Citoles nedir? Ne için kullanılır? Dozu ve yan etkileri

Yazan Ecz. Ayşegül Özlü
9 Kasım 2019   |    25 Ağustos 2023    |   Kategori: İlaçlar Print

Citoles (essitalopram), depresyon ve anksiyete tedavisinde kullanılan reçeteli bir antidepresandır. Seçici serotonin geri alım inhibitörü grubunda yer alır. Beyindeki serotonin miktarını arttırarak zihinsel dengenin korunmasına yardımcı olur. Citoles, bazı durumlarda panik atak tedavisi için de reçete edilebilir. Tüm antidepresanlar gibi doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Doz değişikliklerine ve ne zaman bırakılacağına da doktor karar vermelidir. Yan etkileri kişeye göre farklılık gösterse de iştahta artış ya da azalma, baş ağrısı, bulantı, endişe, kilo artışı, sersemlik, cinsel isteksizlik, halsizlik ve ağız kuruluğu gibi pek çok yan etkisi olabilmektedir.

Citoles (essitalopram) nedir?

Citoles, seçici serotonin geri alım inhibitörü grubundan reçeteli bir antidepresandır. Etken maddesi essitalopram olan ilacın piyasada muadilleri (Avertyn, Cipralex, Esram, Esmax, vb.) bulunmaktadır. Karton kutuda, 14, 28, 56 ve 84 film tablet formunda satılan ilacın her bir tableti 10 mg essitalopram (oksalat olarak) içerir. Tabletler oval şekilde, beyaz renkli ve çentiklidir. İki parçaya bölünebilir. Citoles ve Cipralex eşdeğer yani muadil olan iki ilaçtır. Etken maddesi essitalopram olan bu 2 ilaç aynı amaçla kullanılabilir. (1)

İlaç Bilgi Kartı
Etken Maddesi Essitalopram
Grubu Seçici seratonin geri alım inhibitörleri (SSRI) – Antidepresan
Kullanım Alanı Depresyon, Panik atak, Obsesif kompulsif bozukluk, Anksiyete
Muadili (Eşdeğeri) Anzyl, Avertyn, Cipralex, Eslong, Eslorex, Esmax, Esplus, Esram, Losiram, Secita, Sevpram
Formları Oral damla solüsyon, film tablet
Reçete Türü Normal / Prospektüsünü gör>>>

 

Serotonin nedir? Ne işe yarar? Serotonin eksikliği ve arttıran gıdalar

Citoles ne için kullanılır?

Citoles hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

  • Majör depresyon,
  • Yaygın ve sosyal anksiyete bozukluğu (sosyal fobi),
  • Panik bozukluk: Agorafobili (açık alan korkusu) veya agorafobisiz
  • Obsesif kompülsif bozukluk (OKB)

Citoles nasıl etki eder?

Selektif (seçici) serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) ilaç sınıfından olan Citoles, bu gruptaki diğer ilaçlar gibi beyindeki serotonin (mutluluk hormonu) miktarını arttırarak zihinsel dengenin korunmasına yardımcı olur. Serotonin beyinde doğal olarak üretilen bir hormondur. Vücutta dengeli miktarda bulunmasının, duygu ve davranışlar üzerinde olumlu etkileri vardır. Eksikliği ise ruhsal sorunlara neden olabilir. (2)

Citoles nasıl kullanılır?

Citoles doğru kullanımı nasıl olmalı?

  • Citoles’i günde tek doz olarak, besinlerle birlikte veya öğün aralarında kullanabilirsiniz.
  • İlacı bol su ile için ve çiğnemeyin. Eğer yutmakta zorlanıyorsanız çentikli kısmından ikiye bölerek için.
  • İlacınızı her gün aynı saatte, sabah veya gece yatmadan önce alın.
  • İlacı her zaman doktorunuzun belirttiği şekilde kullanın. Yan etkilerin kontrol altında tutulabilmesi için doktorunuza danışmadan ilacı bırakmayın ya da dozunu değiştirmeyin.
  • Dozu atlarsanız, tamamlamak için çift doz almayın.
  • İyileştiğinizi düşünseniz bile doktorunuzun önerdiği tedavi süresini tamamlayın.

