Tatlı patatesin faydaları ve zararları nelerdir? Sağlıklı tatlı patates tarifleri

Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Tatlı patates, son derece besleyici, yararlı ve lezzetli bir kök sebzedir. Turuncu, mor ya da beyaz, çok çeşitli tatlı patates türleri tüm dünyada yaygın olarak yetiştirilmektedir. Lif, C vitamini ve A vitamini açısından zengindir ve beta-karoten, klorojenik asit ve antosiyaninler dahil olmak üzere birçok antioksidan için iyi bir kaynaktır. Kan şekeri kontrolünü sağlayabilir, zengin A vitamini içeriği ile göz sağlığını korur ve kabızlığı önler. Tatlı patates fırında pişirilebilir, haşlanabilir, kavrulur veya garnitür olarak tüketilebilir. Ayrıca sandviçlere ve salatalara eklenebilir ya da lezzetli bir kahvaltı alternatifi olabilir. Bu yazımızda tatlı patatesin sağlığa faydaları hakkında detaylı bilgi yanında lezzetli tarifler de bulabilirsiniz.

Tatlı patatesin faydaları

Kabızlığı önler ve bağırsakları korur

Tatlı patateste bulunan lif ve antioksidanlar bağırsak sağlığı için son derece faydalıdır.(1) Tatlı patatesin içerdiği çözünür lifler suyu emerek dışkıyı yumuşatır ve hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Ayrıca bağırsak astarı hücrelerini besleyerek ve sağlıklı kalmalarını sağlayarak kolon kanserine karşı koruyabilir. (2)

Kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa iyi gelen doğal tedaviler

Ayrıca özellikle mor tatlı patatesin içerdiği antioksidanlar sağlıklı bağırsak bakterilerinin büyümesini destekler. Bu da irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve bulaşıcı ishal gibi bağırsak hastalıklarına karşı korunmamızı sağlar.

Bazı kanser türlerine karşı koruyabilir

Yapılan hayvan ve test tüpü araştırmalarında mor tatlı patateslerde bulunan bir grup antioksidan olan antosiyaninlerin, mesane, kolon, mide ve meme kanser hücresi türlerinin büyümesini yavaşlattığı bulunmuştur ama insan çalışmaları yetersizdir.(3,4)

Ayrıca tatlı patatesler, mükemmel bir beta-karoten kaynağıdır. Beta-karoten, vücutta güçlü bir antioksidan görevi gören bir bitki pigmentidir. Ayrıca bir provitamindir ve prostat kanserinden korunmak için gerekli olan bir karotenoiddir.

A vitamini eksikliği önler ve göz sağlığını destekler

A vitamini eksikliği, özellikle dünyadaki gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir sorundur. Bulaşıcı hastalığa karşı direnç azalması, bulaşıcı hastalıklarda artış ve yenidoğan ölümleriyle ilişkili bulunmuştur.

A vitamini göz sağlığı için son derece önemlidir. A vitamini eksikliği, görme bozukluklarına ve hatta kseroftalmi olarak bilinen özel bir körlüğe yol açabilir. Ayrıca yapılan bazı araştırmalarda kornea kuruluğu, kornea ülseri ve konjonktiva gibi diğer göz hastalıkları da A vitamini eksikliğine bağlanmıştır.

Turuncu tatlı patatesler, beta-karoten bakımından inanılmaz derecede zengindir. Ve Beta-karoten, vücudunuzda A vitaminine dönüştürülür. Yaklaşık 200 g’lık tatlı patates, yetişkin bir insanın beta-karoten ve dolayısıyla A vitamini ihtiyacını karşılayabilir. (5)

Kan şekeri nedir? Nasıl ölçülür? Yüksekliği ve düşüklüğü neden olur?

Beyin fonksiyonlarını geliştirebilir

Çalışmalar, mor tatlı patateste bulunan antosiyaninin iltihabı azaltarak ve serbest radikal hasarını önleyerek beyni koruyabileceğini, öğrenme ve hafızayı geliştirebileceğini bulmuştur. Ancak bunun için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. (6)

Diyabetin yönetilmesine yardımcı olabilir

Tatlı patatesin, diğer nişastalı gıdalara kıyasla glisemik indeksi düşüktür. Yani şekeri kan dolaşımına yavaşça salar. Böylece diyabet hastalarında kan şekerinin kontrol altında tutulmasına ve düzenlenmesine yardımcı olabilir. (7)

Tatlı patatesteki lifin de diyabet yönetimi için faydalı olduğu düşünülmektedir. Tatlı patateste ki liflerin yaklaşık %77’si çözünmezdir ve çözünmeyen lifler, insülin duyarlılığını teşvik ederek kandaki şeker miktarını düzenlemeye yardımcı olur.

Tatlı patatesin besin değerleri

Tatlı patatesler harika bir lif, vitamin ve mineral kaynağıdır. Orta boy (yaklaşık 150 g) fırında pişmiş kabuklu tatlı patatesin besin değerleri şöyledir:

Ayrıca, özellikle turuncu ve mor tatlı patatesler vücudunuzu serbest radikallerden koruyan antioksidanlar açısından zengindir.

Protein nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları

Tatlı patates nasıl yenir?

  • Tatlı patatesi çok farklı şekillerde sofranıza ekleyebilirsiniz. Haşlama, kavurma, kızartma, buharda veya tavada pişirmeye uygundur. Ancak doğal lezzetini ortaya çıkarmak için kavurun ve sossuz yiyin.
  • Kabuklu ya da kabuksuz pişirebilir ve yiyebilirsiniz.
  • Hafif tatlı olduğu için hem tatlı hem tuzlu yemeklere uygundur.
  • Beta-karoten yağda çözünen bir besindir. Emilimini arttırmak için tatlı patatese biraz hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı ekleyin.
  • Satın alırken kabuğu hırpalanmamış, sert patatesleri tercih edin.
  • Keserken kararmamaları için paslanmaz çelik bıçak kullanın.

Zeytinyağı nasıl kullanılır? Zeytinyağının faydaları ve zararları nelerdir?

Tatlı patates nasıl haşlanır?

Patatesleri yıkayın ve kabuklarıyla derin bir tencereye koyun. Üzerini geçecek kadar su ekleyin. Biraz tuz koyun ve suyu kaynatın. Ardından kısık ateşte patatesler istediğiniz yumuşaklığa gelene kadar haşlayın. Ara ara çatal batırarak patatesleri kontrol etmeyi unutmayın.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Tatlı patates nasıl saklanır?

Tatlı patatesi hava akımı olan kuru bir yerde saklayın. Raf ömrü 1-2 haftadır. Eğer pişirmediyseniz buzdolabına koymayın. Soğuk ortam lezzetlerini kaybetmelerine neden olur.

Tatlı patates tarifleri

Tatlı patates kavurması

Malzemeler:

  • 2 orta boy patates
  • 1 çay kaşığı pul biber ya da acı sevmiyorsanız tatlı toz kırmızı biber
  • Zeytinyağı
  • ½ çay kaşığı tuz

Yapılışı: Patatesleri iri dilimler halinde doğrayın. Zeytinyağını tavaya koyun ve hafif kızınca patatesleri atın. Tuz ve pul biberi de ekleyerek istediğiniz yumuşaklığa gelinceye kadar karıştırarak kavurun. Dilerseniz karabiber, köri ya da kekik gibi farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz.

Tatlı patates kumpiri

Malzemeler:

  • 4 adet yıkanmış kurulanmış tatlı patates (kabuğuyla)
  • Tereyağı
  • Tuz, taze çekilmiş karabiber

Patates suyu: Faydaları nelerdir? Maskesi nasıl yapılır?

Yapılışı: Fırını 200 dereceye ısıtın. Patateslerin her tarafını çatalla delin ve fırın kağıdı serdiğiniz tepsiye dizin. Patatesleri 45-50 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra kumpir hazırlar gibi ortasını bıçakla açın ve üzerine bir parça tereyağı koyun. Soğumaya bırakın, ardından üstleri bir bıçakla açın ve üzerine bir parça tereyağı sürün. Servis yapmadan önce tuz ve karabiber ekleyin.

Fırında vejetaryen tatlı patates

Malzemeler:

  • 3 adet büyük boy tatlı patates
  • 2 adet dolmalık biber
  • 1 büyük soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • Tuz, taze çekilmiş karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı: Patatesleri yıkayıp soyun ve küp küp doğrayın. Biberleri jülyen, soğanları da piyazlık doğrayın. Sarımsakları soyun ve çok ince kıyın. Fırını 200 derecede önceden ısıtın. Tüm malzemeleri çukur bir kapta güzelce karıştırın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve bütün malzemeleri tepsiye yayın. Tatlı patateslerin dışı çıtır çıtır ve içi yumuşayana kadar yaklaşık 45 dakika boyunca pişirin.

Patatesin faydaları ve zararları nelerdir? Patates nasıl saklanır?

Hindistan cevizli tatlı patates ezmesi

Malzemeler:

  • 2 adet tatlı patates (soyulmuş ve küp küp
  • 4 yemek kaşığı tereyağı (dışarıda beklemiş)
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı esmer şeker
  • 2 yumurta
  • 1/2 çay kaşığı öğütülmüş hindistan cevizi
  • 1/4 çay kaşığı vanilya özü
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  • 1/2 su bardağı un
  • 4 yemek kaşığı erimiş tereyağı
  • 1/2 su bardağı ceviz
  • 1/4 su bardağı esmer şeker
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Cevizin faydaları ve zararları nelerdir? Sağlıklı ceviz tarifleri

Yapılışı: Tatlı patatesleri soyun ve küp küp doğrayın. Büyük bir tencerede yumuşayana kadar haşlayın. Suyunu süzün ve soğumaya bırakın. Ardından büyük bir kaseye aktarın, Tereyağını ekleyin ve bir patates ezici veya çatalla iyice ezin. Süt, esmer şeker, yumurta, hindistan cevizi, tuz ve vanilyayı ekleyin ve iyice karıştırıp geniş bir borcama aktarın. Üzeri için hazırladığınız malzemeleri ayrı bir kapta iyice karıştırın. Borcamdaki karışımın üzerine serpin. Önceden ısıttığınız 175 derece fırında 25 dakika kadar pişirin.

Potasyum nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?

Tatlı patatesin zararları

  • Tatlı patatesler karbonhidrat bakımından yüksektir. Kızartma gibi bazı pişirme yöntemleri glisemik indekslerini yükseltir ve bu da kan şekerinizin yükselmesine neden olabilir. Tip 2 diyabetiniz varsa, nasıl tüketeceğinize dair doktorunuza danışın.
  • Çok nadir de olsa bazı insanlarda alerjiye neden olabilir.
  • Tatlı patatesler potasyum içerir. Yüksek potasyum alımı, beta bloker kullananlar ve böbrek sorunları olan kişiler için uygun olmayabilir.

Kaynaklar ve Referanslar:

1- Sweet potato2- Sweet Potatoes and Health

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla