Mezoterapi nedir? Kimlere, niçin uygulanır? Türleri ve iğnesi

Yazan Uzm. Dr. Hande Ulusal
8 Mayıs 2019   |    26 Mart 2023    |   Kategori: Cilt Sağlığı, Estetik, Sağlık Sözlüğü Print

Mezoterapi, akupunktur benzeri cerrahi olmayan iğne ile yapılan bir tedavi tekniğidir. Sorunlu bölgenin cilt orta katmanına ilaçlı solüsyon enjekte edilerek uygulanır. Bu solüsyonun içeriği her bir duruma, tedavi edilecek alana göre değişebilir ve kişiye özeldir. 18 yaşından büyük her sağlıklı bireye uygulanabilir. Ancak hamile-emziren kadınlar, insüline bağlı diyabet, kanser gibi rahatsızlıkları olan kişiler bu tedaviden yararlanamaz. Migren, adet sancıları, spor yaralanmaları gibi kronik-akut ağrılara, cilt-saç sorunlarına, damar hastalıklarına veya romatizmal hastalıklara uygulanır. İğnenin enjekte tekniğine, kullanım alanına göre birçok mezoterapi türü vardır. Günümüzde özellikle kozmetik tedavide iğnesiz mezoterapi teknikleri de kullanılmaktadır.

Mezoterapi nedir?

Mezoterapi cildin orta tabakasına ilaç karışımlarının enjekte edilmesini içeren ve cerrahi olmayan bir tedavi tekniğidir. Sorunlu bölgeye direkt enjekte edilerek ilaçların küçük miktarlarla hızla etki etmesi sağlanır. 1952’de Fransız Dr. Michel Pistor tarafından damar ve enfeksiyon hastalıklarını, spor yaralanmalarını tedavi etmek, dolaşımı artırmak, ağrıları gidermek amacıyla geliştirilmiştir.

Kozmetik dermatolojide sık uygulanan bir tedavi tekniği olan mezoterapi, Latince meso (orta) ve terapi (tedavi) kelimelerinden türetilmiştir ve orta deri tedavisi anlamına gelir.

Anti aging nedir, nasıl yapılır? Cilt sağlığına ve yaşlanmaya etkileri

Mezoterapi ne işe yarar?

Mezoterapide uygulanan ilaç karışımları hialuron asit, antioksidanlar, vitaminler, mineraller, hormonlar, enzimler ve amino asitlerden hazırlanır. Bu maddelerin doğrudan cilde verilmesi kolajen ve elastin gibi yapıları uyararak ve o bölgedeki kan dolaşımı, lenfatik dolaşım ve bağışıklık yanıtını düzenleyerek cildin yenilenmesine yardımcı olur. Ne kadar doğru oran ve seanslarda yapılırsa sonuçları o kadar başarılı olur.

Mezoterapinin faydaları

  • Kırışıklık, çatlak, leke gibi cilt sorunlarını, selülitleri, bölgesel yağları giderebilir.
  • Kelliği önleyebilir ve alepsi (saçkıran) gibi bazı saç sorunlarını tedavi edebilir.
  • Kronik-akut ağrıları dindirebilir.
  • Bazı romatizmal enfeksiyonlara, damar rahatsızlıklarına iyi gelebilir.
  • Sporcu yaralanmalarını iyileştirebilir.

Mezoterapi cilt yenileme için çok yaygın kullanılmaktadır

Mezoterapi kullanım alanları

Ağrı tedavisi

Geleneksel mezoterapi fibromiyalji, gut, nevralji, servikobrakial sendrom, migren veya adet ağrıları gibi diğer pek çok akut/kronik ağrı sendromlarında ağrı giderici olarak kullanılır. Ayrıca bursit, miyozit gibi kas iltihaplanmalarında, burkulmalarda, kas-tendon gibi spor yaralanmalarında uygulanabilir. Somon balığından elde edilen somon kalsitonindir osteoporozdan kansere kadar ağrılı kemik bozukluklarının mezoterapi tedavisinde sıklıkla kullanılan ilaçlardandır.

Fibromiyalji (ağrı hastalığı) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Romatizmal hastalıklar

Mezoterapi, eklemlerdeki iltihaplı ve ağrılı sıvı birikmesini tedavi edebilir. Bunun için hazırlanan ilaç karışımı direkt ilgili bölgeye enjekte edilerek yaşanan sorunlar hızla giderilmeye çalışılır.

Damar hastalıkları

Mezoterapi ile dolaşım bozukluğundan kaynaklanan varis gibi bacak damar hastalıkları tedavi edilebilir. Hazırlanan ilaç karışımına enginar, ginko biloba, melilotus (eşek yoncası) gibi bitkilerin özleri de eklenir.

Saçkıran nedir, neden olur? Belirtileri, tedavisi ve doğal çözümler

Mezoterapi nasıl yapılır?

Mezoterapide cildin orta katmana bir dizi özel solüsyonlu enjeksiyon uygulamak için çok ince iğneler kullanılır. Asıl amaç ciltte tahribata yol açan iltihaplanma ve zayıf kan dolaşımı gibi temel sorunları çözmektir. Mezoterapide standart bir solüsyon formülü yoktur. Kişinin sorununa göre birçok farklı vitamin, mineral, bitki özleri gibi karışımlar kullanılabilir.

Mezoterapi nasıl uygulanır?

  • Fiziki muayene yapılarak hastanın rahatsızlığının kesin tanısı konulur. Hastanın genel sağlık durumu ve tıbbi geçmişi de öğrenilerek kan-idrar tahlili istenebilir.
  • Mezoterapi ameliyat değildir ama yine de işlem öncesi anestezik krem uygulanabilir

Akupunktur nedir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Tedavisi ve faydaları

  • Hastaya özel bir mikro iğne kullanılarak bir dizi enjeksiyon uygulanır. İğne, arka arkaya birçok enjeksiyon yapmak için mekanik bir tabancaya tutturulabilir.
  • Enjeksiyonlar tedavi bölgesine göre cildin 1-4 mm derinliğine verilebilir. Doktor iğneyi açılı olarak cilde yerleştirebilir veya enjekte ederken hızlıca bileğini sallayabilir.
  • Her enjeksiyon, cilde solüsyonun sadece küçük bir damlasını yerleştirebilir. İstenilen etkiyi sağlamak için birkaç mezoterapi seansına (3-15 kez) ihtiyaç duyulabilir.
  • Mezoterapi ayakta uygulanan bir tedavidir. Tedavi sonrasında herhangi bir yan etki yaşanmadıkça hasta birkaç saatte normal yaşantısına dönebilir.
  • Genellikle pansuman gerektirmez ancak duruma göre seans aralarında kontrole gitmek gerekebilir.
  • Mezoterapi 18 yaşından küçüklere, hamile ve emziren kadınlara, insüline bağlı diyabetlilere, inme (felç) geçirenlere, kanser ve çoklu ilaç tedavisi gören kalp hastalarına, karaciğer veya böbrek rahatsızlıkları olanlara uygulanmaz.

Mezoterapi türleri

İğnenin enjekte tekniğine göre 3 farklı mezoterapi türü vardır. Bunlar nokta nokta, kapsamlı ve üst deri enjeksiyonlarıdır. Mezoterapi uygulama bölgesine göre de vücut, yüz, saç mezoterapisi olarak türlere ayrılır. Ayrıca mezoterapi uygulanma şekline göre iğneli ve iğnesiz mezoterapi olarak 2’ye ayrılabilir.

