Balgama ne iyi gelir? Balgam söktürücü şifalı bitkiler ve çaylar

17 Eylül 2018   |    23 Nisan 2023    |   Kategori: Sağlık Sözlüğü, Şifalı Bitkiler Print

Balgam, sigara içenlerin ya da akciğer kaynaklı hastalığı olanların sık karşılaştığı sorunlardan biridir. Doğru beslenme balgam üretimini dengeler. Bol bol su, adaçayı ve ıhlamur gibi bitkisel çaylar içmek göğsümüzdeki balgam birikimini yumuşatacaktır. Her gün düzenli olarak tuzlu suyla yapılan gargara boğazdaki bakterileri temizleyip balgama yapışıp hastalığa dönüşmesini önleyecektir. Aktarlarda rahatlıkla bulabileceğiniz şifalı bitkilerle yapacağınız doğal şuruplar balgam atmanıza yardımcı olacaktır. Elinizin altından bulunduracağınız zencefil, limon ve balla yapacağınız karışımlar hem balgamdan kurtulmanızı hem de kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlayabilir.

Balgam nedir?

Balgam akciğerler tarafından üretilmekte olan bir mukus sıvısıdır. Görevi bu bölgeleri nemli tutarak virüs ve bakter gibi dış etkenlere karşı korumaktır. Hastalık ya da çeşitli faktörler nedeniyle ciğerlerdeki balgam üretimi artarsa vücut bunu öksürükle dışarı atmaya çalışır. Bunun sonucunda balgam denilen sümüksü sıvı durumu oluşur. (1)

Balgamlı öksürük neden olur?

Sağlıklı olduğumuzda akciğerler tarafından doğal bir savunma olarak üretilen balgam ince olduğundan çok az fark edilir. Ancak hastalandığımızda ya da çok fazla toz, tüy gibi dış etkenlere maruz kaldığımızda birikerek kalınlaşan balgam öksürük ile dışarı atılmaya çalışılır. Çünkü akciğerlerde kalırsa nefes almayı zorlaştıran tıkanmalara neden olur.

Öksürük neden olur, nasıl geçer? Öksürüğe iyi gelen tedaviler

Sonuçta öksürük de balgam gibi solunum yollarını temizlemeye yarayan vücudun doğal bir savunma mekanizmasıdır. Ayrıca sigara da balgamlı öksürüğün önemli bir nedenidir. Eğer öksürükle çıkartılmazsa balgam hava yollarını tıkayarak nefes almayı güçleştirir.

Balgam rengi ne anlama gelir?

Balgam rengi nasıl olunca tehlikelidir?

Balgamın doğal rengi berraktır ancak bazen farklı renklerde olabilir ve bize akciğerlerde gelişen birçok hastalıkla ilgili bilgi verebilir. (2)

  • Berrak balgam: Her insan zaman zaman bu renkte balgam çıkarabilir. Ancak bir yoğunluk gözleniyorsa viral bronşit ya da viral zatürreye işaret ediyor olabilir.
  • Yeşil-sarı renkte balgam: Vücudun viral ya da bakteriyel bir enfeksiyonla mücadele ettiğinin habercisidir. Bakteriyel bronşit ve zatürreeye işaret edebilir. Bazen astım hastalarında yeşil balgam görülebilir.
  • Beyaz balgam: Viral bronşit, KOAH ve kalp yetmezliğine işaret edebileceği gibi, bir sindirim sistemi rahatsızlığı olan reflü kaynaklı da beyaz balgam çıkartılabilir.
  • Kırmızı-pembe balgam (Kanlı balgam): Balgamda kan görülmesinin pek çok nedeni olabilir. Örneğin öksürük nöbetleri nedeniyle küçük kan damarlarının tahriş olmasından kaynaklanabilir. Sık görülen bir durum olmadıkça endişeye gerek yoktur. Ancak kanlı balgamın miktarı ve yoğunluğu verem ya da akciğer kanseri gibi ciddi bir hastalığın habercisi de olabilir. Bu durumda vakit kaybetmeden bir dahiliye uzmanına gidilmelidir.

Balgam nedir, neden olur? Balgamın belirtileri, türleri ve tedavisi

  • Kahverengi balgam: Genellikle eski kandır ve muhtemelen bir süre önce meydana gelen bir kanamadan kaynaklanıyordur. Aynı sebepten kırmızı-pembe balgamın sonrasında da görülebilir. Bu durumda da hemen bir doktora görünmelidir.
  • Siyah balgam: Genelde sigara ya da uyuşturucu kullananların balgam rengidir. Ayrıca hava kirliliği, ciğerlere kömür tozu çekilmesi gibi durumlar da siyah balgama yol açabilir. Öte yandan mantar enfeksiyonuna da işaret edebilir ve hiç vakit kaybetmeden acil bir müdahaleyi gerektirebilir. (3)

Balgam artıran ve azaltan gıdalar

Bazı gıdalar balgam üretimini artırabildiğinden balgam üretimini dengelemek için bunlardan özellikle hastalık dönemlerinde kaçınmak faydalı olacaktır. Çünkü ciğerlerde biriken balgam halsizliğin başlıca nedenlerindendir.

Bronşit nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Balgam artıran gıdalar

  • Süt ve yoğurt, peynir, tereyağı gibi süt ürünleri
  • Kızartmalar ve bitkisel yağlar
  • Et, kümes hayvanları ve yumurta
  • Balık ve kabuklu deniz ürünleri
  • Çikolata ve dondurma
  • Pasta ve hamur işleri
  • Beyaz ekmek, beyaz makarna ve beyaz pirinç
  • Patates, Kabak, Muz
  • Mısır, Soya ürünleri
  • Tuz ve aşırı tuzlu yiyecekler
  • Alkol, kahve ve gazlı içecekler

Fıstık gibi belli gıdalara alerjisi olan bazı kişilerde bu ürünler de balgam oluşumuna yol açabilir.

Zencefil yağı, neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları

Balgam azaltan gıdalar

Evde balgam tedavisi

Buhar Banyosu

Balgamdan kurtulmanın en pratik ve etkili yoludur.

  • Sıcak su musluğunu açıp kapalı banyoda yaklaşık 10 dakika bekleyin. Günde iki kez tekrarlayın.
  • Alternatif olarak bir kaba sıcak su döküp kafanızın üzerinde bir havlu tutarak buharı 5-10 dakika boyunca soluyabilirsiniz. Günde birkaç uygulayabilirsiniz.

Limonun faydaları nelerdir? Limon suyu ve kabuğu neye iyi gelir?

Nemli hava

Kuru hava ciğerlerdeki balgamın katılaşmasına neden olabilir. Bunu önlemek için evinizde bir nemlendirme cihazı kullanabileceğiniz gibi, kalorifer peteklerinin üzerine ya da odada uygun bir yere bir kâse su yerleştirin. (4)

Bol su tüketimi

Özellikle ılık su balgam çıkartmanızı kolaylaştırarak tıkanıklığınızı gevşetebilir.

Tuzlu suyla gargara

Bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı tuz koyup karıştırın ve bu karışımla günde birkaç kez gargara yapın.

Limon suyu

C vitamini deposu limonun antibakteriyel özelliği vücudunuzun enfeksiyonlara karşı direncini arttırırken balgamınızı da etkili bir şekilde yumuşatacaktır.

  • Bir bardak ılık suya iki çay kaşığı limon suyu ile bir çorba kaşığı bal ekleyip günde en az üç kez için.
  • Ya da bir dilim limon kesip üzerine biraz tuz ve karabiber serpip limon dilimini emin. Günde 2-3 kez uygulayın.

Kırmızıbiber

Kırmızıbiberlerin yakıcı ve uyarıcı özelliği, göğsünüzdeki ağrının azaltılmasına yardımcı olur ve tahriş olmuş bir boğazı rahatlatır.

  • Bir çay kaşığı kırmızıbiber ile rendelenmiş taze zencefili, bir çorba kaşığı bal ile elma sirkesini ve iki yemek kaşığı suyu karıştırıp günde iki-üç kez için.
  • Ayrıca yemeklerinize kırmızıbiber ilave etmeyi ihmal etmeyin.

