Yulaf, en sağlıklı tahıl çeşitlerinden biridir. Gluten içermez ve dengeli bir besin bileşimine sahiptir. Genellikle kahvaltıda yulaf ezmesi olarak tüketilir. Ayrıca, besin değeri oldukça yüksek olduğu için ekmek, bisküvi, kurabiye, probiyotik içecekler, kahvaltı gevrekleri, bebek mamaları gibi gıda ürünlerinde kullanımı her geçen gün artmaktadır. Sağlık için birçok faydası olan yulaf, kalp sağlığını korur, sindirim sistemi ile kan şekeri ve kolesterol seviyelerini düzenler. Daha sağlıklı bir cilde sahip olmanızı sağlar ve kilo vermenize yardımcı olur.
İçindekiler
Yulaf bilimsel adı Avena Sativa olan bir çeşit tahıldır. Yapısında vücut için gerekli olan vitamin, mineral, lif ve antioksidanları barındırır. Ayrıca sağlık için çok faydalı olan beta-glukan adı verilen benzersiz bir çözünür lif içerir. Çok iyi bir lif ve karbonhidrat kaynağı olmasının yanında, protein ve yağ bakımından da diğer tahıllara göre daha zengindir.
Taneleri büyük ve sağlam olduğundan pişmesi zordur. Bu yüzden de genellikle ezilmiş, kesilmiş ve öğütülmüş olarak tercih edilirler. Bu şekilde işlenen yulafı pişirmek ve hazırlamak daha kısa sürer. Saf yulaf gluten içermez. Ancak işleme aşamasında veya çok yakın ekim yapılan alanlarda az da olsa buğday ile karışabilir.
Magnezyum nedir? Neye iyi gelir? Mg eksikliğinin belirtileri ve tedavisi
Bu yüzden gluten tüketmemesi gerekenler için “saf” veya “glutensiz” olarak sertifikalandırılmış yulaflar bulunur. Ancak bu sertifikalandırma isteğe bağlıdır. Bu yüzden bazı markalar, etiketlenmemiş olsalar bile aslında gluten içermeyebilirler.
100 gram çiğ yulaf aşağıdaki besinleri içerir:
Yulaf manganez, fosfor, bakır, demir, selenyum, magnezyum ve çinko gibi vücut gelişimi ve sağlığı için önemli mineraller ve yüksek oranda B1 vitamini (tiamin) içerir. Ayrıca avenatramidler, ferulik asit ve fitik asit gibi antioksidanlar açısından da zengindir.
Yulafla hazırlanmış atıştırmalıklar sağlık için çok faydalıdır
Karbonhidratlar vücudun birincil enerji kaynağıdır. Yulaf karbonhidrat bakımından zengindir ve sabahları tüketildiğinde kan şekeri seviyesini düşürmeden daha uzun süreli bir enerji desteği sağlar.
Kalp rahatsızlıklarının önemli sebeplerinden biri kandaki kötü kolesterol (LDL) yüksekliğidir. Yulaf içerdiği beta-glukan ile LDL düzeyini düşürür. Ayrıca içerdiği antioksidanlar C vitamini ile birlikte çalışarak kalp rahatsızlıklarının ilerlemesine neden olan, kalp krizi ve felç riskini artıran kolesterol oksidasyonunu da engellemeye yardımcı olur. (1)
Kolesterol nedir? Neden yükselir? Tedavisi ve iyi gelen yiyecekler
Yulaftaki beta-glukan bağışıklık seviyesinin artmasını sağlayarak araların daha çabuk iyileşmesini ve antibiyotiklerin daha etkili olmasını sağlayabilir. Vücudunuzu bakteri, virüs ve mantar gibi çeşitli mikroplara karşı daha dirençli hale getirir. (2)
Ayrıca yulaf kronik yorgunluk sendromuna iyi gelir. Kemoterapi ve radyoterapide bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca selenyum ve çinko bakımından zengin olduğu için enfeksiyonla mücadelede önemli rol oynar. Bebeklerde doğum sonrası ilk beş aylık sürede beslenmelerine yulafın dahil edilmesi çocukluk çağı astım riskini üçte iki oranında azaltabilir.
Tip 2 diyabet yüksek kan şekeri değerleri ile ilişkili hastalıklardan biridir. Genellikle insülin hassasiyetinin azalması ile oluşur. Yulaf, içindeki beta-glukan sayesinde mide ve bağırsaklarda jel kıvamında bir çözelti oluşturarak sindirimin daha yavaş olmasını sağlar.
Özellikle fazla kilolu kişilerde veya tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olur. Ayrıca insülin hassasiyetini de artırabilir. (3)
İçerdiği antioksidanlar sayesinde kanserle mücadeleye yardımcı olabilir. Yulaftaki lif ise rektal ve kolon kanserini önleyebilir. Sadece yulafta bulunan avenantramidler sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanser hücrelerinin büyümesini engeller. (4)
İçerdiği zengin lifler sayesinde bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kabızlığı önler ve mevcut kabızlık sorununun çözümünü kolaylaştırır. Dışkının ağırlığını ve su miktarını artırdığı için bağırsaklardan geçişini kolaylaştırır. Özellikle yaşlılıkta görülen kabızlık sorunlarını rahatlatabilir.
Ayrıca içerdiği beta glukan, sindirim sistemindeki faydalı bakteri çeşitliliğini artırarak ishal, kabızlık, irritabl barsak sendromu gibi bazı sindirim sorunlarını iyileştirebilir.
Yulafın özellikle zayıflatıcı bir özelliği yoktur. Ancak daha yavaş ve uzun sürede sindirildiği için tokluk süresini uzatır. Bu da kilo vermenize yardımcı olabilir. Ayrıca içerdiği beta glukan lifi sayesinde, bağırsak ve beyinden salgılanıp iştahı bastırmayı sağlayan PYY (YY peptidi) hormonunun salınımını destekler.
Kilo vermek istiyorsanız düzenli yulaf (şekersiz) tüketiminin yanında uygun bir diyet ve egzersizi de ihmal etmemeniz gerekir.
Yulaf diyeti yaparak sağlıklı zayıflamak istiyorsanız 7 günlük yulaf ezmesi diyeti yazımızı okuyabilirsiniz. Yazı için tıklayın
İçindeki bakır, çinko, selenyum, tiamin ve niasin gibi vitamin ve mineraller sayesinde cilt sağlığını desteklemeye katkı sağlar. Çok sayıda cilt bakım ürünü kolloidal yulaf ezmesi olarak adlandırılan ince öğütülmüş yulaf içermektedir.
Egzama dahil çeşitli cilt rahatsızlıkları ile kuru ve kaşıntılı cildin tedavisinde yulaf içeren cilt bakım ürünleri kullanılmıştır. Evde hazırlayabileceğiniz yulaflı bakım maskeleri ile sağlıklı bir cilde ve saçlara sahip olabilirsiniz.
Yulaf içeren cilt bakım ürünleri ile cildinizi koruyabilirsiniz
Yulafı özellikle sabah kahvaltısında tüketmek uzun süreli tokluk ve enerji sağlar. Çiğ olarak süt, kuru meyveler veya yoğurt ile tüketebilir ya da yulaf ezmesi pişirebilirsiniz.
Yulafın doğrudan zayıflatma etkisi yoktur, ancak tok tutarak zayıflama sürecine katkıda bulunabilir. Eğer yulafınızın biraz tatlı olmasını istiyorsanız içine şeker ya da şurup yerine kuru meyve ekleyebilirsiniz. Çok büyük porsiyonlarda tüketmeyin. Yarım fincan kuru yulaf veya bir fincan yulaf ezmesi yeterli olacaktır. Katkılı ve aromalı yulafları tercih etmeyin, işlenmiş şeker içeriyor olabilir.
Yulaf ezmesi (yula lapası), yulafın süt ya da su ile pişirilmesiyle yapılır. Bu nedenle çiğ yenmez. Ancak marketlerde yulafın buharda pişirilip kurutulmuş formu da yulaf ezmesi olarak satılmaktadır. Onu çiğ olarak tüketebilirsiniz.
B Vitamini nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Yulafın işlenme şekilleri farklıdır ve buna göre çeşitli formlarda bulunur. Bu formlardaki besin içerikleri nispeten benzer olsa da bunların kan şekeri üzerindeki etkileri aynı değildir. Marketlerde aşağıdaki farklı yulaf çeşitlerini bulabilirsiniz:
Yulaf lapası olarak da bilinen yulaf ezmesi yulafın suyla haşlanıp ezilmesi ile yapılan bir yiyecektir. En basit şekilde hazırlanışı şöyledir;
Malzemeler:
Yapılışı: Tüm malzemeleri bir tencereye koyup kaynatın ve kaynadıktan sonra altını kısarak yumuşayana kadar ara ara karıştırarak pişirin.
Bu tarifi daha lezzetli ve besleyici yapmak için içine tarçın, meyve, fındık, tohum, yoğurt gibi gıdalar ekleyebilirsiniz.
Sağlıklı zayıflamak için 7 günlük yulaf diyeti ve lezzetli yulaflı tarifler
Malzemeler:
Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma diyeti ve sağlıklı tarifler
Yapılışı: Yumurtanın akını biraz çırpın ve muzu içine doğrayıp iyice ezin. Cevizi, hurmayı ve inciri küçük parçalara ayırın. Yulafı ve tüm malzemeleri yumurta akı ve muz karışımının içine ekleyin. Tüm malzemeler iyice karışıp elinize yapışmayacak bir kıvama geldiğinde tepsiye serdiğiniz yağlı kağıdın üzerine şekil vererek koyun. Karışım elinize yapışıyorsa biraz daha yulaf ekleyebilirsiniz. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin.
Elma sirkesi neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl kullanılır?
Malzemeler:
Havucun faydaları nelerdir? Havuç suyu nasıl yapılır, neye iyi gelir?
Yapılışı: Yumurtaları köpürene kadar çırptıktan sonra sütü ekleyip biraz daha çırpın. Yulaf ezmesini blanderda toz haline getirin. Rendelediğiniz havucu, yulaf ezmesini ve diğer bütün malzemeleri süt ve yumurta karışımına ekleyip karıştırın. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 10-15 dakika pişirin.
Tarçın nedir, nasıl kullanılır? Tarçının faydaları ve ballı tarçın çayı
Yulafın sağlıklı kişilerde olumsuz etkisi yok denecek kadar azdır. Bazılarında gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Ayrıca avenin duyarlılığı olan kişilerde sindirim sistemi rahatsızlıklarına yol açabilir.
Özel bir sindirim sorununuz yoksa her gün yulaf yemenin bilinen bir zararı yoktur. Aksine yukarıda bahsettiğimiz sağlık desteğinden bolca faydalanmanızı sağlar.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Short- and Long-Term Effects of Wholegrain Oat Intake2- Oats,3- Nutritional advantages of oats4- Celiac disease, gluten-free diet, and oats.YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?