Vücut ve yüz mezoterapisi

Tedavi kullanım alanı sivilce, çıbancıklar gibi akne ve akne izleri, ciltte oluşan doğum veya yaşlılık lekeleri gibi her türlü cilt lekesi, ciltte gelişen yara izleri, ergenlik veya doğum çatlakları, zona gibi cilt rahatsızlıklarıdır. Ayrıca yüzü gençleştirip ten rengini düzeltebilir.

Zona nedir, neden olur? Zonanın belirtileri ve tedavisi

Cilt ve yüz mezoterapisi nasıl uygulanır?

  • Bu mezoterapi türünde doğrudan cildin ilk ve orta katmanına birer damla hyaluronik asit yüzeyel enjeksiyon yöntemi uygulanır. Bu, hücre aktivitesini beslemeye ve gençleştirmeye; ayrıca kolajen’le elastin üretimini uyarmaya yardımcı olur.
  • İlaç karışımını hedef bölgeye enjekte etmek için bir mikro iğne kullanılır ve bir dizi enjeksiyon yapılır. Enjeksiyonlar soruna bağlı olarak cildin yaklaşık 1-4 milimetre derinliklerine iletilebilir. Etkili sonuç için 1 hafta arayla 6-10 seans yapılır.
  • Hastanın ağrı eşiğinin seviyesine göre tedavi edilecek bölgelere topikal anestezi uygulanabilir. Mezoterapiden yarım saat önce cilde 30-40 dakika anestezik krem uygulayarak lokal anestezi yapılır. Mezoterapi tedavi süreleri işlemin uygulandığı alanın genişliğine göre 20-45 dakika arasındadır.
  • İşlem sonrası iyileşme süresi kısmen hastaya bağlıdır. Bazı hastalar aynı gün rutin işlerine dönebilirken bazıları şiddetli şişlik ve rahatsızlıklar yaşayabilir.
  • İşlemden sonra 24-48 saatte geçecek bazı yüzeysel şişlikler ve minik iğne izleri görülebilir. Göz çevresindeki iyileşme biraz daha uzun sürebilir.

Kozmetik amaçlı mezoterapilerde hastanın fotoğrafları çekilip üzerinde simülasyon denemeleri yapılarak tedavi sonrası tahmini görüntü yapılabilir.

Cilt ve yüz mezoterapisinin faydaları

  • Cildi gençleştirmek
  • Cildin nem içeriğini artırarak dolgun, sert ve sağlıklı görünmesini sağlamak
  • Ellerde, dekolte ve boyun bölgesinde cilt sıkılığını ve elastikiyetini artırmak
  • Çiller dâhil her türlü pigmentasyon sorunlarını çözmek, cilt rengini iyileştirmek
  • Cildi tüm lekelerinden, çatlaklardan ve cilt yaralarından arındırmak
  • Gözaltı morluk ve torbalarını ortadan kaldırmak
  • Kırışıklıkları önlemek
  • Cansız, yorgun, mat görünümlü cildi parlatmak
  • Selülitleri tedavi etmek ve bölgesel yağları eritmek

Mezoterapi’nin yağ aldırma prosedürü liposuction’a karşı cerrahisiz bir alternatif olarak sunulsa da FDA onaylı değildir çünkü mezoterapinin yağ gidermek için kullanımı hakkında çok sınırlı bilimsel araştırma vardır.

Liposuction nedir? Yağ aldırma ameliyatı nasıl yapılır, riskli midir?

Saç mezoterapisi

Saç mezoterapisi cerrahi olmayan kozmetik bir saç restorasyon işlemidir. Kellik, saç dökülmesi, saçkıran gibi saç problemlerinin tedavisinde kullanılır. Saç dökülmesi sorunlarının çoğu besin eksikliğinden, kafa derisinde kan dolaşımı azalmasından, saç folikülü çevresindeki hormon dengesizliklerinden ve androjen DHT kaybından kaynaklığından tedavinin özü bu sorunların giderilmesine dayanır.

Saç mezoterapisi nasıl uygulanır?

