Haziran 2, 2025, Kardiyoloji, Sağlık Gündemi
Pulmoner hipertansiyonun nadir görülen bir hastalık olmasına rağmen, yaşlanan nüfusla birlikte görülme sıklığının hızla arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Gülten Taçoy, en büyük sorunun hastalığın tanısında yaşanan gecikmeler olduğunu kaydetti.
Mayıs 25, 2025, Onkoloji, Sağlık Gündemi, Üye Yazıları
Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) verilerine göre, Avrupa’da cilt kanseri vakalarının 2050 yılına kadar %40 oranında artmasının beklendiğini açıklayan Prof. Dr. Bengü Nisa Akay, Türkiye’de de cilt kanseri görülme sıklığının hızla arttığını belirtti.
Mayıs 19, 2025, Onkoloji, Sağlık Gündemi, Üye Yazıları
Kök hücre naklinin lösemi ve lenfoma gibi birçok kan ve bağışıklık sistemi hastalıklarının tedavisinde zorlu ancak umut verici bir yöntem olduğunu söyleyen LÖSEMA Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, bu sürecin başarısında hijyen ve beslenmenin tedavinin ayrılmaz bir parçası olduğunu vurguladı.
Mayıs 15, 2025, Eczacılık, Sağlık Gündemi
Manyetik rezonans (MR) ve bilgisayarlı tomografi (BT) gibi görüntüleme tetkiklerinde kullanılan radyoopak kontrast maddelerin yalnızca hastanelerden temin edilmesi kararının ciddi riskler yaratabileceğini söyleyen TEB Başkanı Ecz. Arman Üney, bu değişikliğin iptali için hukuki başvuru yaptıklarını bildirdi.
Mayıs 12, 2025, Sağlık Gündemi, Solunum / Enfeksiyon
Türkiye’nin tütünle mücadelede bir zamanlar dünyaya örnek adımlar attığını ancak son yıllarda bu başarının ‘yerle bir olduğunu’ söyleyen Prof. Dr. Elif Dağlı, “Türkiye, mucize yarattı ama sonra birdenbire frene basıldı, kamu otoritesinde bilinçli bir duraklama olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Mayıs 7, 2025, Kardiyoloji, Sağlık Gündemi
Pulmoner hipertansiyonun erken teşhis edilmediğinde ölümcül sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Serdar Kula, “Bu hastalık diğer solunum yolu rahatsızlıklarıyla karıştırılabiliyor. Oysa erken teşhis, hastaların yaşam kalitesi ve süresi açısından büyük önem taşıyor” dedi.
Mayıs 3, 2025, Güncel / Literatür, Sağlık Gündemi
MR teknolojisinin yapay zekâ desteğiyle hastalıkları görüntülemekle kalmayıp tıbbi sezgi aracına dönüşmeye başladığını söyleyen Türk Manyetik Rezonans Derneği YK Başkanı Prof. Dr. Mecit Kantarcı, “Sadece hastalıkları tespit etmek değil, onları öngörmek, önlemek ve kişiselleştirilmiş tedavi süreçlerine yönlendirmek gibi çok daha büyük roller üstlenecek” dedi.
Nisan 29, 2025, Sağlık Gündemi, Üye Yazıları
Türkiye’de sağlık hizmetlerinde kaliteli bir sunum sağlamak için akademik erimenin, aşırı hasta yükünün ve altyapı eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Nurdan Köktürk, bu olumsuzlukların önüne geçmek için etkin bir referasyon sistemine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Nisan 18, 2025, Sağlık Gündemi
Parkinson hastalığının tedavisinde son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını söyleyen Türkiye Parkinson Hastalığı Derneği YK Başkanı Prof. Dr. Ayşe Bora Tokçaer, özellikle motor semptomların kontrolünde sürekliliği hedefleyen yeni uygulamaların dikkat çektiğini belirtti.
Nisan 11, 2025, Onkoloji, Sağlık Gündemi
Kanser Tedavisinde Hasta Beklentileri Araştırması ile ilgili konuşan Prof. Dr. Umut Demirci, kanser hastalarının dünyada uygulamaya giren güncel tedaviler hakkında bilgi sahibi olmak ve bu tedavilere ulaşmak istediklerini belirtti.
Mart 2, 2025, Onkoloji, Üye Yazıları, Yapay Zeka
Kanserin erken teşhis ve tedavisinde yapay zekanın rolünün giderek arttığını söyleyen Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, ülkelere ve bölgelere özgü kanser riski sorununu belirlemek için yapay zekanın kullanılabileceğini belirtti.
Ocak 21, 2025, Sağlık Gündemi, Üye Yazıları
Estetik ve kozmetik işlemlerin ‘basit tıbbi enjeksiyonlar’ olarak görülemeyeceğini söyleyen Türk Dermatoloji Derneği YK Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, yeni yönetmeliğin halk sağlığı sorunlarına yol açabileceğini ve uzmanlık eğitimine duyulan saygıyı zedeleyeceğini belirtti.
Aralık 25, 2024, Beslenme ve Diyet, Güncel / Literatür
Kalp-damar hastalıklarının tüm dünyada en sık görülen ölüm nedenleri arasında yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Nuray Yazıhan, doğru beslenme alışkanlıklarının bu hastalıkların önlenmesinde kritik bir rol oynadığını, Akdeniz diyetinin kalp-damar hastalıkları gelişme riskini önemli ölçüde azalttığını vurguladı.
Aralık 16, 2024, Eczacılık, Sağlık Gündemi, Üye Yazıları
Yeterli sağlık okuryazarlığına sahip bireylerin, uygun sağlık hizmetlerine daha hızlı erişebildiğini ve tedavi süreçlerini daha etkin yönetebildiğini söyleyen TEİS Başkanı Ecz. Nurten Saydan, sağlık okuryazarlığı seviyesi düştükçe kronik hastalıklar riskinin arttığını belirtti.
Aralık 12, 2024, Onkoloji, Üye Yazıları
Kanser tedavisinde yaşanan gelişmelerin özellikle erişkin lösemi hastaları için umut verici sonuçlar doğurduğunu söyleyen Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Emre Tekgündüz, akut myeloid lösemi ve lenfoblastik lösemi tedavisinde başarının önemli ölçüde arttığını belirtti.
Aralık 1, 2024, Sağlık Gündemi, Üye Yazıları
Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre, Türkiye’de AIDS vakalarında dikkat çekici bir düşüş yaşandığını belirten Prof. Dr. Osman Köse, 2021 yılında 32 bin olan HIV virüsü taşıyıcı sayısının 2022’de 5.710 olduğunu ve vaka sayısının 2023’te 1.728’e gerilediği açıkladı.
Kasım 27, 2024, Sağlık Gündemi
Doktorların kamu hastanelerinden kaçışının ana nedeninin ‘5 dakikada bir hasta muayene etme sistemi’ olduğunu söyleyen Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, bu uygulamanın sağlık sisteminde verimliliği azaltıp, ciddi sorunlar doğurduğunu söyledi.
Kasım 26, 2024, Cilt Sağlığı, Güncel / Literatür, Üye Yazıları
Sosyal medyada sıkça karşılaşılan “izsiz acısız ben silme” “ben temizliği” gibi reklamların tehlikelerine dikkat çeken Prof. Dr. Bengü Nisa Akay, bu reklamların büyük bir kısmının dermatoloji uzmanı ya da hekim olmayan kişiler tarafından yapıldığını vurguladı.