Portakal hem lezzetli hem de besleyici olduğu için dünyanın en popüler meyveleri arasındadır. Düşük kalorilidir ve harika bir lif, C vitamini, tiamin, folat ve antioksidan kaynağıdır. Tüm bu içerdiği besinler sayesinde kalp hastalığı, böbrek taşı ya da anemi riskine karşı koruyabilir. Bir orta boy portakal, günlük C vitamini ihtiyacınızın için %80’ini karşılar. İçerdiği bu yüksek oranda C vitamini ile bağışıklık sisteminizi güçlendirir, kolajen üretimine katkı sağlayarak cilt sağlığınızı korur, iltihabı azaltmaya yardımcı olarak pek çok hastalıktan korunmanızı sağlar. Portakal muhteşem bir atıştırmalık olmasının yanında, reçel ya da meyve suyu olarak da tüketilebilir. Ancak beslenme uzmanları portakalı tek başına tüketmenin suyu ya da reçelinden çok daha sağlıklı olduğunu vurguluyorlar. Ayrıca meyvesinden çok daha faydalı olan portakal kabuğunu da unutmamak gerekir. Portakal kabuğu keklere, tatlılara, salatalara ve soslara lezzet katmasının yanında çay olarak da tüketilebilir.
İçindekiler
Bir orta boy portakalın içerdiği C vitamini günlük ihtiyacınızın %80’ini karşılar. Yeterli alınan C vitamini: (1)
Kalp hastalığı şu anda dünyadaki en yaygın erken ölüm nedenidir. Yapılan araştırmalar portakalda bulunan flavonoidlerin (özellikle hesperidin) kalp hastalığına karşı koruyucu etkileri olabileceğini göstermektedir. (2)
Ayrıca portakal iyi bir lif ve potasyum kaynağıdır ve hiç sodyum içermez. Lifler kandaki kolesterol seviyesini düşürürken, potasyum da kan basıncını düşürerek kalp hastalıklarına karşı korunmamıza yardımcı olabilir.
Potasyum nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları nelerdir?
Portakal ve suyundaki sitrik asit ve sitrat, böbrek taşı hastalarına reçete edilen potasyon sitratla benzer etkiler gösterebilmektedir. Portakalın suyu böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. (3)
Anemi (kansızlık) genellikle demir eksikliğinden kaynaklanır. Portakal iyi bir demir kaynağı olmasa da içerdiği yüksek oranda C vitamini (askorbik asit) ve sitrik asit vücudun sindirim sisteminden demir emilimini artırabilir. Eğer portakalı demir açısından zengin yiyeceklerle yerseniz kansızlığı önlemeye yardımcı olabilir.
Anemi (kansızlık) nedir, neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Portakal son derece zengin bir C vitamini kaynağıdır. C vitamini, cildi destekleyen, güçlendiren ve yaraların iyileşmesini hızlandıran kolajen üretimine katkıda bulunur. Yeterli C vitamini tüketmek, cilde esneklik kazandırarak daha sağlıklı ve pürüzsüz görünmesini ve sağlıklı yaşlanmasını sağlayabilir.
Bir orta boy portakalın (yaklaşık 130 gram) içerdiği besinler:
Folik asit nedir? Folat vitaminin faydaları ve gebelikte kullanımı
Portakaldaki baskın karbonhidrat, glikoz, fruktoz ve sükroz gibi basit şekerlerdir. Bu şeker içeriğine rağmen portakalın glisemik indeksi düşüktür. Bu sayede kan şekerinin yükselmesini engeller.
Portakal ayrıca sağlık yararlarının çoğundan sorumlu olan karotenoidler ve flavonoidler gibi çeşitli bitki bileşiklerinin zengin bir kaynağıdır.
Portakal suyu tüm dünyada tüketilen en popüler içeceklerden biridir. Ancak bütün bir portakal ile karşılaştırıldığında, bir porsiyon portakal suyu (240 ml) önemli ölçüde daha az lif içerir ve yaklaşık iki kat daha fazla kaloriye sahiptir. Bir orta boy portakalda yaklaşık 60 kalori bulunurken, bir bardak portakal suyu 110 kaloridir, 2 tam portakalla benzer miktarda doğal şeker içerir ve çok daha az doyurucudur.
Greyfurt nasıl tüketilmeli? Faydaları nelerdir? Yağı ve suyu neye iyi gelir?
Bu nedenle beslenme uzmanları ölçülü olarak tüketildiğinde sağlıklı olsa da, portakalın suyu yerine meyvesini tercih etmenizi önermektedirler.
Eğer birkaç gün içinde tüketecekseniz portakalı direk güneş ışığından uzak oda sıcaklığında saklayabilirsiniz. Daha uzun süre dayanmasını istiyorsanız buzdolabınızın sebzelik çekmecesine koyun.
Portakalın kabukları lif, C vitamini ve polifenoller gibi bitki bileşikleri dahil olmak üzere çeşitli besinler açısından zengindir. Örneğin meyvesinden yaklaşık 3 kat daha fazla C vitamini ve 4 kat daha fazla lif içerir. Ayrıca iyi bir provitamin A, folat, riboflavin, tiamin, B6 vitamini ve kalsiyum kaynağıdır. (4)
Araştırmalar portakal kabuğunun meyvesine oranla çok daha yüksek miktarda polifenol içerdiğini göstermektedir. Bu polifenoller tip 2 diyabet, obezite ve Alzheimer hastalığı gibi birçok kronik durumu önlemeye ve yönetmeye yardımcı olabilir.
Ek olarak, kansere (özellikle cilt kanserine) karşı koruyucu olduğu düşünülen bir kimyasal olan limonen içerir. (5)
Ancak eğer portakal kabuğu tüketmek istiyorsanız;
Kabuklarını kurutmak için organik göbek portakalları tercih edebilirsiniz. Hem pestisit kalıntısı içermezler hem de kabukları kalın olduğu için daha rahat soyarsınız. Bu kurutma yöntemiyle her tür narenciyenin (limon, mandalina, greyfurt vb.) kabuğunu kurutabilirsiniz.
Yapılışı:
Malzemeler
Yapılışı:
Tarçın nedir, nasıl kullanılır? Tarçının faydaları ve ballı tarçın çayı
Portakal çoğunlukla güvenli bir besindir. Ancak bazen;
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?