  • Yüzeysel mikro enjeksiyonlar, kılların doğal rejenerasyon (kendini yenileme) ve çoğalma sürecini uyarmak için cildin ilk tabakasının yaklaşık 1 mm derinliğinde bulunan orta tabakaya yerleştirilir.
  • Saç dökülmesine karşı uygulanacak tedavi işlemi hastaya özeldir. Bir seans tedavi gerektiren alanın büyüklüğüne bağlı olarak 10-30 dakika sürer. Genellikle kafa derisine bitki özleri, vitaminler veya saç tedavisinde onaylanmış finasterid gibi ilaçlar kullanılır.
  • Saç derisindeki hücrelerin canlanmasını teşvik etmek ve gerekli saç derisi koşullarını oluşturmak için ilk 2-3 ay boyunca her 2 haftada bir en az 10 yoğun tedavi seansı uygulanabilir. Üç aydan sonra seans araları uzayabilir.
  • Bazı insanlar tedavinin ilk birkaç haftasında olumlu sonuçlar alabilir. Bu süre saç dökülmesinin ciddiyetine ve bireyin tedaviye nasıl yanıt verdiğine bağlı olarak uzayabilir. Hastalar tedavinin ilk 2-3 ayında önemli sonuçlar gözleyebilir ancak tedavinin tam etkisi 6 ay sonra görülür.

Saç mezoterapisi özellikle kalıtsal kellik sorunu olanlar için uygun bir tedavi olabilir. Hem kadın hem de erkeklerde etkilidir.

Saç mezoterapisinin faydaları

  • Saç dökülmesini azaltır.
  • Saç büyümesini uyarır.
  • Saç kırılmasını önler.
  • Yeni saç köklerinin oluşumunu hızlandırır.
  • Saç derisindeki hasarlı dokuları onarır.
  • Kepekleri azaltır.
  • Saç derisinde kan dolaşımını artırır.

Saç dökülmesi neden olur, nasıl önlenir? En etkili tedavi yöntemleri

İğnesiz mezoterapi nedir?

İğnesiz mezoterapide, geleneksel mezoterapi çözümleriyle birlikte yüksek frekanslı ultrason teknolojisi kullanılır ve tedaviye duyarlı kişilere ağrısız bir çözüm seçeneği sunulur. Ultrasonik cihaz ilaç karışımını bir iğneye ihtiyaç duymadan deriye iletir. Ayrıca hücre zarlarının geçici olarak geçirgen olmasına izin verir, böylece hücre çözeltideki besinleri emebilir.

Genellikle yüz gençleştirme, kırışıklıkları azaltma, vücut sıkılaştırma, nem dengesini sağlama, saç tedavisinde uygulanır. Enjeksiyon kullanılmadığından daha az yan etki görülür. İğnesiz mezoterapide kullanılan mezo peeling gibi başka cihaz ve uygulamalar da vardır. Ancak araştırmalara göre bunlar iğneyle yapılan mezoterapi kadar başarılı değildir. İlaçlar orta tabakaya ancak iğneler aracılığıyla etkili şekilde iletilebilir. İğnesiz mezoterapiyi bir seçenek olarak dikkatle araştırmakta fayda vardır.

Mezoterapinin yan etkileri ve zararları

  • Mide bulantısı-kusma
  • İshal
  • Tedavi edilen bölgede hafif ağrı
  • Cilt hassasiyetinde artış
  • Şişlik
  • Yanma hissi, kaşıntı
  • Kızarıklık
  • Morarma
  • İşlem görülen bölgede koyu lekeler gibi pigmentasyon sorunları veya kızarık enjeksiyon izleri
  • İsilik, döküntü gibi aşırı duyarlı cilt reaksiyonları
  • Enfeksiyon ve bundan kaynaklı ödem
  • Nadiren kanama

İsilik nedir, neden olur? İsiliğe ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi

Yan etkiler uzun süreli değildir ve bir hastadan diğerine değişebilir. Mezoterapide kullanılan bazı ilaçlara alerjik reaksiyon geliştirilebileceğinden tedaviden 24 saat önce bir alerji testi yaptırılmalıdır.

Mezoterapi fiyatları

Mezoterapi fiyatları, tedavinin türüne, seans sayısına, hastanın durumuna, doktorun uzmanlığına, hastane veya klinik şartlarına ve bulunduğu bölgeye göre farklılık gösterebilir. Kozmetik amaçlı mezoterapi fiyatları her zaman daha yüksektir. Örneğin; mezoterapiyle saç dökülmesi tedavisi 2500-10.000 TL., selülit tedavisi seans başına 200-600 TL., kırışıklık tedavisi 75-300 TL.’dir.

Mezoterapi özel sağlık kuruluşlarında uygulanan ve herhangi bir zorunluluğu olmayan genellikle kozmetik amaçlı bir tedavi tekniği olduğundan masrafları SGK tarafından karşılanmaz. Bazı özel sağlık sigortaları giderleri teminat limiti dahilinde karşılayabilir.

Mezoterapi nerede, kime yaptırılmalıdır?

Mezoterapi kesinlikle saygın bir klinikte, mezoterapide uzmanlaşmış lisanslı bir dermatoloğa yaptırılmalıdır. Bazı uzman hemşireler de bu tedaviyi uygulayabilir. Piyasadan kolayca temin edilen mezoterapi ilaçlarıyla ehliyetsiz olarak bu tedaviyi uygulayan kliniklerden kaçınılmalıdır.

Dermatoloji (cildiye) nedir? Dermatolog ne iş yapar? Önemli cilt hastalıkları

Mezoterapi için öneriler

  • Mezoterapi karmaşık bir süreç değildir ancak yine de uygulama öncesi mezoterapi doktoruyla görüşerek detaylı bilgi alınmalıdır.
  • Tedaviden en az 1 hafta önce aspirin ve diğer steroidal olmayan iltihap önleyici ilaçların (NSAID) kullanımını bırakılmalıdır.
  • Sağlıklı beslenmeli ve yüksek protein içerikli gıdalardan, kafein, alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır.
  • Seanstan sonra uygulama yapılan bölgeye 10-15 saat su değdirmemeli, banyo yapmamalıdır. Ayrıca işlem yapılan bölge bir süre keselenmemelidir.
  • Şişlik, kızarıklık ve çürükler enjeksiyon bölgeleriyle komşu bölgelere soğuk kompres uygulanarak en aza indirilebilir. Kompresler soğuk papatya çayından hazırlanabilir; buz paketleri de etkili olabilir.
  • Tedavi edilen bölge kaşınmamalı ve baskı uygulayabilecek dar pantolon gibi giysiler giyilmemelidir.
  • Enfeksiyon gelişme ihtimalini en aza indirmek için hijyene ve doktorun talimatlarına kesinlikle uyulmalıdır ve enfeksiyondan şüphelenildiğinde doktor derhal bilgilendirilmelidir.
  • Her seans sonrası 48 saat tedavi gören bölgeyi zorlayacak hareketlerden kaçınmalıdır.
  • Bir süre makyaj yapılmamalı, güneşe çıkmamalı ve solaryum kullanılmamalıdır.
  • Enjeksiyonlardan sonra ilgili bölgeye K vitaminiyle hafif masaj yaparak şişlik ve tahriş azaltılabilir. (Eczanelerden ampul K vitamini temin edilebilir.)
  • Haftada 2-3 kez 30-50 dakikalık egzersiz yapmak, mezoterapi tedavisini güçlendirebilir.
  • Mezoterapinin etkilerini uzun süreli korumak için vücudu ince tutacak masaj terapisi gibi birkaç ek tedavi tercih edilebilir.

Mezoterapi sonrasında hasta kendisine verilen talimatlara mutlaka uymalıdır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla