İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler

27 Şubat 2019   |    6 Aralık 2021    |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Sağlıklı Yaşam, Şifalı Bitkiler Print

İltihap, vücudun iyileşmesini ve kendisini zarardan korumasını sağlayan doğal bir süreçtir. Ancak kronikleşirse zamanla doku ve organları olumsuz etkiler. Bu nedenle pek çok önemli hastalığın oluşmasına zemin hazırlayabilir. Kötü beslenme alışkanlıkları da iltihaba yol açabilir veya mevcut iltihabı daha kötüleştirebilir. Trans-doymuş yağ ve (veya) yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren her türlü işlenmiş ve paketlenmiş hazır gıdalar, kızartmalar, tam yağlı mandıra ürünleri, beyaz ekmek, pirinç, makarna gibi rafine karbonhidratlar vücutta iltihaba neden olabilen zararlı besinlerin başlıcalarıdır. Öte yandan antioksidan yüklü besinler tüketerek, zencefil ve zerdeçal gibi şifalı bitkileri günlük diyetinize ekleyerek ve düzenli kürler uygulayarak iltihabı kontrol altında tutabilirsiniz.

İltihap neden olur?

İltihap, vücudun savunma mekanizmasının önemli bir parçasıdır. İltihaplanma olmazsa enfeksiyonlar ve yaralar iyileşmez; hatta ölümcül olabilir. Şişme, kızarıklık ve ağrı-zonklama gibi belirtiler rahatsız edici olsa da vücudun kendini iyileştirmeye çalıştığının bir göstergesidir ve kısa sürer.

Zararlı yiyecekler nelerdir? Sağlıksız besinler sigaradan tehlikeli!

Ancak iltihap her zaman vücuda yardım etmez. İltihaplanma süreci çok uzun sürer veya iltihap yanıtı gerekmeyen yerlerde oluşursa birçok hastalığa yol açabilir.

İltihaba neden olan hastalıklar

İltihaba neden olan hastalıklar 2 grupta ele alınır:

Akut İltihap

Akut iltihap (enflamasyon), zararlı bakteri-virüs veya doku hasarına verilen tepkidir. Hızlı başlar, kısa sürede şiddetlenir ve en fazla 2-6 hafta sürer.

Akut iltihaba yol açan hastalıkların isimleri genelde “-it” eki ile biter:

  • Sistit: Mesane iltihabı
  • Bronşit: Bronşların iltihabı
  • Otitis media: Orta kulak iltihabı
  • Dermatit: Cilt iltihabı
  • Mastit: Meme iltihabı
  • Sinüzit: Yüz kemiklerindeki boşlukların iltihabı
  • Menenjit: Beyin zarı iltihabı

Soğuk algınlığı veya gripten kaynaklanan boğaz ağrısı, aşırı egzersiz ve fiziksel travma da akut iltihaba neden olabilir.

İltihap neden olur? Belirtileri, tedavisi ve kurutan diyetler

Kronik iltihap

Akut iltihap kısa vadede hayat kurtarıcı olsa da, iltihaplanma süreklilik kazandığında (kronikleştiğinde) pek çok rahatsızlığa neden olabilir. Bağışıklık sistemi iltihapla uzun süre mücadele ederse hem güç kaybederek savunmasız kalır hem de Haşimato (tiroit hastalığı), bağırsak iltihabı, multipl skleroz ve bazı eklem romatizmaları gibi otoimmün hastalıklara yol açabilir.

İltihap süreci sistematikleştiğinde, aylarca ve yıllarca sürdüğünde kronik hastalıkları tetikleyebilir. Bu hastalıkların bazıları şunlardır:

Obezite, kronik iltihaba ve dolayısıyla yukarıdaki hastalıkların gelişme olasılığına yol açabilir. Ayrıca tüberküloz (verem hastalığı), peridontit (ilerlemiş diş eti iltihabı), aktif hepatit B, saman nezlesi (alerjik rinitgibi hastalıklar da kronik iltihaba neden olabilir.

Kronik iltihabın şiddeti ve etkileri, iltihabın kaynağına ve vücudun hasarı onarabilme ve üstesinden gelme kabiliyetine göre değişebilir. Kronik enflamatuar hastalıklar dünyadaki en önemli ölüm nedenidir.

İltihaba neden olan gıdalar

Sağlıksız-dengesiz beslenme alışkanlığı vücutta iltihap riskini artırır ve mevcut iltihap sürecini kronikleştirip ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Vücudumuzda iltihabı tetikleyen en önemli besin maddeleri şunlardır:

Romatizma nedir? Neden olur? Romatizmanın belirtileri ve tedavisi

Rafine (işlenmiş-basit) karbonhidratlar

Beyaz ekmek gibi un ürünleri, beyaz patates (patates püresi veya kızartması gibi) ve kraker, kurabiye gibi işlenmiş, hazır gıdalar rafine karbonhidratlardır ve besleyiciliklerinin ve liflerinin çoğunu veya tamamını kaybetmişlerdir. İşlenmemiş yüksek lifli karbonhidratlar ise dengeli tüketilmelidir.

Endüstriyel şekerler

Yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren tüm hazır tatlılar, hamur işleri; beyaz sofra şekeri, aspartam (yapay tatlandırıcılar) ve agave şurubu gibi rafine edilip işlenmiş şekerlerdir. Bunlar sıkça tüketildiğinde omega-3 asitlerinin anti-enflamatuar etkisini önleyebilir.

Aspartam zararları konusunda tartışmalıdır ancak içeriğindeki kimyasallara duyarlı kişilerde iltihabı tetikleyebildiği saptanmıştır.

Yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren gıdalar iltihaba neden olur

Margarinler ve trans yağlar

Trans yağ içeren işlenmiş ve paketlenmiş besinlerin tümü iltihabı tetikler. Sağlığa son derece zararlı bu yağlar, pizza, hamburger, börekler gibi hazır gıdalar; cips, patlamış mısır, kızarmış patates, bisküvi, çikolata, kraker gibi abur cuburlar, dondurulmuş yemekler ve mayonezlerde kullanılmaktadır. Bitkisel-hayvansal yağlardan üretilen margarinler ve bunlarla üretilen ürünler sakıncalıdır. Ayrıca;

  • İşlenmiş kırmızı et: Hazır köfte, salam, sucuk gibi işlenmiş etler; ayrıca kümes hayvanlarının derisi
  • Kızartmalar: Patates, karnabahar, et, balık vb.
  • Hazır içecekler: Meyve suları, buzlu çaylar, asitli içecekler, meyveli soda
  • Ve aşırı alkol tüketimi vücutta iltihap oluşumunu tetikleyebilir.

Mono sodyum glutamat (MSG) hazır Asya yemeklerinde ve soya soslarında yaygın bulunan lezzet artırıcı bir gıda katkı maddesidir. Ayrıca hızlı yiyeceklere, hazır çorba ve çorba karışımlarına, salata soslarına ve şarküteri etlerine eklenebilir. Bu gıdalar tüketildiğinde kronik iltihabı tetikleyebilir ve karaciğeri etkileyebilir. Bir ürün almadan önce neler içerdiğine bakın.

Lahananın faydaları nelerdir? Lahana neye iyi gelir, zararları var mıdır?

Vücuttan iltihap nasıl atılır?

Tıbbi tedavisinde steroidal olmayan antienflamatuar (aspirin gibi) ve kortikosteroid ilaçlar kullanılabilir. Öte yandan beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının değiştirilmesi, tüm iltihap tetikleyicilerinin ortadan kaldırılmasına ve kronik iltihapların azalmasına yardımcı olabilir.

İltihabı önleyen besinler

  • Zeytinyağı
  • Lahana, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar ve ıspanak gibi yapraklı sebzeler; domates
  • Somon, sardalye ve uskumru gibi yağlı balıklar
  • Fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişler
  • Bitter çikolata
  • Avokado ve zeytin gibi yağlı meyveler

Domatesin faydaları nelerdir? Domates nasıl kurutulur? Suyu nasıl yapılır?

Sarımsak neye iyi gelir, nasıl tüketilmeli? Faydaları ve zararları

İltihaba iyi gelen, kurutan şifalı bitkiler

Aşağıda iltihaba iyi gelen bitkilerle yapabileceğiniz basit kürler paylaşıyoruz. Ancak bu kürleri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Zencefil

Bu şifalı bitki yüzlerce yıldır hazımsızlık, kabızlık, kolik ve diğer mide-bağırsak sorunlarının yanı sıra romatoid artrit ağrısını tedavide kullanılmaktadır. Kolayca uygulayabileceğiniz bir kürle kronik iltihapları vücudunuzdan uzak tutabilirsiniz.

Zencefil kürü: 1,5 bardak suyu kaynatıp içine bir parça (yaklaşık 4 gr.) kök zencefili atın ve 5 dakika daha kaynatın. Ilıyınca süzüp kahvaltıdan 15 dakika önce aç karnına için. Bu kürü 21 gün boyunca uygulamalısınız. İsterseniz her ay uygulayabilirsiniz. Ayrıca toz zencefili yemek ve içeceklerinize baharat gibi katabilirsiniz.

Zencefil neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli? Besin değeri ve faydaları

Zerdeçal

Zerdeçalda bulunan kurkumin maddesi iltihap dâhil, birçok hastalık ve rahatsızlığın tedavisinde etkilidir. Her gün düzenli zerdeçal tüketmek vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. İltihaplara karşı dayanıklılık ve direnç kazandırır. Çorbalara, yemeklere baharat olarak katılabilir.

Zerdeçal kürü: Bir bardak suyu kaynattıktan sonra içine bir tutam toz zerdeçal atıp iyice demlenmesi için üzerini örtün. Her sabah aç karnına ılık için.

Zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal çayı neye iyi gelir?

Tarçın

Tarçın pek çok faydasının yanı sıra en güçlü iltihap kurutucu bitkilerdendir. Tüm ev yapımı sütlü ve unlu tatlılarda baharat olarak kullanılabilir. Dilimlenmiş elma, muz gibi meyvelerin üzerine serpilebilir. Balla karıştırılıp macun gibi her sabah aç karnına 1 kaşık yenilebilir. Tüm bitki çaylarına eklenebilir ve ayrıca tek başına çayı yapılabilir. Düzenli aralıklarla tüketimi vücudu dış ajanlara karşı güçlü tutar ve iltihap sürecini kısaltır veya önler.

Tarçın neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Ballı tarçın çayının faydaları

Şeytan pençesi

Bu bitki özellikle artrit gibi kronikleşmiş iltihapların kurutulmasında kullanılır. Ağrılı osteoartrit ve sırt ağrılarının tedavisinde, ancak mutlaka doktor tavsiyesiyle, kullanım talimatına uygun dozlarda kullanılmalıdır. Eczanelerden takviye ilaç olarak bulunabilir. Ayrıca aktarlardan temin edebileceğiniz şeytan pençesi kökünden evde çay hazırlayıp aralıklı olarak 1 haftalık kürler uygulayabilirsiniz.

Şeytan pençesi kürü: 2,5 çay bardağı kaynatılmış suya 1 çay kaşığı öğütülmüş şeytan pençesi ekleyip üzerini örtün. Bitkinin kökü çok sert olduğundan demlenmesi 8 saat sürer. Sonra süzüp için. Taze tüketilmesi gerektiğinden kür uygulamalarında 1 gün önce hazırlanmalıdır.

İltihap diyeti

Beslenme şekli iltihabın azaltılmasında ve önlenmesinde oldukça önemlidir. Anti-enflamatuar diyette, her öğünde sağlıklı protein, karbonhidrat ve yağ tüketilmelidir. Ayrıca vücudunuzun vitamin, mineral, lif ve su ihtiyacı karşılanmalıdır.

Anti-enflamatuar diyetlerden düşük glisemik (karbonhidrat) diyeti özellikle obez kişilerde iltihabı azaltır. Vegan-vejetaryen diyet de vücuttaki iltihabı kontrolde tutar. En ideal iltihap diyeti meyveler, sebzeler, kabuklu yemişler, tam tahıllar, balıklar ve sağlıklı yağlar açısından yüksek Akdeniz diyetidir.

Memede iltihap (Mastit) nasıl geçer?

Mastit, meme dokusunun iltihaplanmasıdır. Memede ağrı, şişme, sıcaklık ve kızarıklığa, hatta bazen ateş ve titremeye neden olabilir. Meme iltihabı sıklıkla emziren annelerin yaşadığı bir sorundur. Bazen annenin bebeğini sütten kesmesine bile neden olabilir.

İltihaba ya da uygulanan antibiyotik tedavisine rağmen emzirmeye devam etmek önemlidir. Ancak emzirme esnasında göğüslerinizin tamamen boşaldığından ve bebeğin düzgünce göğse yanaştırıldığından emin olun. Gerekirse emzirme pozisyonunuzu değiştirin.

Bebeğinizi emzirmekten vazgeçmeyin. Emzirme olmuyorsa mutlaka elle veya pompayla sütünüzü boşaltın.

Kişisel bakım: Bol bol dinlenin, her emzirme sonrası göğüs uçlarını ılık ve duru suyla yıkayıp doktorun önerdiği kremleri kullanın. Günde yaklaşık 2 litre su için ve sık dinlenin.

Yulaf nedir, nasıl tüketilmelidir? Yulafın faydaları nelerdir?

Midede iltihap nasıl geçer?

  • Az ve sık yiyin,porsiyonları küçültün.
  • Midenizi tahriş edebilecek özellikle baharatlı, asitli, kızartılmış veya yağlı yiyeceklerden kaçının.
  • Alkolden uzak durun.
  • Gastrit riskinizi artıran ağrı kesiciler kullanmayın.
  • Papatya çayı için.

Ağrı kesici ilaçlar nasıl kullanılmalıdır? Türleri ve yan etkileri

Mide iltihabı (mide-gastrit gribi) bakteri-virüs enfeksiyonu sonucu gelişir. Bu mikroplar kirli yiyecek ve su aracılığıyla yayılarak insandan insana bulaşabilir.  Enfeksiyon türüne göre 2-10 gün sürebilir. Bu mikroplardan korunmak için sık sık sabun ve suyla ellerinizi iyice yıkayın ve tamamen pişirilmiş etler yiyin. Mide iltihabı nadiren de olsa mide kanserine dönüşebilir.

Dişteki iltihap nasıl geçer?

Dişteki iltihabı önlemenin en basit yolu, iltihaba (apseye) neden olabilen diş çürümesini engellemektir. Bu da günde en az 2 kez dişleri fırçalamak, diş ipi kullanmak gibi iyi bir ağız-diş bakımıyla gerçekleştirilebilir.

Apse nedir, neden olur? Diş apsesine ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi

Çürük diş nedeniyle gelişen iltihap tedavi edilmediğinde oluşan bakteriler enfeksiyona yol açarak çevre kemiğe ve köke yayılır. Enfeksiyon kemiğe yayılırsa diş kaybedilebilir. Adaçayı, papatya gibi bitkilerle gargara yapmak, karanfil çiğnemek ve su teresi yemek diş iltihabının gelişmesini durdurabilir.

Diş iltihabı tedavi edilmezse iltihap beyin ve kalbe yayılarak ciddi sorunlara yol açabilir.

Diş çekimi sonrası iltihap (alveolit)

Alveolit, diş çekildikten sonra oluşan boşluğun iltihaplanmasıyla gelişir. Bunu önlemek için;

  • Sigara ve alkol kullanımını kısıtlayın
  • Yarada pıhtılaşma tamamlanmadan gargara yapmayın
  • Çekim boşluğuna (özellikle alt dişlere) yemek girip birikmesine izin vermeyin, ağzınızı sık sık suyla çalkalayın
  • Diş çekimi sonrası doktorun direktiflerine harfiyen uyun.

Diş eti kanaması neden olur? Nasıl önlenir? Doğal tedavisi

Diş eti iltihabı

Diş eti iltihabını önlemenin en kolay yolu düzenli ağız-diş bakımıdır. Her sabah kaya tuzlu suyla gargara yapmak son derece etkilidir. Ayrıca dişetlerine zerdeçal veya aloe vera ile masaj yapabilirsiniz.

Diş eti iltihabının nedeni genelde dişlerde oluşan bakteri kalıntılarıdır. Önlem alınmazsa kronikleşebilir ve diş kaybına yol açabilir. Diş eti iltihabı tıbbi yöntemle antiseptik tabletler ve gargaralar reçete edilerek tedavi edilir. Ayrıca gerek görülürse diş taşı temizleme ve kök düzeltme uygulamaları kullanılabilir. Bazı durumlarda diş ve diş eti dokusunu ameliyatla düzeltmek gerekebilir.

İltihap için öneriler ve uyarılar

  • İltihap önleyici yiyeceklerin alımını artırıp geliştiren yiyeceklerden uzak durun.
  • Sigara kullanmayın ve alkol tüketimini sınırlayın.
  • Antibiyotik ve NSAİİ ilaç alımını en aza indirin.
  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Uykunuzu alın.
  • Stresten kaçınmak için yoga ve meditasyon yapın.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

6 Yorum
En Yeniler
Eskiler Beğenilenler
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Suzan
Suzan
1 yıl önce

Bilgilendirme için teşekkürler

sümeyra kacar
sümeyra kacar
1 yıl önce

teşekkürler önerileriniz için çok faydalı buldum

MUSTAFA KILIÇ
MUSTAFA KILIÇ
2 yıl önce

Teşekkürler önerilerinizi uyguliyacağım inşallah iyi gelir duacınız olurum.

Son düzeltme 2 yıl önce (MUSTAFA KILIÇ tarafından)
Metin CANIDEMIR
Metin CANIDEMIR
4 yıl önce

Teşekürler verdiğiniz bilgiler çok onemli.

Emirhan
Emirhan
4 yıl önce

Benim tirnagimda antibiyotik yardımıyla iltihap kurudu kurumuş iltihap nasıl geçer

Ziya ugur
Ziya ugur
3 yıl önce
Cevaben  Emirhan

Çok teşekkürler çok güzel bilgiler verdiniz

Araç çubuğuna atla