Anksiyete nedir? Kaygı neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Citoles çocuklarda ve 18 yaşın altındaki adolesanların tedavisinde kullanılamaz.

Citoles dozları ve doz hesabı

  • Majör depresif durumlar: Günde bir kez 10 mg alınması önerilir. Hastanın ihtiyacına göre doz en fazla günde 20 mg’a çıkarılabilir.
  • Panik bozukluk: Önerilen doz başlangıç olarak ilk hafta için günde 5 mg’dır. İkinci hafta günlük 10 mg’lık doza geçilebilir. Hastanın ihtiyacına göre doz en fazla günde 20 mg’a çıkarılabilir.
  • Sosyal anksiyete (kaygı) bozukluğu (sosyal fobi): Günde bir kez 10 mg’lık doz önerilir. Hastanın ihtiyacına göre doz 5 mg’a düşürülebilir veya günde maksimum 20 mg’a çıkarılabilir.
  • Yaygın anksiyete bozukluğu: Önerilen doz günde bir kez 10 mg’dır. Hastanın ihtiyacına göre doz en fazla günde 20 mg’a çıkarılabilir.
  • Obsesif Kompülsif Bozukluk (OKB): Önerilen doz günde bir kez 10 mg’dır. Hastanın ihtiyacına göre doz en fazla günde 20 mg’a çıkarılabilir.

UYARI: İlacın günlük 20 mg’ın üzerindeki dozlarının güvenliliği kanıtlanmamıştır.

Citoles ne yoğunlukta ve süre ile kullanılmalı?

Genelde ilacın etkisi 2-4 haftalık bir tedaviden sonra fark edilmeye başlar. Tedavinin ne kadar süreceğine ise hastanın genel durumu ve ilaca verdiği cevaba göre doktor karar verir. Genel tedavi süresi 3-6 ay arasında belirlenmiştir. Ancak hastanın ihtiyacına göre bu süre daha da uzatılabilir. Tedavi süresince hastanın durumu ve uygulanan doz düzenli aralıklarla değerlendirilmelidir.

Citoles doz aşımı

Eğer ihtiyacınız olan dozdan fazla aldıysanız hemen doktorunuza ya da eczacınıza danışın. Ya da herhangi bir yan etki hissetmeseniz de acil servise başvurun. Yanınıza kullandığınız ilacın kutusunu almayı unutmayın ve araba kullanmayın.

Antidepresan nedir? Ne işe yarar? Yan etkileri ve depresyon tedavisi

Citoles hangi ilaçlarla kullanılmaz?

Eğer aşağıda belirtilen grup ilaçlardan birini kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza bilgi verin. Citoles bazı ilaçlarla birlikte alındığında etkisinde azalma ya da yan etkilerinde artış oluşabilir. Bu ilaç grupları:

  • Kan incelticiler: İlacın etken maddesi essitalopram kan inceltici özelliktedir. Bu yüzden varfarin, non-steroid antienflamatuar ilaçlar (naproksen, ibuprofen vb.), aspirin ya da diğer kan inceltici ilaçlarla alırsanız kanama riskiniz artabilir.
  • Migren ilaçları: Almotriptan, eletriptan, sumatriptan vb. triptan içeren bazı migren ilaçları, essitalopram’a benzer etki eder. Bu ilaçları Citoles ile birlikte almak yan etkileri arttırabilir.
  • Psikiyatrik ilaçlar: Bazı psikiyatrik ilaçlar serotonin sendromu riskinde artışa neden olabilir ya da yan etkileri arttırabilir. Bu grup ilaçlar; Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI’ler) (İzokarboksazid, fenelzin, tranilsipromi), Pimozid (antipsikotik ilaç), Bazı antidepresan ilaçları (sitalopram, fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, sertralin), santral sinir sistemini etkileyen ilaçlar (benzodiazepinler, gabapentin, estazolam vb.)
  • Mide asidini azaltan ilaçlar (Simetidin)
  • Diüretikler: Essitalopram da tıpkı diüretik ilaçlar (furosemid, torsemid, hidroklorotiyazid, spironolakton) gibi sodyum seviyesini azaltabilir. İkisinin birlikte kullanımı sodyum eksikliğine neden olabilir.
  • Serotonerjik ilaçlar: Bu ilaçlar ve Citoles’in birlikte kullanımı ölümcül olabilen serotonin sendromuna neden olabilir. Bu grup ilaçlar: Selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) (Fluoksetin ve sertralin), Serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörleri (SSNRI’ler)(Duloxetin ve venlafaksin), Trisiklik antidepresanlar (Amitriptilin ve clomipramin), Opioidler (Fentanil ve tramadol), Anksiyolitik buspiron, Triptanlar, Lityum, Triptofan, Sarı kantaron ve Amfetaminler

