bitkisi aşağıdaki faydalı elementleri içerir:

  • Kalsiyum 
  • Demir
  • E Vitamini
  • Selenyum
  • Manganez
  • B kompleks vitamini

Kuşburnu Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Kuşburnu eski toplumlarda göğüs hastalıkları için kullanıldığı bilinen bir bitkidir. Daha çok ortaçağ ile birlikte popüler olduğu yönünde bilgiler mevcuttur. Son yıllarda bitki olarak tüketilmesinin yanı sıra, çaylar, çorbalarda marmelat olarak besinlere girmiş, ve doğal vitamin takviyesi görevi görmüştür. Kuşburnunun eski Mısırlılar ve Kızılderililer tarafından hastalıklara karşı kullanıldığı yönünde de çeşitli bilgiler vardır. C vitamini bakımından zengin bir bitki olduğu için ayrıca müshil ve idrar söktürücü etkisi de vardır. İngiltere’de savaş sırasında şurup haline getirilip çocukları hastalıklardan korumak kullanılmıştır.

Kuşburnu yağı ne işe yarar? Cilt hastalıklarına karşı koruyucudur

Kuşburnu esansı yoğun olarak, tohumların da içinde bulunan vitaminler, antioksidanlar, özellikle C vitamini ile tanen, pektin, karoten, meyve asitleri içerir. Harici olarak kullanıldığında yüz ve cilt bakımı için Kuşburnu çeşitli avantajlar sağlar. Kuşburnunun harici kullanımında C vitamini, D vitamini ve B-karoten, vitamin A ayrı birer form olarak hücre yenilemesini artırarak cildin yenilenmesini sağlar. Deri yolu ile emildiğinde Kuşburnu yağı spesifik olarak oleik, palmitik, linoleik ve gama linolenik asit (GLA) içeriği sayesinde hücre zarı ve doku jenerasyonu bakımından cilde faydalıdır.

Kuşburnunda bulunan Linolenik asit vücudumuzun çeşitli fizyolojik fonksiyonlarını düzgün gerçekleştirebilmek için ihtiyaç durulan esansiyel yağ asitlerinden biridir. Esansiyel yağ asitleri vücut tarafından sentez edilemez; bu nedenle dışarıdan takviyelerle veya besinler yoluyla alınmalıdır. Linoleik asit çoklu doymamış bir yağ asididir ve çoğunlukla organik hücre zarlarında mevcut olan yağlarda bulunur. Linoleik asit, en çok bitkisel yağlar ve tohum yağında yaygındır.

Linoleik asitlerin tüketimi neden önemlidir?

Linoleik asit eksikliği, doğrudan kuru cilt, kırılgan saçlar, yaraların iyileşmesinde zorluk, saç dökülmesi gibi bazı koşullar ile ilişkilidir. Linoleik asitin iyileştirici yetenekleri ile ilgili yapılan çalışmalar, yüksek linoleik asit içeriğine sahip gıdaların alımının kistik fibroz, diyabet ve dermatit gibi bazı hastalıkları hafifletebileceği, tedavi edebileceği ya da önleyebileceğini göstermiştir. Kuşburnu 2013’de ‘Koruyucu Beslenme ve Gıda Bilimi Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada, yağ depolamasını ve hücrelerdeki yağ birikimini azaltmak için yararlı olduğu bulunmuştur.

Kudret narı nedir? Faydaları nelerdir, neye iyi gelir, nasıl tüketilmelidir?

Kuşburnunun başlıca şifalı faydalarını şunlardır

  • Kuşburnu içerisinde bulunan antioksidan yaşlanmayı geciktirir. Özelikle Kuşburnu yağı olarak cildin daha derin bir tabakasına nüfuz edeceğinden içerdiği antioksidan sayesinde tam bir yaşlanma karşıtı bakım ve daha uzun vadede de nem dengesi sağlayacaktır. C vitamini ve A vitamini özellikle kollajen üretimini uyarır. A vitamini sayesinde de nem dengesi sağlanır ve uzun süre bakımlı ve yaşlanma belirtilerinden uzak taze bir cilde sahip olmanızı sağlar. Cildinizin daha genç bir görünüme sahip olması için kimyasal kullanmak yerine Kuşburnunun doğası ile tanışmanızda fayda var. Aynı etkiyi kuşburnu çayı sayesinde de elde edebilirsiniz. Kırışıklık ve ince çizgiler için kalıcı etki sağlayacaktır.
  • Diğer yandan Kuşburnu, güneşin zararlı ışınlarının neden olduğu cilt lekeleri üzerinde de etkilidir. Fazla güneşe maruz kalmış deride zamanla lekeler ve renk bozulmaları meydana gelir. Kuşburnunun içindeki antioksidanlar cilde zarar veren serbest radikallere karşı savaşarak başarılı sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Kuşburnu yağının esansiyel yağ asitleri ile kombine A vitamini, cilt tonunu, dokusunu ve pigmentasyonu iyileştirmeye yardımcı olmaktadır. Ancak bu kullanımın doktor kontrolünde olması önemlidir.
  • Egzama tedavisinde yardımcı olur, akne oluşumunu engeller. Kuşburnu içinde bulunan esansiyel yağ asitleri egzama etkilerini azaltarak, renk değişimleri ve sonradan oluşmuş izlerin giderilmesinde yardımcı olur. Bunlar aynı zamanda kimyasal şampuanların saç derisinde yarattığı kuruluğun önler.
  • Kuşburnu bağışıklık sistemini güçlendirir. Kuşburnu yağı, C vitamininin zengin olduğu kaynaklardan biridir. C vitamini enfeksiyonları tedavi etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemlidir. Vücudumuzun her kısmında, kemiklerimiz, cilt, tendonlar, kartilaj, kan damarları, dişler dahil mevcuttur. Kuşburnu, bir antioksidan olmasının yanı sıra, vücutta kemik ve kasların yapısında önemli bir unsurdur. Ayrıca, alyuvar hücreleri üreten demir emilimi için yardımcı olur.
  • Kuşburnu, kireçlenmeyi azaltır. Halk arasında kireçlenme olarak bilinen Osteoartrit Maryland üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre Kuşburnu çayı kullanmış kişilerde azalmıştır. Bu nedenle bugün Kuşburnu çayı vücutta inflamasyonu azaltmak için mükemmel bir seçenek olarak ifade edilmektedir.
  • Kireçlenme yaşayan herkes Kuşburnu çayı tüketebilir.

  • Düzenli Kuşburnu çayı tüketiyorsanız, ağrı kesiciler ile aranıza mesafe alabilirsiniz. Çeşitli araştırmalar gösteriyor ki; Kuşburnu çayını düzenli tüketen kişilerde düzenli ağrılarda azalma görülmektedir. Sonuç olarak ağrı kesici kullanımında önemli bir düşüş, bu sayede mümkün olmuştur. Diğer yandan banyo suyuna karıştırılan kuşburnu yağı, doğal bir inflamasyon azaltıcıdır.
  • C ve A vitamini eksikliğinde kullanabilirsiniz.
  • Midede oluşmuş hasarların giderilmesinde etkilidir. Ülser, mide spazmı, mide asidi eksikliğinin neden olduğu sağlık sorunları için kullanılabilir doğal tedavi yöntemlerinden biri Kuşburnu çayı tüketmektir. Ancak öncelikle bu işlemlerin mutlaka bir hekim tarafından onaylanması gerekir.

Çinko nedir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Çinko içeren gıdalar ve eksikliği

  • Kuşburnu, safra taşı, safra kesesi rahatsızlıkları, alt idrar yolu rahatsızlıkları, böbrek bozuklukları, sıvı tutma (ödem), gut, bacak ağrısı (siyatik), şeker hastalığı, yüksek kolesterol, kilo kaybı, yüksek kan basıncı için kullanılan göğüs hastalıkları, ateş, bitkinlik, bağışıklık sistemi açısından idrar artırımı, susuzluğa karşı su sağlama özellikleri vardır.
  • Kanser ve rahim hastalıklarında ve menopoz tedavisinde kanı temizler
  • Kuşburnu tansiyonu düzenler. Diyabette kan şekerini düzenler.
  • Safra kesesi taşlarının önlenmesinde, ürik asit bozukluklarında etkilidir.
  • Kuşburnu çayı, iştahı açar.
  • Kavrama yeteneği ve beyin fonksiyonlarını güçlendirmede, stresin azaltılmasında etkili olduğu bilinmektedir.
  • Düzenli Kuşburnu kullanımı kilo kontrolü sağlar.
  • Reçeli ve marmelatı cinsel gücü arttırır.

Sık karşılaşılan soğuk algınlıklarında oluşan boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, solunum yollarını temizlemek istediğinizde tıkanıklığı gidermek için Kuşburnu çayı sağlıklı nefes almanızı sağlayan mükemmel bir çözümdür. Grip, fiziksel yetersizlik, bulaşıcı hastalıklar ve iyileşme sürecinde yardımcı olan belirtilerin tedavisinde yardımcı olur. Gribe yakalanma riskini azaltmak isterseniz, tohumları da dahil olmak üzere bütün Kuşburnunu demleyin ve her sonbahar ve kış başlangıcında günde 2-3 defa iki hafta boyunca tüketebilirsiniz.

Kuşburnunun Zararları Nelerdir?