Bal

Bal, antiviral, antibakteriyel ve antifungal özelliklere sahip olduğundan tahriş olmuş bir boğazın yatıştırılması ve balgamın giderilmesi için mükemmel bir ilaçtır. Ayrıca antiseptik özelliği bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla daha hızlı mücadele etmesini sağlar.

  • Bir çorba kaşığı bala bir tutam karabiber ekleyin. Bu karışımı bir hafta boyunca günde iki kez yutun.
  • Bir bardak ılık suya bir çorba kaşığı bal ekleyip günde birkaç kez için.

Çayın faydaları nelerdir? Yeşil ve siyah çay nasıl demlenir?

Soğan

Soğan, boğazınızı rahatlatmaya ve balgamdan kurtulmanıza yardımcı olan mükemmel antibiyotik, anti-inflamatuar ve balgam söktürücü özelliklere sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve iyileşme sürecini hızlandırmaya da yardımcı olur.

  • Soğanlı tonik: Küçük bir soğanı soyup yıkayın ve iyice doğrayın. İki çorba kaşığı şekerin içinde yarım saat bekletin. Karışım yaklaşık otuz dakika sonra sulanacaktır. Çıkan sıvıyı iki-üç saat arayla bir çorba kaşığı için.
  • Soğan çayı: Dört bardak suda bir baş soğanı kaynatın. Limon ve zencefil de ilave edip balla tatlandırabilirsiniz.
  • Bir baş soğanın yarısını gece uyurken başucunuza koyup aromasını soluyun.

Havuç

Havuç, bağışıklık sistemini güçlendiren ve çeşitli enfeksiyonlara karşı direnç geliştiren güçlü bir antioksidandır.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Havuç kokteyli: 4-5 havucun suyunu çıkartıp biraz seyreltmek için su ekleyin ve gün boyu için. İçine bal da ilave edebilirsiniz.

Balgama iyi gelen şifalı bitkiler

Zencefil

Zencefilin antiviral, antibakteriyel ve balgam söktürücü özellikleri göğsünüzdeki tıkanıklığı açıp kolay nefes almanıza yardımcı olacaktır. Bir bardak kaynatılmış suya bir çorba kaşığı taze zencefil dilimi ekleyerek birkaç dakika bekletip içine iki çay kaşığı bal ilave edin. Günde birkaç bardak içebilirsiniz. Ayrıca her gün birkaç kez çiğ zencefil dilimleri de çiğneyebilirsiniz.

Zencefil neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli? Besin değeri ve faydaları

Zerdeçal

Zerdeçal, aşırı mukus üretimine neden olan bakterileri öldürerek balgamı azaltmaya yardımcı olan güçlü antiseptik özelliklere sahiptir.

Etkili bir sonuç için bir bardak suya 1,5 çay kaşığı zerdeçal döküp karıştırın, günde iki-üç kez için. Ayrıca bir bardak sıcak suya bir çorba kaşığı zerdeçal ile bir tutam tuz ekleyip bu karışımla günde birkaç kez gargara yapabilirsiniz.

Tarçın

Doğal bir antibiyotiktir ve balgam sökücü etkisiyle tanınır. Tarçını toz halinde bir tatlı kaşığı balla karıştırıp yiyebilirsiniz. Balgam söktürücü bitki çaylarına çubuk tarçın ekleyebilirsiniz.

Okaliptüs ve çay ağacı yağı

Balgama karşı en güçlü yağlardır. Bu yağları karıştırarak hava nemlendiricinize birkaç damla ekleyebilirsiniz. Ayrıca kokulu buhar banyosu yapabilir ya da yastığınızın üzerine birkaç damla serpiştirebilirsiniz.

Balgama iyi gelen bitki çayları

  • Siyah mürver: Kaynamış suyun içinde yaklaşık 10 dakika demlemeye bırakıp içebilirsiniz. Aynı zamanda müshil etkisi olduğundan günde en fazla iki fincan tüketin.
  • Meyan kökü: Bir fincan suyu kaynattıktan sonra içine 1 çay kaşığı meyan kökü atıp 5-10 dakika demleyin. Tarçın ve balla tatlandırabilirsiniz.
  • Adaçayı: Kaynamış bir fincan suda 1 sap adaçayı koyup demlemeye bırakın.
  • Ihlamur: Siyah çay gibi demlenir. Ayrıca ebegümeci ekleyebilirsiniz. Bunun için iki yemek kaşığı ebegümeci ve iki yemek kaşığı ıhlamuru üç su bardağı suya koyarak 20 dakika kaynatıp demlemeye bırakın.

Ihlamurun faydaları nelerdir? Ihlamur çayı neye iyi gelir, nasıl hazırlanır?

Evde balgam söktürücü nasıl yapılır?

Bitkisel öksürük şurubu tarifi

Malzemeler

  • Bir yemek kaşığı hatmi kökü
  • Bir yemek kaşığı keten tohumu
  • Bir kaşık adaçayı
  • Dilimlenmiş limon
  • Bir bardak su
  • Bir bardak esmer şeker

Yapılışı: Su ile şekeri küçük bir tencereye koyup şeker eriyene kadar kaynatın. Ardından diğer malzemeleri ekleyip iyice karıştırın ve ateşten alın. Yaklaşık 15 dakika bekletin ve sonra süzerek kahverengi bir cam şişeye koyun. Tok karnına günde üç kez içebilirsiniz. Şurubu buzdolabında muhafaza edin. Bu şurubu doktordan izin aldıktan sonra çocuklara da içirebilirsiniz.

Bal ve acı biber şurubu tarifi

Malzemeler

  • ¼ bardak elma sirkesi
  • 1 adet limonun suyu
  • 3 yemek kaşığı bal (tercihen kestane balı)
  • 1 yemek kaşığı zencefil tozu
  • ½ yemek kaşığı acı biber

Yapılışı: Elma sirkesi, limon suyu, bal ve zencefili bir tencerede tahta kaşıkla karıştırıp kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya yakın acı biber ekleyip ateşten alın. Soğuyunca kahverengi cam şişeye boşaltın. Tok karnına günde 1-2 kaşık içebilirsiniz, suyla seyreltebilirsiniz. Buzdolabında muhafaza edin.

İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler

Tere kürü

Kaynatılan yarım litre suya 15-20 sap tere konup tencerenin ağzı kapalıyken 3 dakika haşlanır. Suyu süzülerek yemeklerden iki saat önce ya da sonra içilir.

Göğüs bölgesine karabiberli bal

Bal ve karabiber karışımı hazırlayıp masaj yaparak göğsünüze sürün. Üzerini tülbent benzeri bir bezle sarın ve birkaç saat bekletin. Sorun dinene kadar uygulayın.

Çocuklarda balgam nasıl atılır?

  • Bol bol su içirin.
  • Ilık adaçayı ya da ıhlamuru balla tatlandırıp sabah ve akşam günde iki kez içirin.
  • Günde 1-2 kez bir tatlı kaşığı ballı toz zencefil, ballı soğan suyu ya da ballı turp yedirin.
  • Ayva yaprağını 5 dakika kaynatıp ılık olarak içirin. Ihlamur ile birlikte bir karışım da hazırlayabilirsiniz.
  • İyice yıkanmış bir elmayı birkaç parçaya bölüp kabuğu ve çekirdekleriyle birlikte kaynatıp ılık olarak içirin.

Suyun sağlık için önemi ve faydaları! Günlük su tüketme miktarı ne olmalı?

Bu yazıdaki tavsiyeler sadece bilgi vermek amaçlıdır. Öncelikle çocuğunuzu bir doktora gösterip reçete edilen ilaçları düzenli olarak vermelisiniz. Aynı uyarımız yetişkinler için de geçerlidir. Herhangi bir şifalı bitki veya kür kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Doktor onayı olmadan uygulayacağınız kürler riskli olabilir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla