Karanfil yağı neye iyi gelir? Karanfilin faydaları nelerdir?

18 Ağustos 2018   |    20 Mayıs 2022    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Karanfil, mutfakların vazgeçilmez baharatlarından biri olmanın yanında, pek çok hastalığın tedavisinde de binlerce yıldır kullanılmakta olan şifalı bir bitkidir. Tıbbi ilaçlar, karanfilin kurutulmuş tomurcuklarından, sap ve yapraklarından hazırlanır. Kurutulmuş tomurcuklardan yapılan karanfil yağı da tıbbi özellikleriyle bilinir. Bitki, genel olarak kötü nefes kokusunu giderdiği gibi diş ağrıları için de kullanılır. Ayrıca hazımsızlık, mide bulantısı, akne gibi cilt sorunları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelir. Antioksidan gücü yüksektir ve çok iyi bir ağrı kesici, bakteri ve iltihap önleyicidir. Afrodizyak özelliğine de sahiptir.

Karanfil nedir?

Karanfil, mersingiller ailesinden karanfil ağacının çiçeğinin gonca kısmıdır. Yağmurlu ve sıcak iklim ağacı olduğundan her zaman yeşildir. Doğu Afrika ve Hindistan gibi Asya ülkelerine özgü bir bitkidir, ülkemizde de bolca bulunur. Karanfil çiçeklerini açmadan önce, tomurcukken toplanır ve güneşli, havadar bir yerde kurutulur. Kurutulmuş tohumlarından yağı da çıkarılır. İçeriğinin yaklaşık yüzde 20’si esansiyel yağdan oluşur.

Yağın ana kimyasal bileşeni güçlü kokusundan sorumlu olan öjenol’dür. Antioksidan, ağrı kesici, mikrop ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Başta ağız sağlığı olmak üzere tıbbi kullanımlarına ek olarak tarımdan kozmetik sektörüne kadar pek çok alanda kullanılır.

Karanfilin besin değeri

Karanfil düşük kalorilidir. Bir çay kaşığı (yaklaşık 2 gr) öğütülmüş karanfil 6 kaloridir. Ayrıca aynı miktarda karanfil 0.13 gr protein, 0.27 gr, yağ, 1 gr karbonhidrat ve 0,7 gr lif içerir.

Karanfilin içindeki vitaminler ve mineraller

Karanfil zengin bir manganez kaynağıdır. Manganez, kemik sağlığı ve beyin fonsiyonları için önemli bir mineraldir. Ayrıca vücudu serbest radikallerden koruyarak bir antioksidan görevi görebilir. Ayrıca K vitamini ve potasyum içerir.

Bu vitamin ve minerallere ek olarak zengin bir antioksidan kaynağıdır. İçerdiği öjenol adı verilen bileşik, doğal bir antioksidandır. Araştırmalar öjenolün oksidatif hasarı engellemek konusunda E vitamininden beş kat daha etkili olduğunu gösteriyor.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Karanfilin faydaları nelerdir?

  • Kalp hastalığı, diyabet, kanser gibi kronik hastalıklara karşı koruyabilir.
  • Kan şekerini dengeler
  • Kötü ağız kokusunu giderir
  • Ağız ve diş sağlığını korur.
  • Sindirim sistemini destekler, mideyi ülser ve gastrite karşı korur.
  • Kemikleri güçlendirir.
  • Bağışıklık sistemini destekler.
  • Karanfil yağı antibakteriyeldir, bazı bakterilerin üremesini durdurabilir.

Karanfil neye iyi gelir?

Karanfil iltihaba iyi gelir mi?

Karanfilin içerdiği öjenol anti-inflamatuar özelliktedir. Vücuttaki inflamatuar yanıtı azaltarak romatizmal hastalıklara karşı koruyabilir ve bu hastalıkların semptomlarını azaltabilir.

Karanfilin sindirime faydası

Karanfil, sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyararak sindirimi iyileştirir. Şişkinliği, gastriti, hazımsızlığı ve mide bulantısını azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca ülser ve gastrit oluşumunu önleyebilir.

Karanfil karaciğer yağlanmasına iyi gelir mi?

