Akciğer enfeksiyonu, alt solunum yollarında pek çok nedenle gelişebilen bir enfeksiyon türüdür. Başlıca nedeni akciğer dokularında toplanıp çoğalan virüs veya bakterilerdir. Çoğunlukla grip gibi bulaşıcı bir hastalığın ardından gelişir. Ciğerlerin iltihaplanmasına ve mukus üretiminde artışa yol açarak solunum güçlüğü yaratır. Ana belirtileri yüksek ateş, balgamlı öksürük, hırıltılı nefes ve göğüs ağrısıdır. Hafif enfeksiyonlar iyi bir bakımla kendiliğinden düzelebilir. Bazı durumlarda antibiyotik veya antiviral ilaçların kullanılması gerekebilir. Ağırlaşan enfeksiyonlarda ek tedaviler için hastanede yatmak gerebilir. Vücut direnci zayıf küçük çocuklar, yaşlılar, kronik hastalar ve sigara içenler daha fazla risk altındadır.
İçindekiler
Akciğer enfeksiyonu, ciğerleri solunum borusuna bağlayan bronşları veya hava keseciklerini etkileyen mikrobiyal bir enfeksiyon türüdür. Yoğun balgama ve iltihaba yol açarak solunum yollarını şişirip nefes almayı zorlaştırır. Çoğu enfeksiyon hafif atlatılabilir ancak bazıları ciddidir ve ölümcül olabilir. En yaygın türleri akut bronşit ve zatürredir. Daha çok kış aylarında görülür.
Akciğer enfeksiyonları, her yaştan insanı etkileyebilir. Ciddiye alınmalı ve tedavi sürecinde doktor onayı olmadan ilaçlar bırakılmamalıdır. Tedavisinin gecikmesi veya aksaması durumunda ölümcül sonuçlara neden olabilir. (1)
İltihap neden olur? Belirtileri, tedavisi ve kurutan diyetler
Genellikle akciğerlere yerleşerek çoğalan bir bakteri veya virüsten kaynaklanır. Kış aylarında soğuk algınlığı veya gripten sonra daha sık görülür. Solunum damlacıkları enfeksiyonu taşıdığı için öksürük veya hapşırık ile bir başkasına bulaşabilir.
Bir süre havada asılı kalan mikroplar yüzeylere inebilir, bu yüzeylere dokunan herkes başka şeylere dokunarak onları daha da yayabilir. Bu enfeksiyona nadiren de olsa mantarlar da yol açabilir. (1)
Grip nedir, nasıl geçer? Gribe iyi gelen besinler ve tedavisi
Akciğer enfeksiyonunun bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ve hamilelerde oluşma riski daha yüksektir.
Akciğer enfeksiyonları geliştiği yere göre 3 türe ayrılır:
Virüs veya bakteri neden olabilir. Ancak viral bronşit daha yaygındır. Çoğunlukla gribe ve soğuk algınlığına yol açan virüslerden kaynaklanır. Akciğerlere hava taşıyan bronş tüpleri iltihaplanır.
Ateş ve balgamlı öksürük tipik belirtisidir. Boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığına da yol açabilir. Her yaş grubunda görülebilir. Genellikle kendiliğinden iyileşir. (2)
En küçük hava yolları olan bronşiyolit’te oluşan viral bir enfeksiyondur. İki yaşından küçük çocuk ve bebeklerde daha sık gelişir. İyi bir bakımla kendiliğinden düzelebilir. Ancak nefes darlığı, besleme zorluğu gibi durumlarda hastanede tedaviyi gerektirebilir. (3)
Daha çok bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bazen virüs veya mantar kaynaklı da gelişebilir. Enfeksiyon sonucunda akciğerlerdeki hava kesecikleri (alveoller) iltihaplanarak irin ya da sıvıyla dolar. Bunun sonucunda da oksijenin kan dolaşımına girmesi ve diğer organlara ulaşması zorlaşır.
Zatürre (pnomoni) nedir? Kimlerde görülür? Belirtileri ve tedavisi
Belirtileri akut bronşitle benzerlik gösterir ancak 24-48 saatte aniden şiddetlenebilir. Bu durumda acil müdahale gerekir. Tedavi edilmezse zatülcenp (göğüs zarının iltihaplanması), akciğer apsesi ve septisemi (kan zehirlenmesi) gibi ölümcül komplikasyonlar geliştirebilir.
Mantar kaynaklı zatürree nadir görülür. Sıklıkla yoğun antibiyotik kullanan veya bağışıklığı zayıf kişileri etkiler. (4)
Göğüs ağrısı neden olur, nasıl geçer? Hangi hastalıkların belirtisidir?
Balgam nedir, neden olur? Balgamın belirtileri, türleri ve tedavisi
Akut bronşit gibi hafif akciğer enfeksiyonları evde iyi bir bakımla 7-10 günde ilaç almadan kendiliğinden düzelebilir. Ancak bağışıklığı zayıf kişilerde uzun sürerse ciddiyeti ve tehlikesi artarak zatürreye dönüşebilir.
Nefes almada zorluk çekiyorsanız, ateşiniz yüksekse veya daha kötü hissediyorsanız doktora veya acil servise gidin.
Doktor hastaya belirtilerini, genel sağlığını ve tıbbi geçmişini sorar. Ateşini ölçüp ciğerlerini bir steteskop aracılığıyla dinleyerek teşhis koyabilir. Bazen enfeksiyonun ilerleme derecesini saptamak için göğüs röntgeni, nefes testleri, balgam veya kan numuneleri gibi testlere ihtiyaç duyulabilir.
Akciğer grafisi nedir? Nasıl çekilir? Raporu ve sonucu nasıl yorumlanır?
İlerlemiş akciğer enfeksiyonlarının temel tedavisi ilaçlardır. Enfeksiyon türüne göre akciğerdeki enfeksiyon gelişimini ve dolayısıyla iltihaplanmayı durduran ilaçlar şunlardır: (5)
Antibiyotik nedir, nasıl kullanılır? Faydaları, direnci ve zararları
Ayrıca vücut enfeksiyonla mücadele ederken belirtileri azaltmaya yönelik ağrı kesici, ateş düşürücü, öksürük-balgam söktürücü ve nefes açan ilaçlar kullanılabilir.
Daha ciddi enfeksiyonlarda hastaneye yatmak gerekebilir. Hastanede uygulanan başlıca tedaviler ise şunlardır:
Sağlıklı ve bağışıklığı güçlü insanlarda enfeksiyon kendiliğinden geçer ve çoğunlukla da tekrar etmez. Ancak bazı faktörler enfeksiyonun tekrarlanmasına neden olabilir. Başlıca faktörler şunlardır: (6)
Bu kişilerin her yıl düzenli olarak grip aşısı ve 5 yılda bir zatürre aşısı yaptırması gerekir. Özellikle tekrarlayan enfeksiyonlar zatürreye yol açabilir. Bu hastalık enfeksiyon kaynaklı ölümler arasında birinci sıradadır.
Sarımsak neye iyi gelir, nasıl tüketilmeli? Sarımsağın faydaları
Şifalı bitkiler destekleyici tedavi amaçlı kullanılır. Ancak bazı kişilerde yan etkilere yol açabileceği için doktora danışmadan kullanılmamalıdır.
Limonun faydaları nelerdir? Limon suyu ve kabuğu neye iyi gelir?
Akciğer enfeksiyonlarından korunmanın en etkili yolları şunlardır:
Protein nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Respiratory tract infections2- Chest infections3- Pneumonia4- BronchitisYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
Soğan ve sarımsak denicem