Panik atak nedir? Nedenleri, belirtileri, testi ve tedavisi

Citoles yan etkileri

Yaygın görülen yan etkiler

  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • İştahta artış ya da azalma ve kilo alma
  • Anksiyete, huzursuzluk, anormal rüyalar
  • Cinsel isteksizlik, kadınlarda orgazm olamama, erkekte ereksiyon olamama ve iktidarsızlık
  • Uyuyamama ya da uykululuk hali,
  • Sinüzit
  • İshal ya da kabızlık
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Ağız kuruluğu, Esneme
  • Aşırı terleme, ateş, Titreme
  • Eklem ağrıları, Halsizlik

Depresyon nedir? Neden olur? Belirtileri, türleri ve tedavisi

Yaygın olmayan yan etkiler

Seyrek yan etkiler

  • Anafilaktik reaksiyon
  • Agresyon, depersonalizasyon (kendine yabancılaşma) ya da halüsinasyon görme
  • Serotonin sendromu
  • Bradikardi (kalp atışlarında yavaşlama)

Selectra (sertralin) nedir? Ne için nasıl kullanılır? Yan etkileri

Citoles ve serotonin sendromu

Serotonin sendromu, beyindeki serotonin fazlalığı sonucu gelişen son derece tehlikeli bir durumdur. Zamanında teşhis ve tedavi edilmemesi durumunda ölümle sonuçlanabilecek komplikasyonlara neden olabilir.

En yaygın nedeni aynı anda iki farklı serotonin takviyesi kullanmaktır. Bazı besin takviyeleri (sarı kantoron vb.) ya da yasadışı ilaçlar da serotonin sendromunu tetikleyebilir. Belirtiler ilaçların kullanımı sonrası 6-8 saat içinde ortaya çıkabilir. En sık görülen belirtiler; titreme, ishal, kafa karışıklığı, baş ağrısı ve nöbettir. Citoles ile yine aynı gruptan ilaçların, migren ilaçlarının,  bazı antidepresanların ve amfetaminlerin birlikte alınması serotonin sendromu riskini arttırır. Citoles kullandığınız dönemde doktorunuza danışmadan başka ilaç kullanmayın.

Citoles ve kalp krizi

Kalp krizi geçirdikten sonra depresyon sorunu yaşayan insanların sayısı oldukça fazladır ve depresyon, kalp hastalıklarının daha da kötüye gitmesine neden olur. 2018 yılında yapılan bir çalışmada kalp krizi sonrası depresyon sorunu yaşayan hastalarda essitalopram kullanımının kalp problemleri riskini azaltabileceği bulunmuştur. (3)

Cipralex (essitalopram) nedir? Ne için kullanılır? Yan etkileri nelerdir?

Hamilelikte ve emzirirken Citoles kullanımı

Hamileliğin son 3 ayında Citoles kullanılması bebekte bazı yan etkilere yol açabilir. İlacı kullanırken hamile kaldıysanız hemen bırakmayın. Doktorunuza ya da eczacınıza danışın. Essitalopram az miktarda anne sütüne geçebildiği için emzirme döneminde kullanılması önerilmez. Ancak doktorunuz sağlığınız için gerekli olduğunu düşünüyorsa kullanabilirsiniz. Hamilelikte ya da emzirirken Citoles kullanımının risklerini ve yararlarını doktorunuzla konuşmalısınız. 

Citoles reçetesi ve fiyatı

Citoles reçetesine bu linki tıklayarak ulaşabilirsiniz: >>>

Citoles fiyatı

Citoles’in Kasım 2021 tarihi itibari ile fiyatı 50 TL civarındadır.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla