Keçiboynuzu faydaları nelerdir? Pekmezi nasıl yapılır?

Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Keçiboynuzu birçok hastalığa iyi gelen önemli bir besin kaynağıdır. Antioksidan, antibakteriyel ve antiseptik özelliklere sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kanserden ve kalp-damar hastalıklarından korur. Kalsiyum bakımından zengin olduğu için kemik erimesini önler. Verdiği tokluk hissi nedeniyle zayıflamaya yardımcı olur, kan şekerini ve tansiyonu dengeler. Afrodizyak etkisiyle cinsel performansı artırdığı ve iktidarsızlığı engellediği bilinmektedir. Keçiboynuzu meyve olarak yenilebildiği gibi, çeşitli işlemlerden geçirilerek sıvı konsantre şeklinde de tüketilebilir. Çekirdekleri öğütülerek elde edilen keçiboynuzu tozu kakao ve kahve yerine kullanılabilir. Ayrıca pekmezi de çok faydalıdır.

Keçiboynuzu nedir?

Keçiboynuzu (harnup) baklagiller ailesinden olup Akdeniz ikliminde doğal yetişen maki türü bir ağacın meyveleridir. Bu meyvenin ham hali parlak yeşildir ve kuruyup olgunlaştıkça sertleşerek kahverengileşir. İçi tatlı, yenilebilir meyve etiyle çevrilidir ve içerisinde 5-15 adet sert kahverengi tohum bulunur. Hasat zamanı sonbahar olan keçiboynuzu pek çok gıda ürününde ve öksürük vb. ilaç yapımında da kullanılmaktadır. (1)

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Keçiboynuzunun içerdiği vitamin ve mineraller

Doğal bir antioksidan ve oldukça yüksek bir enerji kaynağı olan keçiboynuzu; (1)

Keçiboynuzunun faydaları

Kalp-damar sağlığını destekler

Keçiboynuzunun içeriğindeki yüksek lif oranı LDL -kötü kolesterol– seviyesini düşürerek tansiyon, damar tıkanıklığı, kalp krizi, felç-inme gibi hastalıkların oluşma riskini azaltır. Ayrıca kandaki trigliserid miktarının düşmesine de yardımcı olur. (2)

Kanserden korur

Keçiboynuzu (özellikle çekirdeğinden üretilen özü) içerdiği polifenoller aracılığıyla serbest radikallerle savaşarak rahim ağzı kanseri, akciğer kanseri gibi bazı kanser türlerini engelleyebilir. (3)

Enfeksiyon gelişimini önler

Zengin bir antioksidan kaynağı olan keçiboynuzu virüs ve zararlı bakterilerin üremesini önler. Özellikle mide ve bağırsaklarda enfeksiyon gelişme riskini azaltır, mevcut enfeksiyonların iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca alerjik astım, bronşit, soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir. (4)

Trigliserid nedir? Neden yükselir? Vücut yağ oranı nasıl düşürülür?

Sindirime yardımcı olur

Lifli bir meyvedir ve sindirim sistemini korur. Mide sıvılarının salgılanmasını ve bağırsak hareketlerini destekleyerek şiddetli gastrointestinal rahatsızlıkları önleyebilir. İshale karşı da etkili olan keçiboynuzu özellikle ani gelişen ishal tedavilerinde destekleyici olarak kullanılabilir. (5)

Kan şekerini dengeler

Keçiboynuzunun şeker ve kalori miktarı düşüktür. Kan şekerini düzenleyerek yükselmesini önleyebilir. Özellikle diyabet hastalarının halsizliklerine karşı güvenli bir besindir. Ancak yine de doktora danışmak gerekir. (6)

Kemikleri güçlendirir

Sütten 3 kat daha fazla kalsiyum içeren keçiboynuzu sağlıklı kemik gelişimine büyük katkı sağlar ve kemik erimesini önler. Bu meyvedeki kalsiyum oksalat içermediğinden böbrek taşı geliştirme riski taşımaz.

Kilo vermeyi sağlar

Lif bakımından zengin olduğu için açlık hormonu ghrelinin salgılanmasını önleyerek tokluk hissi sağlar ve kilo vermeyi kolaylaştırır. (7)

Cinsel gücü artırır

Afrodizyak özelliğine sahip olan bu meyve kişiyi zinde ve enerjik tutarak cinsel performansı artırır. Ayrıca sperm sayısını arttırdığı için kısırlık sorununun çözümüne de yardımcı olabilir. Ancak gereğinden fazla tüketilirse doymuş yağ asidi yüzünden faydadan çok zarara yol açabilir.

Osteoporoz (kemik erimesi) nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Cinsel performansı artıran keçiboynuzu kürü

  • Tencerede 1 litre suyu kaynatıp içine 12-14 adet keçiboynuzunu 2-3 parçaya bölüp atın.
  • Tencerenin kapağını örtüp hafif ateşte 3-5 dakika daha kaynatın.
  • Sonra 20-25 dakika bekleyip süzdüğünüz suyu soğumaya bırakın.

Bir hafta boyunca sabah aç karnına ve gece yatmadan önce 1 su bardağı için. İkinci haftadan itibaren 3 ay boyunca sadece geceleri için. Daha sonraki aylarda ara ara uygulayın.  

Keçiboynuzu tozunun faydaları

Keçiboynuzu tozu (unu) kurutulmuş keçiboynuzu çekirdeğinden yapılır ve çoğunlukla unlu mamullerde kakaonun alternatifi ve doğal tatlandırıcı olarak kullanılır. (8)

Sağlığa başlıca faydaları şunlardır: (9)

  • Az yağlı olduğu ve tokluk hissini arttırdığı için diyet yapanlara iyi bir seçenektir.
  • Sodyum oranı düşük olduğu için yüksek tansiyon, kalp krizi, inme, kemik erimesi ve böbrek rahatsızlıkları riskini azaltır.
  • Kemik sağlığı yanında kalbin, sinirlerin ve kasların iyi durumda çalışmasına yardımcı olur. Ayrıca oksalat içermediğinden böbrek taşı geliştirme riski yoktur.
  • Kabızlığı önler, bağırsakları korur, kan şekerini düzenler, kolesterolü düşürür.

Kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa iyi gelen doğal tedaviler

  • Çölyak hastalığı veya glutene karşı hassasiyeti olan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir.
  • Tanen bakımından zengin olan keçiboynuzu tozu ishal tedavisinde uygulanan oral rehidratasyon sıvısı yerine geçebilir. Özellikle bebeklerde aniden gelişen ishalin tedavisinde etkilidir.
  • Aşırı kafein kullanımının –uykusuzluk, kalp çarpıntısı, mide ağrısı, titreme, asabiyet ve öfke gibi- yaratabileceği rahatsızlıklara yol açmaz.
  • Yaşlanmayı geciktirme, iltihabı giderme, kanserle mücadele etme gibi etkilere sahiptir. Ayrıca sinir sistemine iyi gelir, sinirleri yatıştırır.
  • Tiramin içermediğinden kronik migren ağrısı olan kişiler rahatlıkla kullanabilir.

Keçiboynuzu özü nedir?

Keçiboynuzu özü, keçiboynuzu meyvesinin çeşitli işlemlerden geçirilerek sıvı konsantre hale getirilmiş şeklidir. Pekmez gibi kaynatılmadığından insan vücuduna gerekli olan minerallerde ve aminoasitlerde kayıp görülmez.

Genelde sabahları aç karnına içilmesi tavsiye edilir. Kahvaltıda bal veya reçele alternatif olarak tüketilebilir. Yoğurt, krem peynir ve dondurma gibi çeşitli gıdalara eklenebilir, tatlılarda çikolata aroması elde etmek için kullanılabilir.

Keçiboynuzu özü faydaları

  • Bronşları açar, göğsü yumuşatır ve göğüs ağrısını azaltır.
  • Balgam sökücüdür.
  • Antioksidan özelliğiyle vücuttaki radyasyonun dışarı atılmasını sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Cinsel gücü ve sperm sayısını arttırır.
  • Kansızlığa iyi gelir.
  • Kemik erimesini azaltır; çocuklarda kemik gelişimini destekler.
  • Hafızayı güçlendirir ve dikkati arttırır; sinirleri rahatlatır.
  • Dişlerin güçlenmesini sağlar, diş etlerini korur.

Keçiboynuzu pekmezinin faydaları

Kurutulmuş keçiboynuzlarının yumuşatılıp şekerle tatlandırılmasıyla elde edilen keçiboynuzu pekmezinin sağlığa en önemli faydaları şunlardır: (9)

  • Balgam söktürücüdür.
  • Akciğer, karaciğer, bağırsak rahatsızlıklarına ve gastrit ile tansiyona iyi gelir.
  • Kurt, solucan vb. bağırsak parazitlerinin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • Cildin yaşlanma etkilerini azaltarak parlaklık kazanmasını sağlar.
  • Erkeklerde sperm ve kadınlarda yumurta sayısını arttırır.

Gastrit nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri

Keçiboynuzu pekmezi nasıl yapılır?

  • Kurutulmuş keçi boynuzlarını iyice yıkayın, bölün ve ardından ezin.
  • Malzemeyi tencereye alın ve üzerini geçene kadar suyla doldurulup 1-2 gün bekletin.
  • Bekletme süresinden sonra 1 saat kaynatın.
  • Tülbent yardımıyla kuvvetli şekilde sıkarak suyunu ve posasını birbirinden ayırın.
  • Ayırdığınız suya keçiboynuzunun ağırlığı miktarınca şeker ve limon ekledikten sonra orta ateşte 7-8 saat boyunca karıştırarak pişirin. Bu süreç çok önemlidir. Çünkü yüksek ateş besin değerinin düşmesine, karıştırmamak da tencerenin dibinin tutmasına neden olur.
  • Pekmezi soğumaya bırakın ve kavanozlara aktararak serin bir yerde koruyun.

Keçiboynuzu nasıl yenir?

Keçiboynuzu alırken taze, az kırılmış ve aşırı büyük veya küçük olmayanları seçin. Kabuğu sert olduğundan ılık suda bekletip yumuşatın ve çekirdeklerini yemeyin. Keçiboynuzunu 5-10 dakika kaynamış suda bekletip çay olarak içebilirsiniz. Ya da çekirdeğini öğütüp kavurarak kafeinsiz kahve olarak tüketebilirsiniz.

Keçiboynuzunun zararları

Keçiboynuzu düşük risk içeren yiyecekler kategorisinde yer almaktadır. Pek bir yan etkisi olmamasına rağmen yine de keçiboynuzunu aşırı tüketmenin bazı zararları bulunmaktadır.

  • Mide bulantısı ve baş dönmesine neden olabilir.
  • Lifli bir gıda olması nedeniyle müshil etkisi yapabilir.
  • Hamilelikte aşırı kullanımı sakıncalıdır.

Kimler keçiboynuzu tüketmemeli?

  • Diyabetli hastalar ve kan inceltici ilaç kullanan kişiler keçiboynuzu tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır.
  • Bebeklerin cilt ve savunma sistemleri gelişme aşamasında olduğundan özellikle 0-10 yaş grubu çocuklara doktora danışılmadan keçiboynuzu yedirilmemelidir.
  • Fındık ve baklagillere alerjisi olan kişiler özellikle keçiboynuzu çekirdeklerinden elde edilen ürünleri dikkatli tüketmelidir.

Kaynaklar: 1- Carob Powder, 2- The Benefits of Carob, 3- Facts and benefits of Carob

YAZIYI PAYLAŞ


YORUMUNUZ VAR MI?

avatar
Araç çubuğuna atla