Anason, kokusu ile tanınan, içki ve ilaç yapımında kullanılan şifalı bir bitkidir. İnsanlar tarafından binlerce yıldır baharat ve çay olarak kullanılmakta olan anason, özellikle sindirimi düzenleyici etkisiyle bilinir. Anason çayı, balgam, kabızlık, öksürük, uykusuzluk, stres, mide ve solunum yolu problemlerine iyi gelir. Anason yağı içeren merhemler ve sabunlar, cilt sağlığı için doğal bir ilaç görevi görüp akne tedavisine yardımcı olabilmektedir. Birçok öksürük şurubu ve boğaz ağrısı ilacının üretiminde de anasondan faydalanılmaktadır. Ayrıca içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde zengin bir besin kaynağıdır.
İçindekiler
Anason, başta eczacılık ve kozmetik endüstrisi olmak üzere geniş bir kullanım alanına sahip tıbbi bir bitkidir. Yaklaşık yarım metre uzunluğa kadar büyüyebilen bu faydalı bitki neredeyse dünyanın her yerinde yetişebilir. Ana vatanı Güney Amerika olan anason, eski çağlarda, bademcik iltihabı tedavisi ve ağız kokusunu gidermek için kullanılırdı. Günümüzde tohumu, bitkisi ve yağının pek çok faydasının olduğu bilimsel araştırmalarla gösterilmiştir. Başta rakı üretimi ve diş macunu yapımı olmak üzere pek çok alanda kullanılmaktadır.
Rezene nedir, nasıl kullanılır? Rezenenin faydaları nelerdir?
Anasonda başta C vitamini olmak üzere, B grubu vitaminlerinin çoğu bulur. İçerdiği başlıca mineraller arasında; Potasyum, Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum, Demir, Sodyum, Çinko, Bakır, Manganez ve Selenyum bulunur.
Bu şifalı bitki, eski çağlardan beri nefes almaya yardımcı olduğu, ağrı ve acıları hafiflettiği ve idrar söktürdüğü için yaygın olarak kullanılmıştır. Öte yandan epilepsi nöbetlerinin hafif atlatılmasına, uyku problemlerinin düzene girmesine ve diş yüzeyinin daha parlak-beyaz görünmesine yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Cilt rahatsızlıklarında (bitlenme, uyuz ve sedef hastalığında) tedavi amaçlı, gıdalarda lezzet-aroma, sabun-krem ve parfümlerde koku verici olarak kullanılır. Bunlar dışında alkol (Türk rakısı-Yunan Uzosu) ve likörlerde de kullanılmaktadır.
Sindirim problemlerinin tedavisinde yaygın kullanılabilen bir bitkidir. Kusma, mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, gaz sorunu, dispepsi, şişkinlik ve gastrit problemi olan kişilerde rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olur. Sindirim problemleri için; 10 gr anasonu ve 10 gr papatyayı 1 bardak suyla kaynatın. Her gün bir çay bardağı kadar içilebilir. Bağırsak kurtlarını dökmek için aç karnına, incir ile birlikte yenir. Ayrıca, iştah açıcı özelliği de bulunmaktadır.
Bağırsakta oluşan gaza ve hazımsızlığa iyi gelir. Hazımsızlık için; 5 gr. anasonu ve 5 gr. bademi karıştırıp dövün. Bir bardak suyun içine ekleyerek için.
Mide bulantısını önlemek için; 1 bardak suya, 1 çorba kaşığı nane, 1 çorba kaşığı anason ve yarım limon suyu eklenerek yemeklerden önce içilebilir.
Hazımsızlık (dispepsi) neden olur? Ne iyi gelir? Doğal tedaviler
Kabızlık bağırsakların gerektiği gibi çalışmadığı zaman ortaya çıkan bir sindirim problemidir. Anasonun yağını ya da çayını tüketmek bağırsakları rahatlatıp kabızlık sorununun giderilmesine yardımcı olacaktır.
İshali kesmek için; 5 gr anasonu ve 5 gr nar kabuğunu bir bardak suda kaynatın ve yemeklerden önce bir çay bardağı için.
Ezilmiş tohumlarını bir bardak su da kaynatılıp tüketilmesi, kişinin cinsel dürtüsünü artırabilir.
Balgam söktürücü özelliğe sahip olan anason çayının buharı solunduğunda ciğerleri rahatlatır ve sorunun giderilmesine yardımcı olur.
Anasonun soğuk algınlığı başlangıçlarında ve hastalık devam ederken çayı içilirse, hastalığın süresini kısaltır. Vücudun ısısını arttırır, öksürüğü keser.
Öksürük neden olur, nasıl geçer? Öksürüğe iyi gelen tedaviler
Uyku getirici etkisi sayesinde uyku problemi yaşayan kişilerin rahat uyumalarına yardımcı olur. Uyumadan önce bir fincan suya birkaç damla yağı eklenerek tüketilebilir. Anasonun uyku getirici etkisinden bebekler de faydalanabilmektedir.
Kalp, akciğer, göğüs, safra kesesi, karaciğer hastalıkları sebebiyle cerrahi müdahale görmüş hastalarda, ameliyat sonrası hıçkırık sorunu görülebilir. Anasonun çayını tüketmek hıçkırık probleminin giderilmesine yardımcı olacaktır.
Astım, bronşit, grip, zatürre ve sinüzit tedavisinde de kullanılmaktadır.
Hazımsızlık (dispepsi) neden olur? Ne iyi gelir? Doğal tedaviler
Anason, genellikle tohumları kullanılan ve çayı yapılan bir bitkidir. Çayı, nefes darlığı ve öksürüğe iyi gelmektedir. Yemeklerden sonra içilirse gaz sorununa yardımcı olur. Diğer kullanım alan ve talimatları;
Anason çayı nasıl yapılır? Anason çayının faydaları ve zararları nelerdir?
Bebeklerin gaz atılımını kolaylaştırıp, rahat uyumalarını sağlar. Bunun için; Bir bardak suyun içinde, bir miktar anasonu ekleyin ve 10 dk kadar kaynatın ve ardından soğumaya bırakın. Yeterince uygun bir ısıya ulaştığında bebeğe bu sudan bir iki damla içirebilirsiniz. Anasonun bebeklerde kullanımına ilişkin herhangi bir yan etki tespit edilmemiştir. Ancak fazla miktarda kullanıldığında (günde en fazla 1 çay bardağı kadar alınması gerekir) mide bulantısı ve sersemlik yapabilmektedir. Kullanmadan önce hekiminize danışınız.
Anasonun yağı, tohumundan elde edilen ve anasonun tüm özelliklerini taşıyan yağdır. Anasonun yerine kullanılabilir. Salt haliyle içilmez. Bir fincan suya 4-5 damla damlatılıp seyreltilmesi sağlanır. Ardından karıştırılıp içilir. Emziren ve hamile kadınlarda kullanımı uygun değildir. Karaciğer hastalığı ya da bir kanser türü için tedavi görüyorsanız anasonun yağını kullanmadan önce bir doktora danışmalısınız. Yağ cilde uygulanacaksa, öncesinde mutlaka taşıyıcı bir yağ ile inceltilmelidir. Aksi halde alerjik reaksiyon gelişebilir. Ayrıca cildi hassas olanların bu yağı kullanması tavsiye edilmez.
Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik yağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır?
Büyük ölçekli anason yağı üretimi, anasonun kurutulmuş tohumlarının buharla damıtılması ile yapılır. Ancak evde kendi anason yağınızı da üretebilirsiniz.
Malzemeler: Kuru anason tohumu, Taşıyıcı yağ (örneğin badem yağı), Havan ve havaneli, Tülbent ve Cam kap
Yapılışı: Kuru tohumlarını yağını ve kokusunu salana kadar havanda dövün. Ancak ince bir toza dönüşmemesine dikkat edin. Ezilen anasonu neredeyse dolana kadar cam kaba aktarın. Taşıyıcı yağı, anason tamamen altta kalıncaya kadar kaba boşaltın. Kabı kapatın ve güneşin altına koyun. Güneşin ısısı, ezilmiş tohumlardan yağın salınmasına yardımcı olacaktır. Tohumlar ve yağı ayırmak için malzemeyi tülbentten geçirin. Hazırlamış olduğunuz anason yağını serin ve kuru bir yerde saklayın.
Bir bardak kaynamış su içine bir tatlı kaşığı tohumunu ilave edip 10 dakika demlenmesini bekleyin. Demlenen çayı süzdükten sonra, günde 2 ila 3 bardak tüketebilirsiniz. Tohumları havanda ezmeniz, aromasını salmasını kolaylaştıracaktır.
Malzemeler:
Portakalın faydaları nelerdir? Portakal kabuğu çayı nasıl yapılır?
Hazırlanışı: Kaynayan suya bütün malzemeleri atın ve kısık ateşte demlenmeye bırakın. 10 dakikaya yakın bekledikten sonra süzün ve isteğe bağlı olarak bal ile tatlandırarak tüketin.
Her bitki gibi anasonu da tavsiye edilen ölçüde tüketmek gerekir. Etkili bir bitki olan anasonun yüksek dozlarda alımı faydasından çok zarara sebep olabilir. Olası yan etkileri;
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Review of Pharmacological Properties and Chemical Constituents of Pimpinella anisum2- Effectiveness of Anise Oil for Treatment of Mild to Moderate Depression in Patients With Irritable Bowel SyndromeYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Ben tuketiyorum çok çok faydalı herkese tavsiye ederim
Ne gibi faydalarını görüyorsunuz?
Uykum duzene soktu, sinir hastasi beni pamuk gibi yapti sinirlenmiyorum eskisi ibi