Karanfilde, başta öjenol olmak üzere karaciğer sağlığına iyi gelen bileşikler vardır. Araştırmalar öjenolün karaciğer yağlanmasında, iltihabı ve oksidatif stresi azalttığını, karaciğer fonksiyonunu iyileştirdiğini gösteriyor. Başka bir çalışmada ise siroz ve karaciğer yaralarında belirtileri iyileştirdiği gözlenmiş. Ancak konuyla ilgili daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç var.

Karanfil, organları zararlı maddelerden korur

Karanfil kansere iyi gelir mi?

Karanfilin kanser hücreleri üzerindeki etkisini araştırmak için çok sayıda çalışma yapıldı. Bunlardan birinde, karanfil özünün kanser hücrelerini yok edebildiği ve tümörlerin büyümesini yavaşlattığı gözlendi. Bir başka çalışmada ise konsantre karanfil yağının özofagus kanseri hücrelerinin %80’ini öldürdüğü bulundu.

Ancak gündelik tükettiğimiz karanfil, tüm bu çalışmalarda kullanılan konsantre karanfil özü ve yağını karşılamaz. Yine de tüm bu çalışmalar karanfilin kanser tedavisinin geleceğinde faydalı bir rolü olabileceğini gösteriyor.

Diyabeti kontrol altında tutar

Diyabet hastası olan kişilerde, vücut tarafından üretilen insülin miktarı ya yetersizdir ya da hiç üretilmez. Çalışmalar karanfilin insülin üreten hücrelerin işlevini iyileştirdiğini ve insülin direncini azalttığını, ayrıca kan şekeri düzeylerini kontrol etmeye yardımcı olduğunu gösteriyor

İnsülin nedir, ne için kullanılır? İnsülin direncinin belirtileri ve tedavisi

Kemikleri güçlendirir ve korur

Karanfil, kemik yoğunluğunu ve gücünü arttırarak osteoporozu (kemik erimesi) önleyebilir. Ayrıca içerdiği manganez de kemik sağlığı için çok önemli bir mineraldir. 1 çay kaşığı karanfil, günlük manganez ihtiyacının %30’unu karşılar.

Kekiğin faydaları nelerdir? Kekik yağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır?

Ağız ve diş sağlığını korur

Karanfil ve karanfil yağı antibakteriyel özellikleri nedeniyle çeşitli ağız hastalıklarına neden olan bakterilerin çoğalmasını engelleyebilir. Bu sayede diş eti iltihabı ya da plak oluşumuna karşı koruyabilir. Ayrıca ağrı kesici özelliği ile diş ağrılarında da etkilidir.

Sarı kantaron yağının faydaları nelerdir? Kantaron yağı nasıl kullanılır ve yapılır?

Yağ yakan karanfilli su kürü

Bir yemek kaşığı karanfil, 1 yemek kaşığı zencefil tozu ve 1 adet çubuk tarçını demliğe koyup üzerine 2 bardak su ilave edin ve demlemeye bırakın. Bu karışımı sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa öğünlerden yarım saat önce için. Bu kürü uygularken çok yağlı, şekerli ve hamurlu gıdalardan uzak durursanız daha hızlı sonuç alabilirsiniz.

İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler

Karanfilli su aynı zamanda güçlü bir antiseptiktir. İçeriğindeki besin değerlerinden yararlanabilir, vücudunuzdaki mikropları temizleyip zararlı toksinleri atabilirsiniz.

Karanfil nasıl kullanılır?

  • Karanfil, tatlılarda, reçellerde, ev yapımı meyve sularında ve kompostolarda baharat olarak kullanılır.
  • Karanfil tomurcukları bitkisel çaylarda kullanılabilir.
  • Toz haline getirip başta diş ağrısı olmak üzere pek çok ağrının tedavisinde kullanılabilir.
  • Günde bir-iki tane karanfil çiğneyerek nefesinizin güzel kokmasını sağlayabilirsiniz.
  • Kurutulmuş karanfiller buharla damıtılarak yağı çıkartılır ve sağlıktan kozmetiğe kadar pek çok alanda yaygın olarak kullanılabilir.

Karanfil yağının faydaları nelerdir?

  • Ağız ve dişeti sağlığını korur. Diş ağrılarını giderir
  • Kötü nefes kokusunu önler
  • Ağız ülserine (aft) iyi gelir
  • Bademcik iltihabı, larenjit, reflü gibi bakteriyel ve viral enfeksiyonlarda etkilidir
  • Kulak ve boğaz ağrısını hafifletir
  • Baş ve kas ağrılarını dindirir
  • Romatizmal eklem ağrılarına iyi gelir
  • Mide bulantısı ve kusma hissini azaltır
  • Mantar enfeksiyonlarını iyileştirir
  • Akne, çıban gibi bakteriyel ve enfeksiyonlu cilt sorunlarını tedavi eder
  • Kırışıklıkları giderir
  • Öksürük, bronşit, astım gibi solunum sorunlarına iyi gelir
  • Cinsel performansı artırır ve erken boşalmayı önler
  • Kan dolaşımını artırır
  • Enerji verir, zihinsel ve fiziksel yorgunluğa iyi gelir
  • Sivrisinek vb. böceklere karşı korur. Böcek sokmalarını ve ısırıklarını tedavi eder
  • Bağırsak parazitlerini düşürür
  • Saçların hızlı uzamasını sağlar ve saç dökülmesini önler

Çörek otu nedir? Faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?

Karanfil yağı nasıl kullanılır?

Yüzde 100 saf, organik ve tedavi edici karanfil yağı kullandığınızdan emin olun. Karanfil yağı oldukça güçlü bir etkiye sahip olduğundan kullanılmadan önce seyreltmek için hindistancevizi ya da jojoba yağı ile karıştırabilirsiniz.

Karanfil yağından ev yapımı ilaçlar

  • Ağız ve boğaz sağlığı için gargara yapımı: Bir fincan ılık suda 1 çay kaşığı tuz eritin ve üzerine 3 damla karanfil yağı ekleyin. Bununla günde iki-üç kez gargara yapın.
  • Kötü nefes için ağız spreyi yapımı: Birkaç damla karanfil ve 4 damla nane yağını bir bardak suda karıştırıp ağız spreyine doldurup kullanın.
  • Diş ağrısı için: Diş boşluğuna bir damla karanfil yağı konması hızlı bir rahatlama sağlasa da karanfil yağı ve hindistancevizi yağı karışımına daldırılmış pamuk toplarını kullanmak daha güvenlidir. Bir çay kaşığı hindistancevizi yağını 1 tatlı kaşığı karanfil yağıyla karıştırın ve iyice çalkalayıp kullanın.

Karanfil yağı, sinirlerin anestezi altına alınması ile rahatlama sağladığı için geçici bir tedavi olarak değerlendirilmelidir. Uzamış diş veya dişeti ağrısının uzun süre kontrolsüz kalmasına izin vermeyin.

  • Sivrisinek, böcek ısırıklarını önlemek için: 5-10 damla karanfil yağı ile sekiz damla hindistancevizi yağı karışımını yüzünüze, ellerinize ve bacaklarınıza sürün. Ayrıca sivrisinekleri uzaklaştırmak için mumlara birkaç damla karanfil yağı ekleyebilirsiniz.
  • Mantar enfeksiyonları için: Tedavi için iki çorba kaşığı hindistancevizi yağına 10 damla karanfil yağı karıştırın. Karışımı mantar oluşan bölgeye pamukla sürün ancak bu biraz yanma hissiyle karışık bir acı verebilir.
Karanfil

Karanfil, vazgeçilmez baharatlarından biridir

  • Bağırsak parazitleri için: Karanfil yağı ile bağırsak temizliği yapmak isterseniz, az miktarda suyla seyrelterek tüketebilirsiniz, ancak mutlaka bir doktora danışın.
  • Akne, çıban gibi cilt sorunları için: Akneleri tedavi etmek için birkaç damla karanfil yağını 1 çorba kaşığı hindistancevizi ile karıştırın ve iltihaplı bölgeye kulak temizleme çubuğu ile sürün. Ayrıca 2-3 damla karanfil yağını 1-2 tatlı kaşığı saf bal ile karıştırıp sorunlu bölgelere sürebilirsiniz. Kuruduktan hemen sonra bol suyla yıkayıp durulayın.
  • Sağlıklı ve genç bir cilt için: Bir fincan ılık suya 1-2 damla karanfil yağı ekleyebilir ve sabah-akşam bununla yüzünüzü bir pamuk yardımıyla masaj yaparak temizleyebilirsiniz. Ardından soğuk su ile durulayın.
  • Kas yorgunluğu gidermek için: Banyo suyuna birkaç damla ekleyin.
  • Cinsel performansı artırmak için: 1 fincan ılık suya 2-3 damla karanfil yağı ve 1 çorba kaşığı hindistancevizi yağı ilave ederek genital bölgeye pamukla sürün.
  • Solunum sorunları için: Kaynar su dolu geniş bir kaseye 2-3 damla karanfil ve okaliptüs yağı damlatıp buharını soluyun. Ayrıca soğuk algınlığı veya grip olursanız 1-2 damla karanfil yağını 5-6 kaşık hindistancevizi yağı ile karıştırıp boyun ve göğüs bölgenize sürebilirsiniz.

Chia tohumu nedir, nasıl kullanılır? Chianın faydaları nelerdir?

  • Romatizmal ağrı için: Bir büyük tencerede balmumunu eritin. Erime işlemi tamamlanınca içine 1 bardak hindistancevizi yağı ekleyin ve biraz soğumaya bırakın. Ardından 10 damla karanfil yağı, 5 damla nane yağı ve arnika yağı ekleyin ve cam şişelere doldurun. Gerektikçe ağrılı bölgelere masaj yaparak sürün.
  • Saç bakımı için: Bir çorba kaşığı hindistancevizi yağı ile birkaç damla karanfil yağını karıştırıp saç köklerine sürün ve yaklaşık 20 dakika beklettikten sonra yıkayın.

Karanfil ve yağının zararları nelerdir?

Karanfilin baharat olarak ve makul miktarda kullanımının tespit edilen bir zararı yoktur. Öte yandan karanfil yağı çok miktarda kullanıldığında güçlü bir yanma hissi yaşanabilir. Daha önce hiç kullanmadıysanız, az miktarda kullanmanız ve çocuklarda kullanırken dikkatli olmanız tavsiye edilir.

Karanfil ve yağının sağlık amaçlı kullanımının yan etkileri 

  • Aşırı doz, öjenol içeriği nedeniyle alerjik reaksiyonlara veya toksik etkilere neden olabilir.
  • Diş ağrıları için sık ve aşırı dozda kullanıldığında diş etlerine, deriye, mukoza zarlarına zarar verebilir.
  • Kan şekerinin düşmesine neden olabilir, bu nedenle diyabet hastaları dikkatli olmalıdır.
  • Hemofili veya kan inceltici ilaçları alan kanama bozukluğu olan kişiler özellikle ilaç amaçlı kullanımdan kaçınmalıdır.
  • Kanama riskini artırabileceğinden ameliyattan veya diş tedavisinden iki hafta önce kullanımı bırakılmalıdır.
  • Çocuklar için tehlikeli olabilir ve karaciğer hasarlarına, sıvı dengesizliğine ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilir. Ayrıca iki yaşın altındaki çocuklarda kullanılması tavsiye edilmez.
  • Hamile ve emziren kadınlar kullanmamalıdır.

Karanfil yağını kesinlikle hindistan cevizi yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile seyreltin ve sağlık amaçlı iki haftadan daha uzun süre kullanmayın. Karanfil yağı güçlü bir doğal ilaçtır, sağlıklı bakteri dengesini muhafaza etmek için sağlık kürü olarak kullanıldığında probiyotikle desteklediğinizden emin olun. Sağlık amaçlı kullanımlarda doktorunuza muhakkak danışın. Bknz: >>> Clove

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest
4 Comments
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Justin Barton
Justin Barton
1 yıl önce

Quis asperiores qui

Turan
Turan
2 yıl önce

Hadi canım, merak ediyorum… bunları kim araştırmış. Doğru olması için, uzun ve yoğun araştırma gerek.

Ciddi
Ciddi
1 yıl önce
Cevaben  Turan

PubMed.gov a bakarsanız bu ve benzeri bitkilerin binlerce Akademik klinik araştırmaya tabi tutulduğunu görürsünüz.

Halil Gaygusuz
Halil Gaygusuz
2 yıl önce

Merhaba ; çok faydalı bilgi paylaşmışsınız. teşekkür ederiz.

Araç çubuğuna atla