Kivinin faydaları nelerdir? Nasıl tüketilir? Kivi alerjisi

Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Kivi, lezzetli ve besleyici bir meyvedir. Mükemmel bir C ve K vitamini kaynağıdır. Günde sadece 1-2 kivi, ihtiyacımız olan C vitaminini karşılayabilir. İçerdiği yüksek miktarda lifle sindirim sistemini destekler ve kabızlığı önler. Ayrıca kan basıncını düşürerek ve kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalp sağlığını korur. Görme kaybının en önemli nedenlerinden biri olan makula dejenerasyonundan ve pek çok göz hastalığından korunmamızı sağlar. Kivi genellikle son derece güvenli bir meyve olsa da bazı kişilerde alerjik reaksiyona neden olabilir. Eğer kivi yedikten sonra dudaklarınızda ya da dilinizde şişme oluyorsa ya da kusma, karın ağrısı gibi belirtiler yaşıyorsanız mutlaka bir acil servise başvurun.

Kivi nedir?

Kivi “süper gıda” olarak kabul edilmese de aslında önemli bir vitamin, mineral ve lif kaynağıdır. Zor yetişen bu meyve Kasım’dan Mayıs’a Kaliforniya’da, Haziran’dan Ekim’e kadar da Yeni Zelanda’da yetiştirilir. 50’den fazla çeşidi vardır. Kiviyi genelde soyarak yemeyi tercih ederiz ancak tüylü kahverengi kabuğu da yenebilir. Kabuğun altındaki meyve parlak yeşil renktedir ve tatlı-ekşi benzersiz bir tadı vardır. Son derece lezzetli ve besleyici bir meyvedir.

K vitamini neye yarar? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Kivinin besin değeri

Kivi mükemmel C vitamini ve K vitamini kaynağıdır. K vitamini, kanın pıhtılaşmasını, metabolizmasını ve kandaki kalsiyum seviyelerini düzenleyen, yağda çözünen bir vitamindir. Ayrıca 1 kiviyle günlük bakır ihtiyacınızın %14’ünü karşılayabilirsiniz. Bunun dışında lif, demir, karotenoidler ve antioksidanlar açısından da zengindir. (1)

100 gr kivinin içerdiği diğer besinler:

Kivinin faydaları

Astım tedavisine yardımcı olabilir

Yapılan araştırmalarda kivinin içerdiği yüksek miktarda C vitamini ve antioksidanların astım hastalarında görülen hırıltılı solunum ve nefes darlığı semptomlarını azaltabildiği görülmüştür. Kivinin astıma olumlu etkisinden çocuklar daha çok fayda görmektedir. (2)

Sindirime yardımcı olur ve kabızlığı önler

Kivinin hem sert kabuğunda hem de meyvesinde bulunan yüksek miktarda lif, kabızlığın ve diğer çeşitli gastrointestinal sorunların azalmasına yardımcı olur. Lif içeriğinin yanı sıra, kivi bağırsaktaki proteinleri etkili bir şekilde parçalayabilen bir enzim olan aktinidin de içerir. Fazla tüketildiğinde genellikle şişkinliğe neden olabilen et ve balıktaki sert proteinlerin parçalanmasına yardımcı olarak sindirimi rahatlatır. (3)

Kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa iyi gelen doğal tedaviler

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Kivi içerdiği yüksek C vitamini ile bağışıklığı destekler ve grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı korur. Sadece 1 adet kiviyle günlük C vitamini ihtiyacınızın %230’unu karşılarsınız. Ayrıca içerdiği antioksidanlarla vücuttaki serbest radikalleri yok eder ve oksidatif stresi azaltır. Bu sayede iltihaplanma ve hastalıklardan koruyabilir.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Oksidatif stres, DNA’mıza zarar verebilir ve sağlık sorunlarına yol açabilir. Oksidatif DNA hasarı kolon kanseriyle güçlü bir şekilde bağlantılı olduğundan, düzenli kivi tüketimi kolon kanseri riskini de azaltabilir.

Kan basıncını düşürür ve kalp sağlığını korur

2014 yılında yapılan bir araştırma, kivinin kan basıncını düşürerek uzun vadede felç veya kalp krizi gibi yüksek tansiyonun neden olabileceği sağlık sorunlarından koruyabileceğini bulmuştur. Ayrıca içerdiği lif, LDL (kötü kolesterolü) düşürerek kalp hastalığı riskinde azalma sağlayabilir. (4)

Kan pıhtılaşmasını azaltır

Yapılan bir araştırma, günde 2-3 kivi yemenin kanın pıhtılaşma riskini önemli ölçüde azalttığını buldu. Hatta kivinin kanı inceltmek ve kalp sağlığını korumak için günlük alınan aspirinin sağlıklı bir alternatifi olabileceği kanıtlandı.

Kivinin göze faydaları

Kivi, görme kaybının önde gelen nedeni olan makula dejenerasyonundan korunmanızı sağlar. Yapılan bir çalışma günde 3 kivinin makula dejenerasyonu riskini yüzde 36 oranında azalttığını buldu. İçerdiği zeaksantin ve lutein, antioksidanlarla aynı işlevi görür ve gözler için temel bir besin olan A vitamininin oluşmasına yardımcı olur. Böylece gözü katarakt ve diğer gözle ilgili hastalıklardan da koruyabilir. (5)

İltihaplanmaya karşı korur

Kivinin içerdiği bromelain, proteinleri parçalayabilen ve iltihabı iyileştirebilen bir enzimdir. Kivi yediğinizde kan dolaşımına salınan bromelain, iltihaplı kompleksleri parçalar ve artrit gibi enflamatuar hastalıklara karşı korunmanızı sağlar.

C Vitamini hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Ayrıca içerdiği yüksek miktarda C vitamini ile vücutta iltihaplanma tepkisine neden olabilecek serbest radikallere karşı savaşarak iltihaplanmayı da engelleyebilir.

Cilt sağlığını iyileştirir

Kolajen, cildin yapısını destekleyen ve kemikleri güçlendiren temel bir besindir. Kivideki C vitamini vücutta kolajen üretimine katkıda bulunarak cildin nemli ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Ayrıca yaraların iyileşmesini hızlandırır ve akne tedavisine destek olur. Kivinin içerdiği E vitamini, cildi güneşin zararlarından koruyarak cilt hastalıklarını önleyebilir. (6)

Kivi günde kaç tane yenmeli?

Kivi lezzetli ve sağlıklı bir meyvedir, ancak tüm meyveler gibi şeker içerir. Bu nedenle kiviyi ölçülü tüketmek gerekir. Günlük 1-3 adet kiviyi, sağlıklı ve dengeli beslenme planınıza ekleyebilirsiniz.

Kolajen nedir? Faydaları nelerdir? Hangi gıdalarda bulunur?

Kivi kaç kaloridir?

1 kivi yaklaşık 75 gr.dır. 2 adet kivi yediğinizde yaklaşık 90 kalori alırsınız.

Kiviyle neler yapılır?

Kivinin faydalı C vitamini içeriğinin korunması için çiğ olarak tüketilmesi önerilir. Kivinin tatlı-ekşi lezzeti salatalarla son derece uyumludur. Ayrıca yoğurda karıştırabilir ya da çilek, karpuz ya da dilediğiniz meyvelerle smoothie hazırlayabilirsiniz.

Zeytinyağı nasıl kullanılır? Zeytinyağının faydaları ve zararları nelerdir?

Kivi tarifleri

Kivi-Muz salatası

Malzemeler:

  • 4 adet kivi (soyulmuş ve doğranmış)
  • 2 adet sert muz (1 cm kalınlığında dilimlenmiş)
  • ½ bardak doğranmış kırmızı dolmalık biber
  • 2 yemek kaşığı ince dilimlenmiş taze nane
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış ve kızartılmış kaju
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet kıyılmış arpacık soğan
  • 2 çay kaşığı elma sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı bal
  • Tuz ve Pul biber

Limonun faydaları nelerdir? Limon suyu ve kabuğu neye iyi gelir?

Yapılışı: Orta boy bir kapta limon suyu, zeytinyağı, sirke, bal, tuz ve pul biberi çırparak iyice karıştırın. Arpacık soğanı, kiviyi, muzu, dolmalık biberi ve naneyi ekleyin Kaju fıstıklarını küçük bir kuru tavada kısık ateşte, kokusu çıkana kadar 3-5 dk. karıştırarak kızartın. Kızarmış kajuyu da salatanın üzerine serperek servis yapın.

Kavun ve kivili smoothie

Malzemeler:

  • 1 adet kivi (doğranmış)
  • 2-3 dilim papaya
  • 2 dilim kavun
  • Üzüm
  • 1 erik (doğranmış)
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı yulaf
  • 1 çay kaşığı bal

Üzümün faydaları nelerdir? Üzüm suyu nasıl yapılır? Neye iyi gelir?

Yapılışı: Tüm malzemeleri blendara koyup iyice karıştırın. Dilerseniz bal yerine şeker de koyabilirsiniz. Ayrıca damak zevkinize göre farklı meyveler de ekleyebilirsiniz. Soğuk servis edin.

Kivinin zararları

  • Alerji yapabilir
  • Nadir durumlarda kanın pıhtılaşmasını yavaşlatarak kanamayı artırabilir. (Kanama bozukluğunuz varsa, kan sulandırıcı kullanıyorsanız veya ameliyat olmak üzereyseniz kivi yemekten kaçının).
  • İçerdiği potasyum nedeniyle Beta blokerler kullanan hastaların fazla kivi tüketmesi sakıncalı olabilir.
  • Böbrek hastalarının da çok fazla potasyum tüketmesi komplikasyonlara neden olabilir.

Yulaf nedir, nasıl tüketilmelidir? Yulafın faydaları nelerdir?

Kivi alerjisi

Kivi çoğunlukla güvenli bir meyvedir. Ancak birçok kişi kivi yedikten sonra alerjik reaksiyon gösterebilir. Eğer lateks, fındık, avokado, kestane, muz, şeftali, ananas, havuç, buğday, incir veya haşhaş tohumlarına alerjiniz varsa, kivi alerjisi riskiniz de yüksek olabilir.

Kivi alerjisi belirtileri

Hafif belirtiler

  • Dil, dudaklar veya ağızda kaşıntı veya rahatsızlık.
  • Deri döküntüsü.

Ananasın faydaları nelerdir? Ananas diyeti ve detoksu

Şiddetli belirtiler

Aşağıdaki semptomlardan herhangi birini yaşarsanız hemen acil servise başvurun:

  • Nefes almada zorluk
  • Boğaz, dudak veya dilde şişme
  • Karın ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Kusma

Kaynaklar ve Referanslar:

1- Kiwifruit2- Kiwi3- High-fiber foods

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla