Karanfil, mutfakların vazgeçilmez baharatlarından biri olmanın yanında, pek çok hastalığın tedavisinde de binlerce yıldır kullanılmakta olan şifalı bir bitkidir. Tıbbi ilaçlar, karanfilin kurutulmuş tomurcuklarından, sap ve yapraklarından hazırlanır. Kurutulmuş tomurcuklardan yapılan karanfil yağı da tıbbi özellikleriyle bilinir. Bitki, genel olarak kötü nefes kokusunu giderdiği gibi diş ağrıları için de kullanılır. Ayrıca hazımsızlık, mide bulantısı, akne gibi cilt sorunları başta olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelir. Antioksidan gücü yüksektir ve çok iyi bir ağrı kesici, bakteri ve iltihap önleyicidir. Afrodizyak özelliğine de sahiptir.
İçindekiler
Karanfil, mersingiller ailesinden karanfil ağacının çiçeğinin gonca kısmıdır. Yağmurlu ve sıcak iklim ağacı olduğundan her zaman yeşildir. Doğu Afrika ve Hindistan gibi Asya ülkelerine özgü bir bitkidir, ülkemizde de bolca bulunur. Karanfil çiçeklerini açmadan önce, tomurcukken toplanır ve güneşli, havalı bir yerde kurutulur. Kurutulmuş tohumlarından yağı da çıkarılır. İçeriğinin yaklaşık yüzde 20’si esansiyel yağdan oluşur.
Yağın ana kimyasal bileşeni güçlü kokusundan sorumlu olan öjenol’dür. Antioksidan, ağrı kesici, mikrop ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Başta ağız sağlığı olmak üzere tıbbı kullanımlarına ek olarak tarımdan kozmetik sektörüne kadar pek çok alanda kullanılır.
Karanfil, sindirim enzimlerinin salgılanmasını uyararak sindirimi iyileştirir. Şişkinliği, gastriti, hazımsızlığı ve mide bulantısını azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca ülser ve gastrit oluşumunu önler. Sindirim sistemi ile ilgili hastalıklarda rahatlama sağlamak için 1-2 adet karanfili kavurup toz haline getirin ve balla karıştırarak bir-iki kaşık yiyin.
Karanfil, bir dizi hastalık yapan mikroba karşı antibakteriyel özellik taşır. Karanfil özleri, mikropları öldürecek kadar etkilidir. Karanfil ekstreleri kolerayı yayan bakterileri de önler.
Karanfil, organları zararlı maddelerden korur
Özellikle akciğerde tümör oluşumunu engellemede ve akciğer kanserinin erken aşamalarında hastalığı kontrol etmede yardımcı olabilir.
Karanfil, organları serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korur ve bolca antioksidan içerir. Metabolizma, uzun vadede karaciğerdeki antioksidanları azaltırken serbest radikal üretimini ve kandaki yağ oranını artırır. Karanfilin özündeki hepatoprotektif etki karaciğeri korumaktadır.
Diyabet hastası olan kişilerde, vücut tarafından üretilen insülin miktarı ya yetersizdir ya da hiç üretilmez. Çalışmalar karanfillerden elde edilen özlerin insülini taklit ettiğini ve kan şekeri düzeylerini kontrol etmede yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.
İnsülin nedir, ne için kullanılır? İnsülin direncinin belirtileri ve tedavisi
Karanfillerin içeriğindeki bileşikler kemik yoğunluğunun ve kemik mineral içeriğinin korunmasında, ayrıca osteoporoz durumunda kemiklerin gerilme direncinin arttırılmasında özellikle yararlı olmuştur.
Mutajenler, mutasyonlara neden olarak DNA’nın genetik yapısını değiştiren kimyasallardır. Fenilpropanoidler gibi karanfillerde bulunan biyokimyasal bileşikler, anti-mutajenik özelliklere sahiptir. Araştırmalarda karanfilin mutajenik etkileri önemli bir hızda kontrol altına alabildiği gözlenmiştir.
Karanfil, Hint tıbbı Ayurveda’da bağışıklık sistemini geliştirip koruyan bitkiler arasında sayılır. Beyaz kan hücresi sayısını arttırarak bağışıklık sistemini iyileştiren bileşikler içerir. Günde bir diş kurutulmuş karanfil çiğnemek, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kekik yağı ve çayı neye iyi gelir? Kekiğin faydaları nelerdir?
Karanfilde hafif anestezik (uyuşturucu) ve analjezik (ağrı kesici) özellikler kazanmasını sağlayan öjenol vardır. Bu uçucu aromatik yağın ağrı reseptörlerini (alıcılarını) uyararak ağrıyı azaltma kabiliyetine sahip olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle diş, baş ve kas ağrılarında çok etkilidir. Ayrıca yapılan araştırmalarda deney kobaylarına uygulanan karanfil özündeki öjenolün ödem kaynaklı iltihaplanmayı azalttığı gözlenmiştir.
Baş ağrısını gidermek için birkaç karanfili dövüp iyice toz haline getirip suyla karıştırarak macun kıvamına getirin ve bir parça kaya tuzu ya da himalaya tuzu ile karıştırın. Üzerine bir bardak süt ekleyip için. Bu karışım baş ağrılarını hızlı ve etkili bir şekilde azaltır.
Karanfil, çeşitli ağız hastalıklarına neden olan ağız bakterilerinin gelişmesini önler. Ağızda bulunan mikropları öldürür. Ağrı kesici özelliği ile diş ağrıları için de kullanılabilir.
Bir yemek kaşığı karanfil, 1 yemek kaşığı zencefil tozu ve 1 adet çubuk tarçını demliğe koyup üzerine 2 bardak su ilave edin ve demlemeye bırakın. Bu karışımı sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa öğünlerden yarım saat önce için. Bu kürü uygularken çok yağlı, şekerli ve hamurlu gıdalardan uzak durursanız daha hızlı sonuç alabilirsiniz.
İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler
Karanfilli su aynı zamanda güçlü bir antiseptiktir. İçeriğindeki besin değerlerinden yararlanabilir, vücudunuzdaki mikropları temizleyip zararlı toksinleri atabilirsiniz.
Çörek otu nedir? Faydaları nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir?
Yüzde 100 saf, organik ve tedavi edici karanfil yağı kullandığınızdan emin olun. Karanfil yağı oldukça güçlü bir etkiye sahip olduğundan kullanılmadan önce seyreltmek için hindistancevizi ya da jojoba yağı ile karıştırabilirsiniz.
Karanfil yağı, sinirlerin anestezi altına alınması ile rahatlama sağladığı için geçici bir tedavi olarak değerlendirilmelidir. Uzamış diş veya dişeti ağrısının uzun süre kontrolsüz kalmasına izin vermeyin.
Chia tohumu nedir, nasıl kullanılır? Chianın faydaları nelerdir?
Karanfilin baharat olarak ve makul miktarda kullanımının tespit edilen bir zararı yoktur. Öte yandan karanfil yağı çok miktarda kullanıldığında güçlü bir yanma hissi yaşanabilir. Daha önce hiç kullanmadıysanız, az miktarda kullanmanız ve çocuklarda kullanırken dikkatli olmanız tavsiye edilir.
Karanfil yağını kesinlikle suyla veya hindistan cevizi yağı ile seyreltin ve sağlık amaçlı iki haftadan daha uzun süre kullanmayın. Karanfil yağı güçlü bir doğal ilaçtır, sağlıklı bakteri dengesini muhafaza etmek için sağlık kürü olarak kullanıldığında probiyotikle desteklediğinizden emin olun. Sağlık amaçlı kullanımlarda doktorunuza muhakkak danışın. Bknz: >>> Clove
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Clove Oil2- Clove (Syzygium aromaticum): a precious spice3- Microbicide activity of clove essential oil4- Clove Extract Inhibits Tumor Growth and Promotes Cell Cycle Arrest and ApoptosisYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Quis asperiores qui
Hadi canım, merak ediyorum… bunları kim araştırmış. Doğru olması için, uzun ve yoğun araştırma gerek.
Merhaba ; çok faydalı bilgi paylaşmışsınız. teşekkür ederiz.