Kuşburnu bitkisinin zarardan çok yararı olduğunu belirtmekte fayda var. Ancak elbette yoğun kullanımlarda alternatif yöntemlerin her biri belirli yan etkilere sebep olabilmektedir. Yararlarını bildiğiniz besinleri tüketmeden önce mutlaka bir doktora danışınız. Yukarıda bolca yararından söz ettiğimiz Kuşburnunun zararlarından söz edecek olursak,

  • Vitamin ve mineraller bakımından zengin bir bitki olan Kuşburnunun doğrudan bilinen bir yan etkisi olmamakla birlikte herhangi yoğun bir kullanımında doktor tavsiyesi alınarak kullanılmasında yarar vardır.
  • Kuşburnunun yoğun tüketimi bulantı, ishal, kusma, mide yanması, baş ağrısı, mide krampları, kabızlık, yorgunluk ve uykusuzluk gibi yan etkilere sebep olabilir.
  • Kuşburnunun yoğun tüketimi böbrek taşına sebep olabilir.
  • Hamilelikte kullanılması ile ilgili bir bilgi yoktur. Ancak kullanmadan önce mutlaka bir doktor tavsiyesi alınmalıdır.
  • Hassas bir bünyeniz varsa Kuşburnu alerjik reaksiyona sebep olabilir.
  • Kuşburnunun diyabete olumsuz etkisi konusunda çeşitli söylemler mevcuttur.
  • Diyabet hastalarının Kuşburnu tüketiminde doktora danışmaları gerekmektedir.

Kuşburnu Yağı Nasıl Kullanılır?

Kuşburnu yağı oldukça hassastır. Çoğu kez raf ömrünün uzaması için E vitamini takviyesi yapılarak muhafaza edilir. Serin ve karanlık yerde, örneğin buzdolabında yahut ekşimesini önleyecek bir yerde tutulması gerekir. Kuşburnu yağı deride hızla emilir. Yüzünüze yahut vücudunuza masaj yaparak uygulayın. Özellikle koyu gözaltı torbaları için Kuşburnu yağı göz serumu olarak kullanabilirsiniz. Yağı günde iki defa gözaltınız için kullanabilirsiniz. Yağlı yahut kuru cilt için önce yapılması gereken şeyin, cildin küçük bir alanında bu yağı uygulamak olduğunu unutmayın. Özellikle aktif aknelere uygulanmaması gerekmektedir. Kuşburnunu evde basitçe bir maskeleme yöntemiyle kullanabilirsiniz.

Bunun için en çok kullanılan yöntemlerden biri Kuşburnu yağını 1 çay kaşığı bal ve bir çay kaşığı yoğurt ile karıştırarak göz çevresi hariç tüm yüzünüze uygulayın. Uygulama yapacağınız alanın önceden temizlenmiş olması gerekmektedir. Maskeyi uyguladıktan sonra ise 15 dk lık bir bekleme süresinin ardından ılık su yardımı ile durulayabilirsiniz. Bu uygulamayı haftada iki kez yapabilirsiniz. Bu sayede nemlendirici ve sıkılaştırıcı etkisini fark edeceksiniz.

Kuşburnu Pekmezi Nasıl Hazırlanır?

Taze olarak alınmış 1 kg Kuşburnu, Yarım litre su
Bir miktar şeker (oluşturmak istediğiniz kıvama göre)

Yapılışı: Olgun kuşburnu, çiçek dip kısımları kesilip bekletilmeden yıkanır. Pekmez yapılacak tencereye alınır. Üzerine bir miktar su alınarak ocağa konulur. Kaynamaya başladığında ocağın altı kısılır. Kısık ateşte Kuşburnu yumuşayıp ezilecek kıvama gelinceye kadar pişirilir. Kıvamını alan kuşburnu süzgeçten geçirilerek çekirdek ve zarlarından ayıklanır. Elde edilen kuşburnu püresi tencereye konur.

Aloe vera nedir, nasıl kullanılır? İyi geldiği hastalıklar ve cilde faydaları

Tekrardan kısık ateşte pişirilmeye devam edilir. Pişme devam ederken su ve şeker eklenir. Bir süre daha piştikten sonra dinlenmeye alınır. Hastalığa, özellikle gribe iyi gelir.

Kuşburnu Marmelatı Nasıl Hazırlanır?

1 kg Kuşburnu, Su
Şeker (malzemenin %30 u kadar)

Yapılışı: Olgunlaşmış turuncu- kırmızı Kuşburnu bekletmeden yıkanır. Çiçek ve dip kısımları kesilerek alınır. Marmelat yapılacak tencereye alınır. Kaynatılacak tencerede Kuşburnu, yüzeyine adar su doldurulur. Kuşburnu ezilme kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. İyice yumuşayıncaya kadar kaynama suyunun yardımı ile süzgeçten geçirilir. Tüm bu malzeme kaynadıktan sonra elekten geçirilir. Eleğin altında kalan malzeme tekrar pişirilir. Bu arada yüzeydeki köpükler sürekli atılmalıdır. Tencereyi ateşten indirmeden önce %30 u kadar şeker ilave edilir. Şeker ilavesi ile ateşin üzerindeki Kuşburnu koyulaşır. Sıcakken kavanoza alınır. Tüketmek istediğiniz tarihe kadar ağzı açılmamalıdır.


Kaynaklar ve Referanslar:
 1- Benefits of Rosehip Tea
 2- Benefit of rosehip
 3- Rosehip Tea: Amazing Source of Vitamin C

YAZIYI PAYLAŞ


Araç çubuğuna atla