Patates kaç kalori? Besin değeri nedir?

Yazan Diyetisyen Gözde Uçak
19 Ocak 2023   |    21 Ocak 2023    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Patates, sanılanın aksine besin değeri yüksek ve sağlık için çok faydalı bir besindir. Yağda kızartılarak tüketildiğinde kalori ve yağ bakımından zengin hale gelerek kilo almaya neden olabilir. Ancak sade olarak tüketildiğinde yağsız ve kolesterolsüz bir yiyecek olduğu için sağlıklıdır. Patateste bulunan lif, vitamin ve minerallerin hastalıklara karşı koruyucu olduğu kanıtlanmıştır. Sindirim sistemi için de pek çok faydası bulunan patatesi sağlıklı bir şekilde tüketmenin pek çok yolu vardır. Bu yazımda sizlere patatesin kalori ve besin değerleri, faydaları ve patatesi en sağlıklı şekilde nasıl tüketebileceğiniz konusunda bilgi vermeye çalışacağım.

Patatesin besin değeri

Patates, harika bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Üzerine tuz eklenmemiş bir adet orta boy (yaklaşık 173 gram) pişmiş patatesin besin değerleri şöyledir:

Patatesin içerdiği besin ve vitaminler
   Kalori:   161
   Yağ:    0,2 gr
   Protein    4,3 gr
   Karbonhidrat:    36,6 gr
   Lif    3,8 gr
   Şeker    1,9 gr

Patatesin faydaları ve zararları nelerdir? Patates nasıl saklanır?

Patateste bulunan vitaminler

Patateste hangi vitamin ve mineraller var?
  C vitamini:   Günlük ihtiyacın yüzde 28’i
  B6 vitamini:   Günlük ihtiyacın yüzde 27’si
  Potasyum:   Günlük ihtiyacın yüzde 26’sı
  Manganez:   Günlük ihtiyacın yüzde 19’u
  Magnezyum :   Günlük ihtiyacın yüzde 12’si
  Fosfor:   Günlük ihtiyacın yüzde 12’si
  Niasin:   Günlük ihtiyacın yüzde 12’si
  Folat:   Günlük ihtiyacın yüzde 12’si

Orta boy bir patates yaklaşık 160 kaloridir. Bunun 37 gramı karbonhidrat olmakla birlikte yalnızca 4 grama yakın bir miktarı liftir. Patatesteki karbonhidratın çoğu nişastadır ve içerisinde az miktarda şeker bulunur. Nişasta, sindirim sırasında hızlıca parçalanarak kan dolaşımına şeker olarak karıştığı için kan şekeri seviyelerinde hızlı artışlara neden olabilir.

Patates, karbonhidrat bakımından zengin olsa da eser miktarda yağ içermektedir. Bu yağın bir kısmı doymuş, bir kısmı ise çoklu doymamış yağlardan oluşur. Patateste aynı zamanda eser miktarda omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bulunur. İçerisinde hiç kolesterol bulunmayan patates, yağda kızartmadığınız veya üzerine başka malzemeler eklemediğiniz sürece yağsız bir yiyecektir.

KaloriMetre: Kalori nasıl hesaplanır? Besinlerin kalori cetveli nedir?

Patateste az miktarda protein de bulunmaktadır. Ancak patatesteki protein, amino asitler ve sindirim açısından yüksek kalitelidir. Patatesteki protein, yumurtadaki proteine benzer bir yapıdadır. C vitamini, B6 vitamini ve potasyum bakımından zengin olan patateste folat, niasin, demir, magnezyum, fosfor, bakır ve mangenez gibi vitaminler ve mineraller bulunur. Bunların bir kısmı kabuğunda bulunduğundan patatesi kabuğuyla birlikte tükettiğinizde daha fazla besin alabilirsiniz.

Patates çok sağlıklı bir sebzedir

Patatesin faydaları

Beslenme düzeninde bol miktarda meyve ve sebzeye yer vermek, sağlıklı olmak ve hastalıklardan korunmak için faydalı olacaktır. Patates de sağlıklı olmak için tüketmeniz gereken sebzelerden bir tanesidir.

Kemik sağlığını destekler

Patateste bulunan demir, fosfor, kalsiyum, magnezyum ve çinko kemiklerin güçlenmesine ve korunmasına yardımcı olur. Demir ve çinko, kolajen üretimine yardımcı olurken fosfor ve kalsiyum ise kemik sağlığı açısından çok önemlidir.

Patates suyunun faydaları nelerdir? Maskesi nasıl yapılır?

Tansiyonu düzenlemeye yardımcıdır

Patates, potasyum bakımından zengin bir yiyecek olduğu için kan basıncını, yani tansiyonu düzenlemeye yardımcıdır. Potasyum, kan damarlarının genişlemesini sağlayarak yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır. Patateste bulunan potasyum, kalsiyum ve magnezyum minerallerinin hepsi tansiyonu doğal bir şekilde kontrol altına almaya yardımcı olur.

Bağışıklığı destekler

Patateste bolca bulunan antioksidanlar ve C vitamini, bağışıklık sistemini destekler. C vitamini, vücutta depolanan bir vitamin olmadığı için her gün yiyeceklerden düzenli bir şekilde alınması gerekir. Orta boy pişmiş bir patates, günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 28’ini karşılayabilir.

İnflamasyonu azaltır

Patates, C vitamini, karotenoidler ve polifenoller dahil olmak üzere antioksidanlar bakımından da zengindir. Bunlar, oksidatif stresten zarar gören hücrelerin onarımı için gerekli maddelerdir. Oksidatif stres, kronik hastalıklara neden olabileceği için hücreleri antioksidanlarla desteklemek önemlidir. Bu faydalı vitamin ve mineraller inflamasyonu önler. Böylece vücuttaki iltihaplanma azalır.

İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler

Sindirim sistemi için faydalıdır

Patateste bulunan dirençli nişasta, sindirim sistemini desteklemeye yardımcı olabilir. Dirençli nişasta, kalın bağırsağa ulaştığında buradaki faydalı bakteriler için yiyecek haline gelir. Bakteriler, dirençli nişastayı sindirerek kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürür. Kısa zincirli yağ asitlerinin kolondaki iltihabı azaltabileceği ve sindirim sistemini desteklediği bilinmektedir.

Patatesin cilde faydaları

Kolajen, cilt sağlığı bakımından önemlidir. Patateste bulunan C vitamini güneş ve kirlilik gibi faktörlerden dolayı meydana gelen hasarı önler ve ayrıca kolajen üretimini destekler. Özellikle çiğ olarak ya da suyuyla hazırlanmış basit maskeler sivilce, göz altı morlukları ya da cilt lekelerinin tedavisinde son derece etkili olabilir.

Patates cilde nasıl uygulanır?

  • Gözaltı morlukları ya da şişlikleri için: Çiğ bir patatesi soyun ve büyük parçalar halinde dilimleyin. Parçaları ince bir bez ile sarın ve gözlerinizin altına yerleştirin. 20 dakika bekledikten sonra ılık suyla yıkayın.
  • Kırışıklıklar için: Kırışıklık gördüğünüz bölgeye patates suyu sürün ya da ince rendelenmiş çiğ patatesi koyun. 15-20 dk. bekledikten sonra ılık suyla durulayın.
  • Ölü deri hücrelerini temizlemek için: Patates suyuyla ıslattığınız bir parça pamukla yüzünüzü ve boynunuzu silin.
  • Cilt kuruluğu için: Bir patatesi rendeleyin ve içine 1 çay kaşığı kadar lor koyup iyice ezin. Bu maskeyi yüzünüze uygulayın ve 20-25 dakika bekletin. Soğuk suyla durulayın.
  • Güneş yanıklarının tedavisi için: Soğuk patates dilimlerini güneş yanığı oluşmuş bölgeye koyun. Rahatlama hissedene kadar bekleyin.

Patates zayıflatır mı?

Patates, besleyici olmasının yanı sıra oldukça doyurucu bir sebzedir. Tokluk hissi sağlayan yiyecekler, açlık ataklarını önleyerek kilo vermeye yardımcı olabilir. Kolesistokinin (CCK) gibi tokluk hormonlarının seviyesini artırabilir. Yapılan bir araştırmada patatesin, kruvasandan yedi kat daha fazla doyurucu olduğu gözlendi. Ayrıca patatesin kabukları, sindirilmeden vücutta yavaşça hareket eden ve tokluğu arttıran yüksek oranda lif içerir.

Patates en sağlıklı nasıl pişirilir?

Patatesi en sağlıklı şekilde fırında veya suda haşlayarak pişirebilirsiniz. Sade bir şekilde pişirdiğiniz patatesin üzerine sağlıklı malzemeler ekleyerek doyurucu ve sağlıklı bir öğün hazırlayabilirsiniz. Patatesi sağlıklı bir şekilde tüketmek için aşağıdaki tariflerden fikir alabilirsiniz:

  • Fırında pişirdiğiniz veya suda haşladığınız patatesin üzerine avokado veya zeytinyağı gibi sağlıklı bir yağ ekleyin.
  • Daha fazla protein almak için patatesi yoğurtla birlikte tüketin.
  • Fırında pişirdiğiniz patatesi salsa sos veya brokoli ile servis edin. Üzerine peynir rendeleyerek yemeğin besin değerini arttırın.
  • Patatesin içerisine kuru fasulye, tavuk, hindi veya başka protein kaynakları ekleyerek daha doyurucu bir öğün elde edin.
  • Çorbalara ve sulu yemeklere patates dilimleri ekleyin.
  • Patatesin kabuğunu bırakarak haşlarsanız, daha fazla lif ve besin maddelerine sahip olacaktır. Ayrıca, patatesi kızartmak yerine, haşlama, ızgara veya buharda pişirme gibi daha sağlıklı yolları tercih edebilirsiniz

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla